Радіо «Промінь» святкує 50-річчя

Радіо «Промінь» святкує 50-річчя

 

Найстаршій молодіжній радіостанції України – Радіо «Промінь» – виповнилося 50 років! Саме 22 квітня 1965 року вийшов Наказ №117 Державного Комітету Ради міністрів Української РСР. Документ приписує «з метою поліпшення республіканського радіомовлення і кращого задоволення запитів радіослухачів» організувати музично-інформаційну радіопрограму «Промінь».

Спочатку «Промінь», дійсно, був невеличкою програмою. Лише за кілька років перейшов на цілодобове мовлення.

Нині це Другий канал Українського радіо, де значну частину контенту становлять прямі ефіри на актуальні теми політики, економіки, культурно-мистецького життя. І, звісно ж, як і від самого початку візитна картка «Променя» це якісна музика – сучасна українська, класика, джаз, рок, альтернатива та інших жанрів.

Багато відомих українських журналістів починали кар’єру саме на «Промені». Не менше «зірок» там працюють і досі.


Вітаємо слухачів і колег з піввіковим ювілеєм радіо «Промінь» і бажаємо не зупинятися!


 

Цікаві факти про радіо «Промінь»

1. Спеціально для зйомок відео-кліпу на пісню «Весілля» гурт «Ґринджоли» записав аудіо-трек «у найкращих традиціях старого радіо «Промінь». Це була своєрідна стилізація програми «Експрес-концерт на замовлення».  

2. Гурт «Скрябін» в одній з пісень альбому «Про любов» використав гіперболізовану ретро-стилістику «Радіо Промінь». Тому, зазвичай, на решті радіостанцій пісню крутили в скороченому варіанті, щоб не робити реклами своїм конкурентам.    

3. Згадка про «Промінь» є в українському варіанті дубляжу американського мультсеріалу «Сімпсони». Юна, прогресивна і допитлива Ліза Сімпсон, побачивши в автомобілі татка радіоприймач,  захоплено вигукує: «Татку, та тут навіть є «Радіо Промінь!»

4.  Назва нашої радіостанції увічнена в поезії. У вірші Юрія  Андруховича «I  wanna woman» є такі рядки:  
І стогнатиме, наспівуючи,
Почуту зранку на «Промені» пісеньку:
«Ми так цього тепла затято прагнули».

До речі, і пісня на цей вірш також є.

5. Російський рокер Юрій Шевчук, лідер групи «ДДТ», після ефіру на радіо «Промінь», який вела Вероніка Маковій, визнав, що йому вдруге в житті було цікаво виступати на радіо через те, що співбесідник досконало знав предмет розмови.

6. Неофіційний гімн держави, пісня Тараса Петриненка «Україна», вперше  на всю країну прозвучала саме на «Промені». З легкої руки тої таки Вероніки Маковій.  урналістка перед тим, як запустити композицію в ефір, сказала музикантові: «Нас усіх ще може посадять, але я цю пісню поставлю!»

7. Перша в Україні школа радіо-діджеїв з’явилася саме на Радіо Промінь, коли комерційні станції  навіть і не мріяли про свої ефіри.  Називалася ця практична ді-джейська школа – «Гарячий компот». В середовищі молодих інтелектуалів був ритуал: зібратися компанією й «послухати» передачу, як це називалося, «почаркувати» під «Компот».

8.  Саме завдяки Радіо «Промінь» українці вперше дізналися що таке «Хіт-парад». Першопрохідцем у цьому жанрі стала програма «12-2» – свіжий ковток нової музики та  неординарної подачі інформації.  

9. Назва Радіо «Промінь» та ім’я одного з колишніх керівників радіостанції увічнені в сучасній українській літературі. Про це – у Сергія Жадана в книзі «Депеш Мод».

10.  В ефірі «Променя» з’явилися перші в історії України прямі радіоефіри з гостями у студії. До цього всі «гостьові» програми на УР виходили в запису. Інтерактив – телефонні дзвінки слухачів в прямий ефір – теж першим випробував «Промінь».  

11. Традиційно «Промінь» виходить в ефір з Хрещатика, 26. Але двічі Радіо змінювало місце виходу в ефір – тоді програми транслювалися з Будинку профспілок на Майдані Незалежності та зі студії Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України. Це трапилося через пожежу 9 березня 1996 року, в якій було знищено блок мовлення та значну частину аудіоархіву.

12.  Торік Радіо «Промінь» зважилося на  карколомний експеримент: разом із ведучою Яриною Квіткою та звукорежисером Володимиром Муляром  об’їхати півсвіту на велосипеді  від України до Австралії. Щотижня наша команда сміливців робить програми з тих країн, якими подорожує.  «Двоколісні хроніки» – унікальна для українського радіопростору програма, яку виготовляють безпосередньо в дорозі.