Чого прагнуть протестувальники в Сербії — коментує експертка

Чого прагнуть протестувальники в Сербії — коментує експертка

У Сербії шостий тиждень поспіль не вщухають акції протесту. Аналітикиня Центру "Нова Європа" Тетяна Левонюк в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіла, чого домагаються протестувальники, та якими можуть бути дії сербської влади у відповідь на них. 
 
Хто протестує
 
Протестувальники є різноманітними. Серед них є студенти, експерти, громадські активісти, ліві, праві. Це не тільки опозиційні сили. Вони виступають проти авторитаризму, проти влади однієї партії — Сербської прогресивної партії, за незалежність медіа, верховенство права. 
 
Ніяких виборів
 
Протестувальники прекрасно розуміють, що якщо відбудуться дострокові вибори, то президенту Сербії їх вдасться виграти, тому що влада знаходиться в його руках і вибори не будуть чесними. 
 
Можливі дії сербської влади
 
З іншого боку викриття тих, хто може бути звинувачений в нападах на опозиційних політиків або вбивстві косовського серба Олівера Івановича, на честь якого вчора відбувся мітинг, сербська влада може виконати ці вимоги і знов же відмовитися від чогось більшого. Тому тут питання, як довго протестувальники зможуть протриматися і чи це буде ефективним. 
 
Візит Путіна
 
Сьогодні президент Російської Федерації перебуває у Сербії і основним аспектом переговорів з президентом Сербії Вучичем буде воєнно-політична співпраця двох країн та підтримка Сербії в її переговорах з Косово.  
 
Слухати повну версію.