"Острівне життя": на які острови варто поїхати в Україні?

"Острівне життя": на які острови варто поїхати в Україні?

Коли йдеться про ідеальний відпочинок, багато хто уявляє собі тропічний острів з пальмами. В Україні теж є острови: морські, річкові, заселені та безлюдні, доступні та не дуже. Яким може бути відпочинок на українських островах Українському радіо розповіли фотограф-мандрівник Олександр Малімон та екскурсовод та краєзнавець Ігор Пирогов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Острів Джарилгач 

Джарилгач цікавий для туристів своєю природою, тому що острів відрізаний від материка, там є чимало диких тварин та птахів, а також унікальна степова флора. Дерева теж зустрічаються, але їх доволі небагато. 

Острів також цікавий тим, що там знаходиться конструкція Гюстава Ейфеля, відомого на весь світ інженера, автора Ейфелевої вежі в Парижі. На Джарилгачі стоїть маяк, збудований на початку ХХ століття за проєктом Ейфеля або, за іншою версією, – його учня. Він в нормальном стані і є туристичною атракцію острова.

Фото: Скадовськ.City

Біля маяка можна взяти в оренду лежаки, там є декілька дерев’яних бунгало, а щодо їжі та напоїв – майже цілий день біля острова стоїть корабель, на борту якого є кухня й можна  поїсти. 

Розташований острів у Херсонській області і, аби дістатися до нього, найпростіше поїхати у Скадовськ, на південь від Херсона. На Джарилгач щодня ходить великий корабель, але можна взяти приватний човен. Якщо ви хочете дістатися в "дику" частину острова, треба їхати у селище Лазурне, де острів примикає до материка і можна перейти до нього вбрід. 

Острів Березань

Цей острів цікавий як археологам, так і туристам та людям, яким хочеться відпочити екзотично і не в місцях, де є великі скупчення людей. Історично Березань був косою, але вже доволі давно, років десять тому, його зв’язок із материком розмило. Тепер він невеликий, біля трьох квадратних кілометрів, острів, який знаходиться недалеко від Очакова. Там можна винайняти чудову оглядову екскурсію з підйомом на острів і з купанням на хорошому пляжі. Цікаво, що зараз третина острова зайнята археологами, які знаходять артефакти часів Римської імперії, Запорізької Січі. Також він активно використовувався в царські часи: там дуже багато ортифікацій, укріплень, тому що він займав вигідне місце в морі і прикривати собою лиман Дніпра.

Фото: tsn

Також цей острів відомий тим, що на ньому стратили лейтенанта Шмідта, який очолив повстання на крейсері "Очаків".

Острів Бірючий 

В зв'язку з тим, що в нас карантин, то в цьому році, на жаль, відвідування Бірючого острову неможливе. Проте бажаючих дуже багато, адже це перлина Приазов'я. 

З 1993 року цей острів є частиною Азово-Сиваського національного парку України і на цю територію з давніх часів завезено дуже багато тварин: оленів, ланей, муфлонів. Це територія дикої природи, де людина ще не встигла щось знищити. Тому йдеться про краєвиди, піщаний пляж, білий пісок, шикарне блакитне Азовське море. 

Фото: Кирилловка.Укр

Також на території стоїть маяк, який в 1828 році побудували австрійці.

Чайний острів (Сварище)

Чайний острів знаходиться на Київському водосховищі. Його добре видно, якщо доїхати до Вишгорода, з якого можна під’їхати дамбою, а далі взяти човен і переправитись. 

Колись це була гора, але коли утворювали Київське водосховище, багато сіл затопили, а ця гора залишилась єдиною, яка виступає з Дніпра.

Фото: Життя міста Вишгород