У День Гідності та Свободи Радіо "Культура" мовитиме з "Мистецького арсеналу"

У День Гідності та Свободи Радіо "Культура" мовитиме з "Мистецького арсеналу"

21 листопада в "Мистецькому арсеналі" під час відкриття виставки сучасного мистецтва "Революціонуймо", присвяченої п’ятій річниці Революції Гідності, працюватиме виїзна студія Радіо "Культура".

З 19:00 до 21:00 до студії Радіо Культура завітають художники і лідери мистецьких інституцій, зокрема директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та генеральна директорка "Мистецького арсеналу" Олеся Островська-Люта. Розмова у визній студії сфокусується на подіях того часу та вираженні їх у мистецтві.

"Ми продовжуємо мандрувати та робити виїзні ефіри зі знакових майданчиків, аби висвітлювати значимі події. 21 листопада важко уявити собі тему, важливішу за п’ять років від дня початку Євромайдану, Революції гідності. Саме на Майдані всі ми зустрічалися та збиралися разом, саме звідти почалися важливі суспільні перетворення, свідками яких є всі ми протягом цих п’яти років, — зазначила продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. — Тож UA: Радіо Культура готує дві години ток-шоу з "Мистецького арсеналу" в день відкриття виставки "Революційонуймо". А вже після трансляції в нашому ефірі ви почуєте запис вистави "Щоденники Майдану" за п'єсою Наталі Ворожбит. Тож в ефірі UA: Радіо Культура весь день звучатимуть голоси Майдану — в поезії, театрі та інших царинах сучасної культури".

Перед включенням із Мистецького арсеналу в ефірі звучатимуть тематичні програми, присвячені Революції Гідності. Зокрема, добірка поезій у лінійній програмі "Поезія на Радіо Культура".

"21 листопада 2013 року кожен, хто наважився вийти на вулиці в Києва, мав переступити поріг колоніальної держави. А в лютому 2014 ці самі люди різко і болісно відчинили двері в громадянську державу.  В січні 2014 року з‘явився вірш Бориса Херсонського. В ньому помістилося все, що з нами сталося в ту зиму. Ми опинилися перед необхідністю наново вчитися говорити. Поезія тоді теж була такою наукою, — говорить завідувачка редакції літературних передач Радіо "Культура” Олена Гусейнова. — Мені хотілося, щоб слухачі і слухачки побачили, як вибір на користь власної гідності й власної свободи вибухав в українському поетичному слові. Ви не почуєте канонічних майданних текстів, натомість почуєте класиків, тексти яких звучатимуть так, наче народжуються на барикадах вулиці Інститутської. І тексти сучасників, які вчаться говорити про те, про що раніше вміли тільки мовчати".

В рамках програми "Поезія на Радіо Культура" в ефірі можна буде почути той самий вірш Бориса Херсонського, а також тексти Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Олександра Олеся, Павла Вольвача, Марини Муляр, Катерини Калитко, Юлії Мусаковської, Юлії Кропив‘янської, Олени Гусейнової та Богдана Задури.