Україна та Індія розморозили двосторонні відносини — Еміне Джеппар

Україна та Індія розморозили двосторонні відносини — Еміне Джеппар

Деякі експерти в Індії вважають, що українці та росіяни досі — один народ. Про це розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, підбиваючи підсумки свого візиту до Індії, який завершився 12 квітня. "Я спробувала пояснити їм на їх власному прикладі, що ми зараз дистанціюємось від Росії", — зазначила Еміне Джеппар, маючи на увазі колоніальний досвід Індії. Вона вважає, що її аргументи були почуті. Україна та Індія розморозили двосторонні відносини, криза скресла, каже Еміне Джеппар. Це особливо важливо, що зараз Індія головує в G20. Заступниця міністра закордонних справ сподівається, що найближчим часом буде призначено українського посла в Індії.

0:00 0:00
10
1x

Еміне Джеппар і Санджай Верма. Фото: twitter.com/EmineDzheppar

"Представники їх експертного середовища вважають, що досі ми один народ із росіянами"

Індія перебуває здебільшого в наративі, що війна спровокована, що це війна Америки проти Росії руками України, що Росія почала цю війну, тому що НАТО розширювалось. Це класична російська пропаганда, зазначає Еміне Джеппар. "І насправді мене дуже здивувало те, що мені сказали представники їх експертного середовища — "ви знаєте росіян більше і краще, ніж усі, чого ж ви не сядете з ними й не домовитесь?" Тобто вони вважають, що досі ми один народ. Тож ми мусимо з алфавіту починати та пояснювати, чому ми не один народ, чому наша історія — це про різні народи, чому ми переживаємо неоколоніальну політику Путіна, а до того десятки й сотні років наш народ був постійно пригнічений", — зазначає перша заступниця міністра закордонних справ. Джеппар вважає, що Індія це розуміє, тому що була колонізована. "Зараз прем'єр-міністр Нарендра Моді, який дуже активно експлуатує тему націоналістичного відродження, каже — "все, ми самі знаємо, як нам свою суб'єктність формувати". Зараз Індія головує в G20 (клуб урядів і голів центральних банків держав із найбільш розвиненою і такою, що розвивається, економікою у світі – ред.) І фактично оцей наратив, їх внутрішній контекст я не те, що використала, але спробувала пояснити їм на їх власному прикладі, що ми зараз дистанціюємось від Росії. Так, ми мали з росіянами спільний досвід у Радянському Союзі і в Російській імперії, але ми від того страждали, тому що нашу мову забирали, нашу історію повністю фальсифікували, як завжди буває з імперіями. І вони знають, як це буває. Тому наразі наш шлях до самих себе схожий, в принципі, на той шлях, який зараз проходить Індія. І вони це чують. Я чула це від двох офіційних працівників, з якими я мала зустрічі — міністра закордонних справ і культури Мінакаші Лекхі та заступника міністра Санджая Верми", — коментує вона.

"Крига скресла"

Еміне Джеппар анонсувала візит заступника міністра закордонних справ Індії Санджая Верми на початку літа нинішнього року. "Він приїде на політичні консультації. І це дуже класно, що ми розморозили наші відносини. Криза скресла", — каже вона. За її словами, наразі завдання — інтенсифікувати наш діалог візитами та запустити декілька проєктів, зокрема, гуманітарний. "Зараз ми проговорюємо постачання шкільних автобусів для дітей, і я вважаю, що тут є перспектива. Можливо, розмінування може бути такою перспективною темою. Одним словом, з Індією треба працювати. В Індії є сердечний контакт, на відміну від західного світу, де є логіка і планування. Там людина має відчути іншу людину. А для того, щоб це відбулось, мають бути візити, персональні контакти, і мені здається, що там теж є перспектива. Я сподіваюсь, що найближчим часом буде призначено українського посла, бо сьогодні працює повірений у справах. І призначення посла теж буде позитивним зрушенням", — резюмує перша заступниця міністра закордонних справ.

Інші частини ексклюзивного інтерв'ю Українському Радіо першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джеппар:

У статуті ООН країни "Російська Федерація" не існує — Джеппар

Важливий сам факт розмови Зеленського та Сі — Еміне Джеппар

Україна має право повертати Крим так, як вона вважає необхідним — Джеппар