"Питання в політичному рішенні США", — Романенко про F-16

"Питання в політичному рішенні США", — Романенко про F-16

Україна очікує до трьох ескадрилей винищувачів F-16, але питання появи їх в українському небі досі за США, вважає генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко. В ефірі Українського Радіо експерт зауважив: "європейські держави, які передаватимуть літаки, скоріш за все до цього готові. Питання, на мій погляд, в політичному рішенні Сполучених Штатів". В минулому році, продовжує Романенко, Україна стала державою з протиракетними можливостями. А нещодавно у нас з'явилося ще дві батареї зенітно-ракетних комплексів, здатних знищувати балістику. "Тобто, робота триває і масштабується. Але зрозуміло, що крім можливостей ППО для знищення аеродинамічних цілей (крилаті ракети, літаки, вертольоти, баражуючі боєприпаси, безпілотники), нам, в першу чергу, потрібні комплекси з протиракетними можливостями. І нарощення такого потенціалу відбувається",– додав експерт. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото:  Facebook/Командування Повітряних Сил ЗСУ

"Попередньо очікується до 3 ескадрилей"

Підготовка наших пілотів і техперсоналу для роботи на винищувачах F-16.  Що відомо наразі? 

Техперсонал потрібно теж навчати. Але окремо є питання підготовки аеродромів, ділянок доріг, будь-яких місць, відкіля вони можуть виконувати свої завдання. Справа в тому, що на F-16 забірник повітря розташований під фюзеляжем літака. Тому досить високі вимоги до стану злітно-посадкової смуги. І всі ці питання треба готувати у нас на місці. Крім того, вивчається ситуація на місцях, де відбуваються тренування, яким чином проводити застосування цих літаків, бо їх не так багато. Попередньо очікується до 3 ескадрилей. Винищувачі F-16, нагадаю, виконують функції як "дальньої руки" протиповітряної оборони, так і як легких штурмовиків, які можуть завдавати удари по наземних стаціонарних чи рухомих цілях ворога. Це нам вкрай необхідно для ведення як оборонних дій, так і контрнаступальних щодо деокупації, про яку говорив президент. Але на мій погляд, для США це питання більше політичне. В таких умовах, скоріш за все, вони не можуть дати добро на те, щоб ці літаки з'явилися у нас. На мій погляд, вже є можливість. Тому що у навчанні в нас були різного рівня пілоти. Хтось після ВНЗ з невеликим досвідом, а хтось з суттєвим досвідом ведення бойових дій. Тобто різний рівень, і це надавало б можливість виконувати завдання. Європейські держави, які передаватимуть літаки, скоріш за все до цього готові. Питання, на мій погляд, в політичному рішенні Сполучених Штатів.

"Україна в минулому році стала державою з протиракетними можливостями"

Сьогодні, 7 лютого, росіяни зранку атакували українські міста. Якими типами ракет вони б'ють зараз і що відомо про застосування ракет, які Росія взяла у Північної Кореї?

На жаль, може бути і таке. Щодо сьогоднішнього удару треба буде розбиратися, досліджувати уламки. Але в попередні рази відмічалося, що з великою вірогідністю це північнокорейські ракети. Вони – аналоги радянських. Ми бачили, що вночі були "шахеди", зранку – Ту-95МС. Це носії повітряних ракет Х-101, Х-555. Якщо це Ту-22М3, то – Х-22. Це стара ракета, але вона швидка і її важко збивати. Використано комплекс інструментів для завдання повітряного удару. Працювала наша протиповітряна і протиракетна оборона. Україна в минулому році стала державою з протиракетними можливостями. І декілька днів тому президент дав інформацію про те, що з'явилося ще дві батареї зенітно-ракетних комплексів з максимальними можливостями. А це означає, що ці комплекси повинні бити і знищувати балістичні ракети, типу "Кинджал", "Іскандер-М", ту ж Х-22. Причому не тільки такими комплексами, як Patriot.  У нас потужно нарощуються програми FrankenSAM. Це поєднання елементів радянських зенітно-ракетних комплексів і американських. Ці програми реалізуються на базі наших комплексів "Бук", "Куб" і відповідних американських ракет. Це комплекси, які досить ефективно діють по маловисотним цілям: "шахедам", крилатим ракетам, вертольотам, літакам на малих висотах. Третя програма була відносно комплексів середнього радіусу дії з американських пускових і Patriot. І додали ще 2 нові програми. Тобто, робота триває і масштабується. Але зрозуміло, що крім можливостей ППО для знищення аеродинамічних цілей (крилатих ракет, літаків, вертольотів, баражуючих боєприпасів, безпілотників), нам, в першу чергу, потрібні комплекси з протиракетними можливостями. І нарощення такого потенціалу відбувається.

Ігор Романенко. Фото: Facebook/Igor Romanenko 

Це некеровані ракети, але вони потужні і їх велика кількість

Кирило Буданов нещодавно звернувся до Канади і попросив не утилізовувати 83 тисячі ракет CRV-7. Що це за ракети і чому Канада не поспішає їх нам передавати? 

По-перше, ці ракети до бойових вертольотів. Вони нам вкрай потрібні. Давно порушували питання щодо допомоги повітряними засобами. Це означає не тільки літаками, а й вертольотами. І не тільки воєнно транспортними, а й вертольотами армійської авіації, підтримки дій наших Сухопутних військ. Ці ракети були б нам дуже потрібні. Це некеровані ракети, але вони потужні і їх велика кількість. Канадійці пояснюють ситуацію тим, що вони списані, відбувається утилізація. І вони не хочуть наражатися на те, щоб ці ракети були небезпечні для ЗСУ.  Але це не поодинокі випадки. В Австралії ріжуть бойові вертольоти. Їх там більше 40. Зверталися відносно того, щоб не на металобрухт, а передали нам. Але там формально пояснили тим, що наша офіційна заявка поступила запізно. Проте маємо надію, що канадці швидко зроблять аналіз стану цих ракет і допоможуть цим дуже важливим для нас озброєнням. 

"Вплив застосування безпілотних апаратів зростає"

Вчора президент підписав указ про створення у Збройних силах України окремого підрозділу – Сил безпілотних систем (СБС ЗСУ). Стратегічно, що це нам дасть? 

По-перше, треба знати, що вплив застосування безпілотних апаратів зростає. Про це говорить і світова воєнна наука і наш, український досвід їх застосування. Принципово важливо, що це рішення стосується не лише літальних апаратів, а й безпілотників, які діють на суходолі, на морі і під водою. На тактичному рівні відповідні підрозділи вже формуються. А тепер вирішено, що відбуватиметься формування окремого роду сил, які будуть займатися цим питанням. Тому треба швидко сформувати цей орган, щоб він сприяв цій роботі.