Екологічне мислення: як воно допоможе виробити корисні звички дорослим і дітям?

Екологічне мислення: як воно допоможе виробити корисні звички дорослим і дітям?

Як прокачати свою екосвідомість, чому деякі люди спеціально вирощують вдома хробачків та чим скляна пляшка краща за пластикову Українському Радіо розповіла екоблогерка, тренерка з екологічного мислення Мар’яна Бойко.

"М'язи своєї екосвідомості потрібно прокачувати постійно. Перш, ніж щось робити, потрібно усвідомити, поставити цю інформацію на окрему полицю: екологічний стан середовища, те що відбувається навколо впершу чергу впливає на якість нашого життя та наше здоров'я", – розповіла Мар’яна Бойко. 

Екоблогерка наголосила, що коли людина бере в магазині один безкоштовний пакетик чи купує продукцію в одноразовому судочку і думає, що це лише одиничні випадки, це не так: "Таких людей мільйони і вони використовують сотнями ці коробочки, що впливає на нашу свідомість". 

"Якщо декілька людей живуть разом і одна людина починає не купувати щось зайве, сортувати сміття, раціонально підібрати одяг, по-іншому закуповувати продукти, це означає, що люди довкола теж мають змінюватися. А їм цього не хочеться, бо це певний дискомфорт. Вони починають тягнути людину назад і казати, що це не на часі, немає сенсу і т.д. Вони не розуміють важливості цих дій для їхнього життя і, по-друге, не хочуть змінюватися", – підкреслила Бойко. 

Тренерка зауважила, що принцип "те, що ми не знаємо законів, не означає, що ми уникнемо відповідальності" на 100 % підходить для екології: "Якщо ви не звертаєте увагу на проблеми зі сміттям і не дбаєте про природу, це не означає, що ці проблеми вас не наздоженуть". 

"Моє перше правило: коли я в магазині, я аналізую кожну покупку: крім терміну, виробника і складу, я аналізую її пакування, яка подальша її доля, чи зможу я її утилізувати, куди вона подінеться, коли не буде мені більше потрібна", – поділилась Бойко. 

Екоактивістка наголосила, що щодо продуктів харчування в першу чергу йдеться про пакування, а в другу – про залишки: "Якщо я купила курку, куди я подіну кісточки, які я не з’їла?". 

"Щодо утилізації, то в місті є можливість вибирати. Наприклад, купуючи кавун, просто донести його додому в руках. Також в деяких ОСББ вже з'явиться компостери, куди можна віднести органіку", – розповіла Мар’яна Бойко. 

"Турбота про екологію – це природний процес, який не потребує грошей. Наприклад, компостування означає, що можна вирити якусь ямку за декілька метрів від будинку і дати природним відходам розкластися і стати добривом. На це не потрібні гроші, лише знайти час. Проте, якщо людина захоче скидати сміття під балконами інших людей – це буде катастрофа. Потрібно працювати командою, щоб вони не просто дозволили це зробити, але й долучались", – пояснила тренерка.

Бойко розповіла про нюанси компостування органічних відходів, які вдома може застосувати кожен бажаючий: "Є відра, які називається "компостне відро". Також потрібні бактерії, які дозволяють уникати запаху, ферментувати швидше. Також є можливість купити компостер – це пристрій, який допомагає відкладати відходи "шухлядами", і заводити там хробачків. Користь з цього в тому, що сміття зменшиться приблизно на половину, а якщо ви будете менше викидати в загальний смітник, будете менше грошей сплачувати за вивіз сміття. З іншого боку, органічне сміття, яке не піде на смітник, буде компостуватися у відрі і ставати добривом для ваших рослин, які є в квартирі чи на клумбі".

ФОТО: pixabay

Також, як зауважила Мар’яна Бойко, більш свідомим та екологічно відповідальним можна стати, замінивши одноразові речі на багаторазові: "Наприклад, коли йдеться про багаторазову пляшку для води. З екологічної точки зору це означає менші викиди одноразових пляшок, менше їх використання. Плюс це економія: проста столова вода за 1,5 л може коштувати 10 гривень. А якщо наливати воду в свою пляшку, ви заплатите 1 гривню за літр. Тому я рекомендую інвестувати гроші в багаторазову пляшку для води". 

"Для здоров'я людини краще всього скляна пляшка, тому що нею можна користуватися багато років. Скло не входить в хімічну реакцію з водою, навіть коли нагріється. Використовувати пластикову багаторазову пляшку також краще, ніж одноразові, але в цьому теж є свої мінуси. Пластик входить в хімічну реакцію з водою, коли вона нагріється. Категорично не рекомендують вживати воду з пластикової пляшки, яка лежала в машині на сонці, наприклад. Чим тонше пластик, тим шкідливіше для вашого здоров'я вживання води чи їжі з нього. Будь-яке температурне коливання означає, що пластик контактує з напоєм чи стравою",– пояснила Бойко. 

Наостанок екоактивістка наголосила, що зараз відповідальність за стан екології полягає в тому, що людина, яка щось купує, віддає за це не лише свої гроші, але й свій голос: "Я вибираю цю продукцію, це упакування, цього виробника". Якщо люди більше купують або беруть пластикового пакування, це означає, що вони більше підтримують виробництво одноразових речей, яке тим часом щодня забруднює нашу країну і весь світ".

ФОТО: pixabay