Протести в Білорусі. Правозахисник про переповнені тюрми, тортури та масові звільнення

Протести в Білорусі. Правозахисник про переповнені тюрми, тортури та масові звільнення

Правозахисник Володимир Яворський розповів в інтерв’ю Українському радіо, що масові звільнення затриманих у Білорусі, а повідомляється про 2 тисячі звільнених з семи, – не "акт доброї волі". Він переконаний, що силовики готуються до нових арештів після проголошення результатів виборів. Нагадаємо, ЦВК Білорусі офіційно оголосила результати виборів – у чинного президента Олександра Лукашенка 80% голосів, у Світлани Тихановської - 10%. Тим часом, люди вже сьомий день виходять на протести.

0:00 0:00
10
1x

Правозахисник Володимир Яворський говорить, що 7 тисяч ув’язнених протестувальників – це лише офіційні дані. "Ще, підозрюю, що велика кількість людей тримались як незаконно  ув’язнені. І велика частина людей затримана підрозділами КДБ, про яку взагалі інформації не повідомляють".

Процес звільнення людей з ув’язнення ще не зупинився, каже він. "Почали відпускати вчора ввечері, близько 11-12 ночі. Відпускали з двох найбільших слідчих ізоляторів і, загалом, по всій країні. Тому, підрахувати кількість дуже складно".

І ті затримані, які вийшли з СІЗО вийшла за останню добу, зазначає він, не перестали бути обвинуваченими. "Їх просто звільнили до суду. Деякі з них сьогодні мали з’явитися на засідання, і кожен може отримати або величезний штраф, або і декілька діб ув’язнення", – каже правозахисник.

Володимир Яворський не вірить, що звільнення є "актом доброї волі": "Думаю, що це пов’язано з тим, що сьогодні офіційно оголосили результати голосування, очікуються нові протести, а місць для тримання ув’язнених фактично немає – все переповнене. В камерах на 20 людей тримається 50 людей. Багато людей утримувалось просто в коридорах або підсобних приміщеннях, навіть в подвір’ях відділків міліції".

Тортури – це окрема тема, говорить Яворський: "Я займаюсь правами людини близько 20 років, і я про такі випадки я чув тільки в зонах, де відбуваються військові дії. Я не чув жодних таких випадків про країни, де немає військових дій, щоб вони тривали. Це не просто тортури – доволі жорстокі, вишукані тортури… Їх можна довго перераховувати: людям, наприклад, не давали води і поїсти по декілька діб, били і не надавали медичної допомоги, роздягали до гола, примушували робити принизливі речі, були випадки згвалтування або погроз згвалтування, жінок роздягали. Там є десятки повідомлень та історій, які просто вражають".

Неможливо встановити, говорить Володимир Яворський, і кількість поранених в результаті зіткнень з ОМОНом. "Останні цифри, які я чув, це – понад 200 чоловік тільки в Мінську. Багато людей є, які бояться звертатись до офіційних медичних закладів", – зазначає він.

Взагалі білоруський протест, говорить Яворський, відрізняється тим, що в ньому беруть участь прості люди, працівники. Як специфіка: починають протестувати з 7-ї вечора, коли приходять з роботи, – до 3-ї ночі, а зранку – знову на роботу.

Сьогодні також були повідомлення про те, що до протестів масово долучилися працівники державних підприємств: "Мова йде вже про десятки підприємств, які долучаються до страйку, і це – великі підприємства де по 10-15 тисяч людей працює. Зараз влада вже не намагається вводити туди ОМОН, пробує владнати перемовами. І не треба забувати, що в Білорусі 70%, це – державна власність, державні підприємства. І ці люди перебороли свій страх втратити цю роботу, бо в Білорусі, якщо тебе виганяють з держпідприємства, потім досить складно працевлаштуватись на держані підприємства".

Чи врятує ситуацію перерахунок голосів, правозахисник не певен: "Проблема в тому, що там бюлетені давно підмінені і ці вибори є сфальсифікованими. В Білорусі є можливість дострокового голосування – за п’ять днів до голосування. В цьому році був рекорд такого голосування – практично 40%. Контроль за цим голосуванням відсутній. Також бюлетень в Білорусі не має ступенів захисту – його може надрукувати будь-хто".

Тобто є думка, що влада почала голосування вже з 40 % сфальсифікованих голосів, зазначає він.

Не є визначальним, на переконання Яворського, і вплив світової спільноти. "Вплив деяких держав на Білорусь є важливим, особливо з економічної точки зору. Але їх роль на зараз, як на мене, не є визначальною. Головне, як зараз поведе себе народ. Єдине, що світова спільнота має втримати – це каральну машину і правоохоронні органи, бо це вже значний перебір і ні до чого хорошого не призведе", – зазначає правозахисник.

фото - Радіо Свобода