Українське радіо "Культура" на Книжковому Арсеналі

Українське радіо "Культура" на Книжковому Арсеналі

У виїзній студії Українського радіо "Культура" на Книжковому Арсеналі 30 травня з  16:10  по 16:50 ведуча Ірина Славінська  запрошує до дискусії на тему "Демократія перед викликами майбутнього". Доволі особливо звучить тема дискусії, поки  Олег Сенцов продовжує голодування.

У студії учасниці дискусії  –   Олеся Островська та Оля Гнатюк. Звичайно, буде порушена тема і про Книжковий Арсенал,  і його фокусну тему "Проект майбутнього".  Більше про це вість гендиректорка Мистецьвого арсеналу Олеся Островська. З нагоди дискусії "Демократія перед викликами майбутнього" та акцій підтримки Сенцова мова йтиме з письменницею та громадською діячкою Олею Гнатюк.
 
З 17:00 до 17.30 ведуча Ірина Славінська запросить до розмови:  
книжка майбутнього - паперова, електронна, відсутня?  Гостя – Оля Жук, кураторка професійної програми "Booking the future" знає все про світові тренди розвитку книговидання.
 
О 17.30 Ірина Славінська продовжить розмову на тему: як континент став союзом? Її гість  Люк ван Міделаар, письменник та історик (Нідерланди). Щойно у видавництві "Дух і Література"  українською мовою вийшла його книжка "Перехід до Європи. Історія одного початку".  
 
Що можуть сказати дисиденти та правозахисники про майбутнє України?  Про це  з   18:05 й до  19:00 вестимуть розмову ведучі Ірина Славінська та Юрій Макаров.

Разом з гостем студії Мирославом Мариновичем згадають  актуальний контекст - голодування Олега Сенцова та ситуацію інших політв’язнів, яких утримують у РФ. В студії Мирослав Маринович.

Слово року. Спеціальна кураторська програма Ірини Славінської стартує  на Книжковому Арсеналі 30 травня.

Цього року Ірина Славінська вдруге готує свою кураторську програму. Для Книжкового Арсеналу було створено спеціальну програму "Слова року". Ця назва апелює до практики, згідно з якою словники світу щороку пропонують свої підсумкові "слова року". За версією Merriam-Webster словом року є "фемінізм". Натомість укладачі Oxford dictionary говорять, що словом року є "youthquake", тобто "значні культурні, політичні або соціальні зміни, викликані діями або впливом молоді". Слово року за версією Dictionary.com — "співучасник". На сайті словника стаття-пояснення щодо вибору нагадує про "бездіяльність як тип дії". Саме тому в програмі "Слова року" ідеться про майбутнє, рівність прав жінок і чоловіків, спільну дію, солідарність, сестринство та братерство.

"Для мене великим виявом довіри з боку Книжкового Арсеналу є те, що вже 7 років поспіль маю честь працювати в цій неймовірній команді. Цьогорічна програма "Слова року" була для мене закономірним вибором. Щонайменше, що для людини з філологічною освітою може бути більш цінним, ніж слова? Також варто визнати, що підсумкові "слова року" від різних словників світу - це також можливість структурувати власні враження про минуле, подумати про майбутнє. Слово "фемінізм" як слово року було для мене як медійниці очікуваним, а для мене як координаторки кампанії проти сексизму "Повага" - дуже бажаним. Сюрпризом натомість стала актуалізація розмови про роль молоді крізь призму неологізму "youthquake". Хоча я сама стільки вголос міркую про покоління "міленіалів", до якого сама належу, що слова про сюрприз, можливо, також не дуже релевантні. До цієї програми долучиться чимало найзірковіших учасниць і учасників. Відчуваю величезну вдячність за їхню довіру та готовність разом творити своє. Окремо дуже тішуся нагоді представити перед-прем'єру мого перекладу книжки "Друга стать", що присвячена дослідженню поняття "мужність" у європейській культурі. Незабаром ця книжка вийде у видавництві "Основи", - зазначила Ірина Славінська.

Розклад цієї  події на сьогодні 30 травня - 20:00 – 21:00 Зала "Папір".