Іван Малкович в ефірі UA: Українське радіо

Іван Малкович в ефірі UA: Українське радіо

На третьому каналі UA:Українське радіо відновлено цикл програм про сучасну українську поезію під назвою «Антологія української поезії. Від Тичини до Жадана» з лауреатом Шевченківської премії, поетом та директором видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Іваном Малковичем. Вже найближчим часом радіослухачі Українського радіо «Культура» мають можливість насолодитися поезією Ігоря Римарука  –  7 липня о 12.05. А спогади про Івана Драча і вірші  поета прозвучать 14 липня о 12.05.

У трьох попередніх програмах Іван Малкович розповідав про поетів початку-середини ХХ століття: Павла Тичину, Максима Рильського, Володимира Сосюру, Михайла Драй-Хмару, Юрія Дарагана,  Петра Скунця, Григорія Фальковича,  Володимира Булаєнка, Миколу Холодного, Леоніда Кисельова,  Ярослава Павуляка, Миколу Мірошниченка.

«Щойно з Іваном Малковичем записали дві програми про знакових поетів сучасності – Ігоря Римарука та Івана Драча. Ігоря Римарука немає з нами вже десять років, а Івана Драча ми втратили у червні цього року. Поети – представники різних поколінь. Іван Драч – шістдесятник, а Ігор Римарук – вісімдесятник. Кожен з них знаковий для української модерної поезії. Мені найбільше подобається у програмах Івана Малковича, це – довірливість його інтонацій, трепетне ставлення до поезій, глибоке знання поетичних текстів і біографій тих, про кого він говорить»,   –  розповіла  редактор авторської програми Івана Малковича «Антологія української поезії ХХ століття. Від Тичини до Жадана» Світлана Короненко.

Цього разу у студії разом з Іваном Малковичем був  ще один знаковий для України  поет – Василь Герасим’юк.  Говорили про поезію Івана Драча, про його вдачу, про метафоричність  поезії  Ігоря Римарука. І, звісно, звучало багато віршів.

«Іван Драч. «Вийшов з радіо чорний лев» — остання його прижиттєва збірка, названа рядком з вірша Поета на смерть Гемінґвея, що побачила світ місяць тому. Коли Іван Федорович сумно повідомив, що не зможе прийти на нашу «книгоарсенальну» презентацію, я почав боятися цієї назви. І, як виявилось, недаремно... Вийшов з ефіру чорний теліженський лев і заплакав..»,  – повідомив Іван Малкович.

Знаково було і  те, що у день запису Ігореві Римаруку виповнилося б 60 років. Ще будуть вечори пам’яті поетів, а на Українському радіо «Культура» прозвучать програми з чудовими віршами у виконанні Івана Малковича  і Василя Герасим’юка.