Суспільне радіо очолило рейтинг виконання мовних квот — Нацрада з питань телебачення й радіомовлення

Суспільне радіо очолило рейтинг виконання мовних квот — Нацрада з питань телебачення й радіомовлення

Канали Суспільного радіо UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура є взірцем якості мовлення українською для інших радіомовників України. Про це йшлося на пресконференції "Мовні квоти на радіо. Результати моніторингу у 2019 році", де представили звіт Національної ради з питань телебачення й радіомовлення.

Загалом в Україні на загальнонаціональних радіостанціях середній показник українськомовних програм досяг 90%. Проти минулого року він зріс на 4%.

Серед чотирьох радіостанцій з абсолютно українськомовним ефіром — три суспільні: UA: Українське радіоUA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура.

"Значну роль у поширенні української мови — і ми повинні це підкреслити — відіграє Суспільний мовник. Тому що це якісна українська мова, на яку рівняються інші мовники", — наголосила заступниця голови Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Уляна Фещук.

Частка пісень українською мовою в ефірах усіх радіостанцій України збільшилася до 56% 2019 року. В ефірі UA: Радіо Промінь цей показник становить 95%. А в ефірі UA: Радіо Культура — 92%.

До того ж UA: Українське радіоUA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура беруть у ротацію пісні українських виконавців безкоштовно, на відміну від багатьох інших радіостанцій.

"Мовні квоти неабияк сприяли появі нових музичних проєктів, виконавців і гуртів. Завантаженість студій звукозапису — колосальна. Ми запустили дві лінійки тільки для молодих виконавців. Якщо взяти статистику, то 2019 року ми зробили 950 радіоінтерв’ю з молодими українськими артистами, які також потрапили в безоплатну загальнонаціональну ротацію", — підкреслив генеральний продюсер UA: Українське радіо Дмитро Хоркін.

Суспільне радіо має найбільший у Східній Європі звукозаписувальний комплекс — Будинок звукозапису із залою на понад 500 місць. Тут регулярно відбуваються концерти українських артистів, зокрема в супроводі Симфонічного оркестру Українського радіо. 

"З початку реформування групи радіостанцій Національної суспільної телерадіокомпанії ми змінили сітку мовлення, підхід до ведення ефірів. Але не змінили мови — вона так і залишається українською. І 2018 року це дало +67% охоплення аудиторії. Тобто українська мова в ефірі за умов якісного контенту дає високі рейтинги й комерційні результати. Це руйнує певні міфи про те, що українська негативно впливає на рейтингові показники медіа", — зазначив Дмитро Хоркін.

Фото: Суспільне