Бойові виплати військовим становитимуть 60-85 мільярдів грн на місяць — Вишлінський

Бойові виплати військовим становитимуть 60-85 мільярдів грн на місяць  — Вишлінський

Міжнародний валютний фонд та Україна досягли попередньої згоди про початок нової кредитної програми на 15 мільярдів 600 мільйонів доларів. Вона розрахована на 4 роки. Це є важливим маячком для інших інвесторів. Висуваються умови щодо запровадження певних реформ. Про які саме реформи йтиме мова, розповів слухачам Українського Радіо виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

0:00 0:00
10
1x

Фото: commons.wikimedia.org 

МВФ створив спеціальну політику кредитування країн з виключно високою нестабільністю    

Особливість цієї програми в тому, що вона почалася під час війни, каже Гліб Вишлінський. "Це створило виклики і для самого МВФ, і для його акціонерів — найбільших країн світу. В МВФ не було готового механізму фінансування країни, в якій є настільки великі ризики. Тому це вимагало від МВФ створення спеціальної політики кредитування країн з виключно високою нестабільністю. Йдеться про такі країни, як Україна: це або агресивна війна, агресія іншої країни, або масштабне стихійне лихо. Ми отримаємо після рішення Ради директорів більшу за обсягом програму, ніж без цієї політики ми могли б отримати. Цих грошей не було б достатньо для закриття потреб у фінансуванні бюджетного дефіциту. Програма, чого раніше не було, розкладена на два часових горизонти. Найближчі 12-18 місяці експерти МВФ оцінюють високу ймовірність продовження активних бойових дій. 2,5-3 роки програми країна продовжує розвиватися після закінчення війни, після перемоги". Тут, каже експерт, можна говорити про спільне розуміння між МВФ і урядом. МВФ приходить до країн, які проводять неправильну економічну політику. Ми часто це якраз і робили, підриваючи фінансову стабільність. Тоді МВФ приходять, і, як лікарі, ставлять вимоги. "Зараз була ситуація інша: на початок війни в Україні все було в порядку в тих моментах, де працює МВФ. У нас був контрольований бюджетний дефіцит, все було підконтрольне. Зараз ситуація скоріше спільного думання. Треба створювати умови для відсічі агресії. І що робити потім, коли закінчиться війна". МВФ є міжнародною організацією, де діє система акціонерів. Ті країни, які підтримують Україну (Велика сімка), мають контрольний пакет, каже Гліб Вишлінський. "Підтримка України спільне політичне рішення найбільших акціонерів. Незважаючи на тривалий бюрократичний спротив апарату МВФ, ми здолали ці бюрократичні перепони завдяки політичним рішенням наших друзів". 

Гроші від МВФ на сьогодні є найдорожчими: під 5% і з поверненням через 5 років

У нас великий бюджетний дефіцит у 38 мільярдів доларів, зазначає експерт. "Минулого року ми отримали 31 мільярд доларів фінансування, коли наші партнери вишукували гроші і давали їх нам". Були ухвалені зміни до державного бюджету: додатково виділяється понад 500 мільярдів грн, а це понад 12 мільярдів доларів на фінансування ЗСУ. "Бо змінився прогноз щодо активних бойових дій, які завершаться всередині року. Все йде до того, що треба витрачати на ЗСУ такі самі великі суми. А контрнаступ вимагатиме додаткових грошей. Будуть більші бойові виплати: 60-85 мільярдів грн на місяць. Нам потрібно цей розрив чимось закривати. Ці 38 мільярдів були впритул. У нас є зобов'язання США на перші 9 місяців - це 10 мільярдів. У нас є зобов'язання від ЄС на рік — 18 мільярдів євро. Умовно ще можна позбирати гроші в розмірі 3 мільярдів від Японії, Норвегії. А 5 мільярдів, яких не вистачає, якраз і є тими очікуваними грошима, які ми отримуємо цього року від МВФ. Зараз їхні гроші є найдорожчими. США нам дають гранти, які ми не маємо повертати. 18 мільярдів від ЄС — це кредит на 35 років під 0%. Перші виплати починаються через 10 років. Стандартна ставка кредиту МВФ зросла до 5%. І повертати їх умовно треба через 5 років. Пошук фінансування як був проблемою всередині минулого року, так і залишається ним і на сьогодні". 

Якщо ми платимо менше, то це борги

Що стосується переходу на ринкові тарифи на газ і електроенергію, то це окремі процеси з кожного окремого напрямку тарифів, вважає експерт. І це потрібно робити, бо є велика діра, яка нікуди не дівається. "Якщо ми платимо менше, ніж воно коштує, то це борги, які накопичуються по всій системі і підривають спроможність цієї системи нормально працювати. Ми це проходили в 2016-17 роках, коли субсидії мали понад 60% українців. Це краще, ніж коли субсидії мають 100% домогосподарств, включно з тими, хто може собі дозволити ринкові тарифи. Що стосується електроенергії, то тут все буде раніше. Всі розуміють, які потрібні витрати для відновлення системи після ракетних обстрілів. Є допомога міжнародна, гранти, але цього буде мало". 

Фіксований курс на 12-18 місяців

"У прес-релізі МВФ чітко було зазначено фіксований курс на період до перемоги. На 12-18 місяців він таким залишиться. Не буде гнучкого курсу, який змінюється на міжбанку щодня, і так само змінюється офіційний. Всі товари, які імпортуються в Україну, імпортуються за цим курсом. А потім вже після перемоги ми повертаємося до вільного курсоутворення". 

Податкова політика буде центральною темою

Що стосується податкової політики, то, вважає Гліб Вишлінський, вона буде центральною темою цієї програми, починаючи від першого періоду закриття дірок, які вже є зараз, і "які не дозволяють українському бюджету збирати ті гроші, які мав би він збирати станом на 23 лютого 2022 року. На другому етапі буде комплексна податкова реформа, яка має переосмислити,  як сплачуються податки в Україні."

Останні новини
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22" — Євлаш
Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22" — Євлаш
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Висоцький
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Висоцький
Новини по темі
Понад 16 млрд гривень — Гетманцев про перевиконання плану податкових надходжень у лютому
Від отримання грошей МВФ залежить інша донорська допомога Україні — Гетманцев про новий транш
"Законопроєкт про скасування податкових пільг можуть розглядати за спецпроцедурою, як і "антиколомойський" ― Южаніна
За та проти: чи допоможе моніторингова програма МВФ для України "підняти" економіку під час війни? Коментують депутати
Бюджет-2023 можуть ухвалити у першій декаді листопада — Гетманцев