Я Тоня: Я маю бути однією маленькою піщинкою, яка вплине на українську культуру та на її розвиток

Я Тоня: Я маю бути однією маленькою піщинкою, яка вплине на українську культуру та на її розвиток

Я Тоня — нове ім'я сучасної української музики. Співачка активно випускає нові композиції, а нещодавно презентувала пісню "Ким я стану?". Це  внутрішній діалог артистки із собою в період трансформацій, які відбувалися з нею під час формування її особистості. "В цій пісні я спілкуюся з собою минулою через музику. Хтось веде щоденники, хтось залишає послання для себе майбутнього, а я —  залишаю свої пісні". 

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь співачка Я Тоня розповіла ведучій Ксенії Івась про історію створення пісні "Ким я стану?", співпрацю з лейблом Ірини Горової, а також поділилася тим, як на неї впливає війна.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Втрата дуже рідної для мене людини поставила мою сім'ю на перше місце

Ти сьогодні презентуєш пісню "Ким я стану?" і це вже твій 5 реліз. Що для тебе особисто він означає?

У першу чергу ця пісня — мій внутрішній діалог із собою. Тому що дуже багато ситуацій з мого життя впливають на розвиток моєї особистості і я розумію, що це все будує з мене когось. Час від часу я ставлю це запитання та даю собі відповідь на нього  —  ким я є зараз і що на мене вплинуло. Наприклад, на мене особисто дуже вплинула війна. Я почала дуже цінувати життя, а особливо дякувати тим, хто мене захищає. Втрата дуже рідної для мене людини поставила сім'ю на перше місце. Зараз я багато часу проводжу з родиною. Також на те, ким я зараз є, дуже вплинуло моє розбите серце. Тож періодично я собі ставлю це запитання, відповідаю на нього, а цього разу я відповіла на нього піснею.

На питання "Ким я стану?" достатньо лише раз знайти відповідь?

Я переконана, що це питання потрібно ставити собі постійно та відповідати на нього, приймати себе таким, яким ти є, — з усіма недоліками, які  ти, можливо, не приймаєш у собі. В мені це є і коли я відповідаю собі на запитання, ким я є або ким я стала, — я приймаю всі неприємні для мене мінуси. На ще одне таке питання я відповім за кілька років у своїй наступній пісні.

Як створювався цей реліз і хто ще доклав руку до створення пісні "Ким я стану?"

У першу чергу я хочу подякувати саундпродюсеру Захару Борисенку (ZAKHAR BO), з яким ми сиділи вдвох і придумували мелодію та аранжування. В нашому творчому дуеті також брав участь мій менеджер і креативник Сем Мамедов, із яким разом придумуємо відеороботи під мою творчість. Упродовж кількох зустрічей утрьох ми придумали гарний концепт і підв’язали пісню до моєї історії. Захар дуже цікаво її розкрив у новому звучанні, тому що попередня моя робота "Коли ти поряд" має більше поп звучання. А в композиції "Ким я стану?" ми додали Захарове гітарне соло і я вважаю, що ним він поставив у цій роботі свій підпис. На Ютубі вийшло лірик-відео, в якому я якраз веду цей діалог із собою. Мене там дві — одна "я" себе слухає, а інша — співає. Відео створив Тимофій Самолюк (Tim Selfgate), він приїздив на зйомки з Рівного. Ми розпочинали роботу о п'ятій ранку і все робили самотужки. 

Я Тоня — так могла б себе назвати Тоня Матвієнко або будь-яка інша Тоня. Чому ти обрала для себе саме цей псевдонім?

Він зі мною ніби був увесь час. Спершу я була Тоня Сова, тому що мене так назвала моя подруга — ми з нею переписувались вночі й вона назвала мене совою, бо я не сплю вночі та пишу їй повідомлення. А потім я вирішила, що я — просто Тоня. Під час знайомства з людьми я кажу: "Я — Тоня" і я так само хочу знайомитися зі своїм слухачем. Моє ім'я — Я Тоня і я, наприклад, хочу розказати, "Ким я стану?", чи Я Тоня — "Так звучить мій спокій".

Своєю творчістю я хочу показати, що можна писати попмузику більш усвідомлено і вона так само може качати

Як ти вважаєш, що тобі потрібно зробити, щоб Я Тоня впізнавали всі, щоб ніхто не перепитував, яка Тоня, а щоб всі одразу розуміли, про кого йдеться, коли звучить: "Я Тоня"?

Думаю, що я в гарному розумінні маю вплинути на українську культуру. Я маю бути однією такою маленькою піщинкою, яка в гарному симбіозі вплине на українську культуру та на її розвиток. Тому що нам є куди рости й дуже хочеться, щоб цей ріст був дуже свідомим, щоб наша музика була розумна і її не можна було просто слухати й танцювати, тому що тебе качає, а щоб цю пісню можна було відкрити й без музики,  просто її прочитати — і тобі так само б серце твоє качало, йокнуло і щось би відгукнулось. Я дуже радію тому, як зараз розвиваються українська музика та культура, але є багато попсової музики, написаної дуже швидко, необдумано й з простими римами. Своєю творчістю я хочу показати, що можна писати попмузику більш усвідомлено і вона так само може звучати всюди, качати, а ще — давати можливість подумати над нею. 

Ти розпочала свою творчу кар'єру нещодавно. А чому ти вирішила зробити це одразу зі співпраці з лейблом?

Взагалі, це було настільки спонтанним моїм рішенням, але воно дуже чудесне. Я поки жодного разу про нього не пошкодувала. В мене є друг — репер OTOY, ми з ним дружимо вже багато років. І коли я дала послухати йому свої пісні, йому все дуже сподобалось і він весь час говорив: "Давай до нас на Pomitni". А я трішки не вірила в себе. Я не вірила в те, що лейбл може взяти до себе в команду артиста-початківця. Коли я познайомилась з Іриною Горовою,  вона сказала, що трек справді класний і їй подобається. В мене був День народження 10 лютого, а  у Слави в цей день був сольний концерт в клубі Atlas у Києві. Звісно, що я свій День народження святкуватиму на сольному концерті свого друга. Я прийшла туди, а в кінці концерту він мене привітав зі сцени та попросив, щоб я виконала свою пісню. Він знайшов мінус, написав до мого саундпродюсера — все сам організував. Я була шокована! Заспівала цю пісню і вона дуже сподобалась людям, які потім прийшли в мій інстаграм-профіль і багато хто мені написав, що їм подобається моя музика. І тоді ми вже почали спілкуватися з лейблом і вирішили спробувати співпрацю. Але мені Pomitni подобаються не тим, що вони можуть мені якось допомогти, мені цей лейбл подобається тим, що він мене і мою музику приймає такою, якою вона є. Це не той лейбл, який буде диктувати свої умови, і який скаже: Це залетить, а це — не залетить». 

Це один з найцікавіших періодів мого життя, тому що я знайомлюся з величезною кількістю дуже цікавих людей і бачу, як вони на мене впливають. Думаю, наступна пісня "Ким я стану?" буде дуже цікава.

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь. 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми. 

Останні новини
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Новини по темі
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Українські премʼєри 28 червня - 5 липня: KOLA, Kozak System, Cheev, Kalush, Yaktak, IRYN, Krechet
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році