У жовтні-листопаді Україна матиме F-16 — Мусієнко

У жовтні-листопаді Україна матиме F-16 — Мусієнко

У жовтні-листопаді нинішнього року Україна зможе відбивати атаки російських загарбників винищувачами F-16. Це спрогнозував в ефірі Українського Радіо експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Він уточнив — такі терміни реальні, "за умови, що ми встигнемо все підготувати". Водночас військовий експерт не виключає, що допомогти українським ВПС зможе інтернаціональний легіон пілотів із досвідом керування F-16. Максимальна кількість винищувачів, які готовий наразі поставити Україні Захід — до 50 літаків, каже Мусієнко. Тобто на першому етапі йдеться про приблизно чотири ескадрильї. Це авіапарк, який має Данія та Нідерланди — держави, які першими погодилися передати Україні ці літаки.

0:00 0:00
10
1x

F-16. Автор фото: Capt. Tana R.H. Stevenson, U.S. Air Force

F-16 будуть у жовтні-листопаді

"F-16 будуть. Питання коли — лежить у площині, наскільки швидко встигнуть пройти навчання, крім військових льотчиків, інженерно-технічний персонал для забезпечення потреб цих літаків. І коли будуть готові до передачі самих літаків. Є оптимістичний сценарій, що це може відбутися ще цього року. На вересень — це вже дуже оптимістичний сценарій. Я думаю, що на жовтень-листопад вони можуть з'явитися. Це за умови, що ми встигнемо все підготувати" — зазначає Мусієнко. За його словами, до українських Військово-повітряних сил можуть долучитися іноземні льотчики, які мають досвід керування F-16. "Може й інтернаціональний легіон розвинутися в повітряні сили. Тобто в нас є інтернаціональний легіон у сухопутних військах, то чому його не розширити в повітряні сили і не дати можливість іншим іноземним пілотам з досвідом, які бажають приєднатися добровільно, політати на цих літаках в небі над Україною заради виконання певних місій. Цей сценарій теоретично теж можливий. Але основний — щоб навчилися наші пілоти в необхідній кількості. І якщо до кінця року це все буде, то це надзвичайно оптимістичний, надзвичайно хороший сценарій для нас", – каже експерт.

"Максимальна кількість, на яку може розраховувати Україна — 50 F-16"

Максимальна кількість літаків, яку за щастя було б нам отримати — це десь до 50 літаків, каже Мусієнко. "Тобто на першому етапі йдеться про те, що це приблизно чотири ескадрильї, які Україна могла б отримати і на які ми розраховуємо. Це авіапарк, який має Данія та Нідерланди — держави, які першими погодилися передати Україні ці літаки", — каже він.

F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р.

Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: dvidshub.net

"Ми бачимо лише 25% реальної картини стосовно надання Заходом Україні озброєнь"

Узагалі стосовно надання Заходом Україні озброєнь, зокрема, винищувачів, ніхто не знає, як відбувається насправді. За винятком осіб, які ухвалюють рішення і безпосередньо залучені до цієї процедури. Тому що те, що пишуть у ЗМІ про постачання зброї, термінів, умов — лише на 20-25% відповідає дійсності, зазначає Мусієнко. За його словами, "все решта — це або дезінформація, щоб ворог не знав, коли і що постачається, або свідомо робиться, щоб відтягувати і говорити про те, що чогось немає, хоча воно вже є. Відтак це винятково для забезпечення безпеки логістики. Тому тут можливі різні сценарії".

"Розчистити шлях для F-16"

Військовий експерт припускає, що на цій війні за участю F-16 не буде повітряних дуелей, які були у тодішніх винищувачів під час Першої чи Другої світової війни. Власне, авіадуелі рідко траплялися протягом цієї війни. На думку фахівця, треба орієнтуватися більше на засоби протиповітряної оборони у ворога, які становлять небезпеку, зокрема і для такого типу літака, як F-16. "Тому зараз і відбувається вже робота нашими силами із вичищення засобів ППО Росії на окупованих теренах України. Це принципово важливо, тому що для знищення засобів ППО ворога треба не тільки літаки, а це можливо робити іншими засобами ураження. І тими ж ракетами Storm Shadow, і туди дістає HIMARS, і працюють українські диверсійні групи в тилу ворога. Відтак важливо розчищати шлях для літака, тому що засоби ППО для нього є загрозою", — каже експерт.

F-16 проти російських літаків

А яким літакам протистоятимуть F-16 в українському небі? На озброєнні окупантів є Су-30, Су-34, Су-35, випущені після розвалу СРСР, нагадує Олександр Мусієнко. Мають вони також "старі" Су-27 та МіГи. Росія провела модернізацію та ремонт свого парку бойових літаків. І їхні найкращі борти за більшістю параметрів не поступаються F-16. Хоча F-16 мають дещо кращі радари, які бачать далі, ніж радари противника, на 10-20 кілометрів. І в цьому перевага західного винищувача, констатує експерт. Тобто він здатен помітити літак ворога на більшій відстані. Але в цілому сучасні російські бойові літаки та американські F-16 — плюс-мінус на одному технічному рівні, зазначає Мусієнко.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

"Приліт авіаційної ракети чи бомби — це не приліт дрона-камікадзе"

"F-16 здатні збивати і крилаті ракети, і дрони, а також власне літаки. Але це здебільшого може відбуватися над окупованими територіями чи лінією фронту, де активно противником застосовується авіація. Загалом F-16 спроможні боротися з багатьма повітряними цілями і, звичайно, працювати на захист неба. Але нам дуже цікаво розглядати ці літаки з точки зору не тільки засобу протиповітряної оборони, а і з точки зору ударів по наземних військових об'єктах ворога. Ось це цікава особливість. Адже приліт авіаційної ракети чи бомби – це не приліт дрона-камікадзе. Зовсім інша кількість вибухівки та інші наслідки руйнувань. Натомість дрон набагато дешевше. Але це вже деталі фінансового забезпечення", — резюмує Олександр Мусієнко.

У світі є 4604 літаків F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon – американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління. Розроблений 1974 року компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію 1978 року. 1993 року General Dynamics продала свій авіабудівний бізнес компанії Lockheed Corporation (нині – Lockheed Martin). F-16 неодноразово модернізували, його досі виробляють на експорт. F-16 завдяки своїй універсальності та відносно невисокій вартості є наймасовішим винищувачем четвертого покоління (на червень 2018 року побудовано понад 4604 літаків) і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь (перебуває на озброєнні 25 країн, є найпоширенішим бойовим літаком у світі). 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Бодай по одній батареї на місто-мільйонник", – Мусієнко про потреби України в системах ППО
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Ресурс у європейців є — генерал Романенко про "Рамштайн"
2024-й буде на війні роком маневрової оборони ЗСУ — Мусієнко