Новорічна красуня в горщику: експертка розповіла, як доглядати за живою ялинкою

Новорічна красуня в горщику: експертка розповіла, як доглядати за живою ялинкою

Останнім часом все більшої популярності набувають ялинки у горщиках, які після свят можна висадити в саду чи в лісі і продовжити їхнє життя. Окремі лісгоспи навіть пропонують грошову компенсацію у 75% від ціни дерева за повернення ялинки після святкувань. Менеджерка розсадника "Зелені янголи" Олена Берилла в ефірі "ДеньПРО" розповіла, які переваги має жива ялинка перед зрубаною та як правильно доглядати за такою ялинкою.

Ведучі:

Марія Сизон, Роман Рудський

 

Олена Берилла розповіла, що живі ялинки у горщику мають низку переваг перед зрубаними, зокрема їх фітонцидні властивості.

"Аромат не тільки є приємним і налаштовує на новорічний настрій, він ще й є дуже корисним для людини. Він має антисептичні властивості, – пояснила вона. – Мікроелементи боряться зі шкідливими бактеріями, очищують простір від пилу і наповнюють повітря киснем".

Навіть за фен-шуй жива ялинка у приміщенні символізує здоров’я та гармонію, розповіла експертка. Але, як зауважила Олена Берилла, жива рослина також потребує особливого догляду.

"Перше, що треба зробити, – це адаптувати рослину і поступово її переносити в приміщення. У нашому центрі рослини зимують на відкритому просторі. Тому якщо перенести ялину в приміщення, де температура перевищує 15 °C, то це буде стрес для ялинки. Вона може вийти з стану спокою, може подумати, що розпочалася весна, – пояснила менеджерка. – Тому краще спочатку занести рослину, наприклад, на лоджію чи в гараж, а потім уже в прохолодне приміщення її перенести. А потім, після свят її так само поступово треба виносити на подвір’я".

Читайте також:  Яку новорічну ялинку обрати — розповідає експерт

Звісно, порівняно зі зрубаною ялинкою, жива ялинка у горщику буде дорожчою. Але, наголосила експерка, таке новорічне деревце можна пересадити і таким чином зекономити у майбутньому, не купуючи нових ялинок щороку.

"Обираючи новорічне дерево в горщику, ви даєте рослині шанс не бути знищеною, а рости ще довгі роки", – підсумувала Олена Берилла.

Нагадаємо, упродовж грудня лісгоспи планують реалізувати близько 500 тис. новорічних ялинок.