Луческу як головний тренер "Динамо": чи є шанс на відродження клубу?

Луческу як головний тренер "Динамо":  чи є шанс на відродження клубу?

Новим головним тренером футбольного клубу "Динамо" призначений румунець Мірча Луческу, який 13 років своєї кар'єри присвятив донецькому "Шахтареві". Контракт з ним укладено на два роки з опцією прологнації ще на рік. Спортивний коментатор Українського радіо і Радіо "Промінь" Олександр Монзолевський в ефірі Українського радіо прокоментував, чи зможе з новим тренером київський клуб покращити свої результати.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У цьому призначенні я бачу проблему для вболівальників київського "Динамо", і для вболівальників донецького "Шахтаря" (тренером якого і був Мірча Луческу у 2004-2016 рр.). Але вона вирішується дуже просто: потрібно це приймати як факт. Як би там вболівальники київського "Динамо", ультраси, не обурювалися і зустрічалися з Ігорем Суркісом, але це його приватна власність. Він хоче запрошує Луческу, а хоче й не запрошує. Він може хоч завтра розпустити футбольний клуб. Це його право. Вболівальники можуть обурюватися, голосувати відвідуваністю на стадіонах. Але, враховуючи, яка зараз кількість глядачів, я не думаю, що Суркіс буде боятися цього", ─ зазначив Олександр Монзолевський.

На фото: Ігор Суркіс та Мірча Луческу, fcdynamo.kiev.ua

Ультрас Динамо різко відреагували на призначення нового тренера. Вони планують акції протесту та закликали "всіх працівників "Динамо Київ" [...] написати заяву на звільнення", пояснюючи свою позицію тим, що Мірча Луческу під час роботи в донецькому "Шахтарі" неодноразово дозволяв різкі висловлювання і звинувачення в бік "Динамо". Крім того, вболівальникам не до душі вік нового тренера, адже Луческу незабаром виповниться 75 років.

Фото: WBC Ультрас Динамо

Суркіс в свою чергу заявив вболівальникам: "Зрозумійте мене, я вагався. Дві доби не спав, вів переговори, щоб його переконати. Майте на увазі, що Луческу з "Шахтаря" пішов не сам. Його вигнали, і він затаїв образу, хоче обіграти "Шахтар" і довести Ахметову, що той був неправий. Луческу знає, як це зробити. Я дивився Мірчі в очі і повірив. Ви ж критикували мене за динамівські серця? Хотіли іноземного фахівця? Отримуйте".

За даними футбольного сайту football.ua, Мірча Луческу хотів повернутися в 2018-му році в "Шахтар" на позицію головного тренера. Тоді у Паулу Фонсека закінчувався дворічний контракт з "оранжево-чорними", а нову угоду ще не було підписано. Луческу намагався скористатися ситуацією і зв'язувався з донецьким клубом, пропонуючи свою кандидатуру. Шахтар пропозицію не прийняв і від послуг Луческу відмовився. Пізніше "гірники" перепідписали контракт з Фонсека, а через рік, після відходу португальського фахівця в Рому, тренером став Луїш Каштру.

  Щодо віку нового тренера  "Динамо" Суркіс зазначив: "Коли я брав Лобановського сюди в 1995-му, мені все навколо говорили, що це вже ні на що не здатний пам'ятник. Мовляв, після Арабських Еміратів ледве ходить. Мій брат був проти призначення Лобановського, і я його переконав, що Валерія Васильовича треба брати. Потім ми грали в чвертьфіналі та півфіналі Ліги чемпіонів".

На думку ж коментатора Монзолевського: "Луческу виграв вже все, що міг. І що йому ще потрібно комусь доводити, я не знаю. Є інформація, що він своє призначення на посаду головного тренера "Динамо" узгоджував з Ренатом Ахметовим, чи не образиться власник "Шахтаря". Якщо цей дзвінок справді був, то людина просто приїхала заробляти гроші. Але подивимося. Сумно не буде".

Фото з офіційного сайту ФК "Шахтар"

Спортивний коментатор прокоментував, чи прагнутиме Луческу змінити фірмовий "динамівський стиль" клубу.

"З часів Лобановського змінилося більше 10 тренерів. Мені здається, що "динамівський стиль" фактично не залишився. Його так чи інакше намагалися зберегти. Але тут дуже багато нюансів, починаючи від виконавців, від майстерності тренера. Звичайно, Мірча Луческу буде грати у свою окрему гру", ─ сказав він.

Монзолевський наголосив, що "у "Шахтарі" Луческу переважно не працював з українською молоддю. За 12 років Чигринський, Ракицький та Коваленко ─ це три футболісти української школи, які змогли себе проявити у донецькому клубі. Всі інші були бразильцями, яких  у "Динамо" зараз практично немає".

Спортивний коментатор також зауважив, що найсильніший чемпіонат, який користувався попитом закордоном і показував результати, був саме тоді, коли в українських клубах було багато якісних легіонерів.

"Зараз їх стало значно менше, але подивіться, що у нас на трибунах і які результати в єврокубках. Якщо якісний легіонер, то чому б його не взяти. Всі хочуть, щоб наші хлопці грали класно і показували результат. Але якщо буде суто українська команда і вона виходитиме на поле і програватиме з рахунком 0:5, то нікому це не сподобається. А футбольний світ такий, що намагаються запросити кращих", ─ пояснив він.

Нагадаємо, першим тренером "біло-синіх" був Михайло Товаровський. Найтитулованішим головним тренером "Динамо" є Валерій Лобановський, під керівництвом якого "Динамо" рекордну кількість разів перемагало у всіх турнірах, в яких брало участь ─ чемпіонатах СРСР, України, Кубках СРСР, України і Єврокубках.

 Фото: fcdynamo.kiev.ua