"Прихований дефіцит держбюджету буде значно більшим, ніж оголошує уряд" – Олег Пендзин

"Прихований дефіцит держбюджету буде значно більшим, ніж оголошує уряд" – Олег Пендзин

Карантин, який два тижні тому запровадили в Україні, неминуче позначається на активності бізнесу та доходах держави. Низка ЗМІ вже опублікувала інформацію щодо ініціатив уряду щодо скорочення видатків на діяльність уряду, які в першу чергу торкаються культурного сектору та освітньої галузі. Як карантин позначиться на державі та кожному громадянинові Українському радіо розповів експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

0:00 0:00
10
1x

"Дійсно, в ЗМІ вже є певні витоки інформації з приводу того, що уряд збирається поміняти в державному бюджеті. Проте поки цей документ не буде офіційно опублікований на сайті Верховної Ради, адже саме парламент приймає зміни до бюджету, інформація буде неофіційною", – пояснив Олег Пендзин.

Проте найбільше, за словами експерта, в інформації, опублікованій в ЗМІ, впадає у очі кілька пропозицій: "Перш за все, пропонується збільшити дефіцит державного бюджету, тобто без зміни дохідної частини збільшити видаткову на 86 мільярдів гривень. По суті це збільшення десь на рівні 8 %, коли загальний дефіцит бюджету буде на рівні 10 % від його величини".

"На сьогоднішній день немає інформації, за рахунок чого буде здійснюватися наповнення дефіциту. Напевно, це будуть додаткові запозичення, які уряд має здійснити для того, щоб перекрити різницю між доходами та видатками", – зазначив експерт.

Пендзин звернув увагу на те, що зменшуються видатки окремих міністерств та відомств, очікувано зменшуються видатки на Укравтодор і на ремонт українських доріг, але всі ці внутрішні перекидання є "косметичними": "Формально збільшується не забезпечена доходами видаткова частина державного бюджету".

"Також в бюджеті є окремі дохідні статті бюджету, які, на мій погляд, виконані не будуть. Тому, з моєї точки зору, прихований дефіцит буде значно більшим. По-перше, ми точно впевнені, що цього року дохідна частина по приватизації виконана не буде: в період, коли з країни тікають інвестори, чекати, що прийдуть стратегічні інвестори на довготермінові вкладення достатньо неправильно. Ще один момент, який в дохідній частині однозначно не буде виконаний – це податок на додану вартість по імпорту. Вже за січень та лютий, коли почався коронавірус, практично на 11 % зменшилися надходження від імпорту. Я вважаю, що імпорт буде падати й далі", – висловив свою думку Олег Пендзин.

Експерт зазначив, що якщо Україні вдасться залучити 10 мільярдів доларів міжнародних запозичень, то, можливо, дефіцит бюджету буде перекрито: "Якщо ні – уряду доведеться шукати додаткові гроші і виходити на запозичення. Бо можна прекрасно обговорювати, куди ми збираємося гроші витратити, але найголовніше питання – звідки ми гроші візьмемо. Бо те, що Міністерство культури на 7 мільярдів менше профінансує своїх видатків – це безперечно погано для тих, хто опиниться в секвестрі, але ці гроші в будь-якому випадку звідкись мають надійти перед тим, як їх витратити".

"Вже на сьогодні прогнозують падіння ВВП на рівні 4-9 %, адже вже 9 місяців в нас падає промисловість, цього року однозначно будуть проблеми із аграрним сектором. Також карантин не сприятиме тому, щоб люди виконували самостійно свою продовольчу програму", – поясник Олег Пендзин.

Разом з тим, в українських культурних інституцій є пересторога, що вони не зможуть подолати кризу, якщо уряд перерозподілить кошти шляхом скорочення видатків на культуру. Відтак очільники державного культурного сектору звернулися до уряду із заявою щодо неприпустимості скорочення видатків на оплату праці.

"Коли було оголошено карантин і почалися перші розмови про можливу зміну статей видатків державного бюджету, ми вже розуміли, що в зоні ризику гуманітарна галузь, але не знали об’ємів цього ризику. Першу інформацію про розміри скорочення ми отримали з публікації комітету ВРУ з гуманітарних питань і разом з колегами оперативно відреагували", – розповіла виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів.

За її словами, культура завжди на часі і про це потрібно пам’ятати: "Ми розуміємо, в якій ситуації опинилась країна і готові до відкритого діалогу з розумінням, на що будуть перенаправлені кошти, які забираються з сфери культури. Якщо буде діалог, то буде зрозуміло, на що справді варто скорочувати видатки. Але наразі такого діалогу не відбулося: ми дізнаємося зі ЗМІ  про те, що йде скорочення видатків. В розрізі УКФ це всі кошти, які цього року передбачені на підтримку культурно-мистецьких проєктів".   

"Заплановані УКФ конкурси відбулися, вже фіналізується експертний відбір, розпочалися перемовини й грантоотримувачі готові розпочати реалізацію проєктів. Потрібно підійти з розумом і ті проєкти, які нереально реалізувати в 2020 році, переносити, але ні в якому разі не відміняти. Люди вже пройшли конкурс і очікують на реалізацію своїх проєктів", – наголосила Юлія Федів.

Фінансування культури важливе і саме тому, як заявила очільниця Українського культурного фонду, вона з колегами бореться за те, щоб зберегти бюджети УКФ, Держкіно, Інституту книги та інших культурних інституцій, які фінансуються з боку держави.

"Існує сприйняття, що вищезгадані інституції підтримують розвиток культури, а в часи кризи скорочуються видатки саме на розвиток і зберігаються видатки на підтримку життєдіяльності інституцій. Але тут є глобальне нерозуміння, з яким ми стикнулися на початку нашої діяльності – розуміння культури тільки в розрізі розважальних заходів. Але культура – це набагато глибше поняття, це фундамент, на якому будуються інші суспільні процеси", – підсумувала Федів.

ФОТО: Українська правда