Роботодавець не може змусити працівника піти у відпустку за власний рахунок – Юрій Бауман

Роботодавець не може змусити працівника піти у відпустку за власний рахунок – Юрій Бауман

Про те, що треба знати про свої права фізичним і юридичним особам, кого покарають за порушення правил карантину, та чи може роботодавець змусити працівника піти у відпустку на хвилях Українського радіо розповідає адвокат Юрій Бауман.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Уряд запровадив надзвичайну ситуацію по всій країні. Надзвичайна ситуація характеризується порушенням норм нормальної життєдіяльності. У березні цього року було посилено адміністративну відповідальність, запроваджено норму про порушення карантину. Станом на зараз складено майже 1500 протоколів про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину.

Відповідальність за порушення норм та правил під час надзвичайної ситуації

  • Існує три умовні групи відповідальності. Це робота закладів харчування, перевезення пасажирів понад встановлену кількість та роздрібна торгівля в місцях, де вона обмежена.
  • На практиці правом складати адміністративні протоколи наділені працівники органів внутрішніх справ, а питання розглядає суд. Підприємцю важливо розуміти, що може мати місце маніпуляція з боку працівників правоохоронних органів щодо незаконного притягнення до адміністративної відповідальності, у випадку коли особа не порушувала правил, а на неї складається протокол.
  • Суди діють таким чином: якщо має місце порушення, особу притягають до відповідальності і штрафують на 17 тисяч грн. Але є також велика кількість адміністративних матеріалів, які повертають на доопрацювання. Крім того є випадки, коли особа взагалі звільняється від відповідальності через відсутність складу адміністративного правопорушення.
  • Щоб уникнути проблем підприємець має на період дії карантину видати наказ про припинення діяльності. Якщо є працівники, їх слід відправити у відпустку за власний рахунок або на дистанційну роботу, а заклад має бути зачинений. Проте не означає, що підприємець не може прийти на своє підприємство з метою інспекції. Адже під час кризи може мати місце правопорушення – крадіжка, проникнення тощо.

 Відносини роботодавця з працівниками

  • Закон передбачає три речі: роботодавець може прийняти рішення про простій підприємства, може за згодою працівників відправити їх у відпустку  за власний рахунок і може видати наказ і перевести працівників на віддалену роботу.
  • Наразі у відпустку за власний рахунок можна відправляти не на 15 днів, а на увесь час дії надзвичайної ситуації. При цьому примушувати йти у таку відпустку роботодавець не має права. Але реалії такі, що більшість громадян України працюють на приватних підприємствах і бізнес – це господарська діяльність на власний ризик. Якщо об’єктивно зупинилися платежі, то суб’єкт господарювання звертається до колективу з пропозицією дійти згоди щодо віддаленої робити або відпустки за свій рахунок.
  • Єдине,  що може зробити підприємець без згоди працівника – це оголосити простій, але він все одно мусить платити частину зарплати працівникам.
  • За словами міністра юстиції Дениса Малюська за працівниками зберігаються їхні трудові права і оплата праці на час обмежувальних заходів, а також роботи з дому. Це стосується як державних службовців, так і працівників приватного сектору.

Яким чином встановити форс-мажор?

  • Форс-мажор не є панацеєю. На нього не можна списати всі біди і повністю зняти з себе усю відповідальність. Форс-мажор є вагомою підставою для звільнення від відповідальності або для відтермінування господарського зобов’язання.  
  • Форс-мажорна обставина має бути підтверджена належним документом.  Йдеться про сертифікат Торгово-промислової палати України. Довести на практиці форс-мажор можна шляхом підтвердження причинно-наслідкового зв’язку, що певна подія порушила нормальний життєвий ритм і  внаслідок цього особа не може виконати зобов’язання перед іншою особою. І лише коли Торгово-промислова палата визначить що, до прикладу, поширення коронавірусу є форс-мажорною обставиною, підприємець може звернутися з листом до бізнес-партнера з проханням розірвати договір чи відтермінувати виконання зобов’язань за цим договором.

На фото Юрій Бауман Відкритий суд