Канали Суспільного радіо готують спецефіри до Дня прапора та Дня Незалежності

Канали Суспільного радіо готують спецефіри до Дня прапора та Дня Незалежності

До Дня Державного прапора 23 серпня, а також до Дня Незалежності України 24 серпня в ефірі каналів Суспільного радіо звучатимуть святкові спецвипуски програм.

Українське радіо

23 серпня

О 9:10 у програмі "Ранковий формат" відбудеться пряме включення з майдану Незалежності в Києві, а також зі Станиці Луганської, де триватимуть урочистості до Дня прапора.

О 9:45 розкажуть про рекордні прапори України й людей, які їх створили.

Об 11:10 — у проєкті "Відкритий простір" — про українські прапори, котрі майорять у різних містах світу. Представники української діаспори розкажуть, що для них означає жовто-блакитний стяг.

О 14:10 у програмі "В мережі" говоритимуть про українські прапори у віртуальному просторі: історіями поділяться українці, які не уявляють своїх сторінок у соцмережах без жовто-блакитних стягів.

Також протягом дня в ефірі звучатимуть міжпрограмні ролики про історію державних прапорів України та інших країн світу.

24 серпня

З 8:00 до 20:00 Українське радіо відзначатиме 29-ту річницю незалежності України багатогодинним марафоном "Незалежність" — саме таку назву мала прямоефірна програма, яка виходила на Українському радіо тоді, коли Україна здобувала незалежність.

У межах марафону відбудуться прямі включення зі святкових подій. Протягом дня до нього долучаться знакові постаті, завдяки яким створили й ухвалили Акт проголошення незалежності України, а також сучасні політики, державні та громадські діячі, які сьогодні захищають цінності незалежної держави на різних фронтах.

Частинами марафону стануть спецвипуски низки програм Українського радіо.

О 10:10 вийде спецвипуск міжрегіонального проєкту "Вся країна". У ньому візьмуть участь спікери з різних областей, котрі розкажуть про події 1991 року й зміни, які за цей час відбулися на місцях і якими варто пишатися.

О 19:10 — спецвипуск проєкту "Персона ґрата": ексклюзивне інтерв'ю з Леонідом Кравчуком, першим президентом України після здобуття незалежності. Про виклики, котрі стояли перед українцями 1991 року, та завдання, які Леонід Кравчук ставить перед собою сьогодні.

Радіо Промінь

24 серпня

У День Незалежності на Радіо Промінь стартує новий сезон. 

З 9:00 до 21:00 триватиме прямоефірний марафон "Маршрут незалежності". Його героями будуть українські музиканти — Alina Pash, Сергій Мартинюк, Олег Скрипка, Валерій Харчишин, Дмитро Шуров, Христина Соловій, Фагот та Фоззі (ТНМК), Арсен Мірзоян, Катерина Павленко (Go A) й Іван Леньо. Зірки розкажуть свої історії визначення "маршруту життя" та чому за свободу варто боротися.

У проєкті "Віра в Кіно" — про українські фільми перших років незалежності. 24 серпня слухачі почують рецензію на знакову картину "Сьомий маршрут" режисера Михайла Іллєнка 1998 року.

Програма "ART-Панорама" присвятить випуск культурним подіям у різних містах країни в День Незалежності.

Також 24 серпня в ефірі Радіо Промінь вийдуть одразу чотири нових випуски єдиного в Україні радіостендап-шоу "Гомін Аут".

Радіо Культура 

22 серпня 

О 21:00 прозвучить радіодрама "Оборона Буші" за повістю Михайла Старицького. Постановка Костянтина Степанкова. У ролях: Ада Роговцева, Лариса Хоролець, Юлія Ткаченко, Володимир Опанасенко, Володимир Нечипоренко, Віктор Цимбаліст, Наталія Сумська, Ганна Опанасенко-Сумська, Олексій Богданович, Віталій Розстальний, Остап Ступка, Давид Бабаєв, Костянтин Степанков, Наталія Лотоцька, Світлана Золотко та Ірина Дорошенко.

23 серпня

О 9:05 у першій частині програми "Культура.Live" — про третій Міжнародний волонтерський та ветеранський форум "Там де ми — там Україна". Про що говорять сьогодні наші воїни? Як готуються до Маршу захисників України?

Історія українського прапора — давня й сучасна — тема другої частини "Культура.Live". Коли, як і чому з’явився наш жовто-блакитний стяг, розкаже доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило.

Об 11:00 козацькі народні пісні і їх сучасні обробки звучатимуть у проєкті "Еthno-вухо".

О 17:00 у програмі "Концертний зал" — твір Євгена Станковича "Страсті за Тарасом". Звучатиме запис концерту з Будинку звукозапису Суспільного радіо, який відбувся в лютому цього року: Симфонічний оркестр Українського радіо й Національна капела України "ДУМКА", диригент — Володимир Шейко

О 18:10 "Книжковий топ-7" зруйнує міф про українську незалежність як річ молоду й одержану як несподіваний подарунок. У випуску — сім історій про незалежну Україну від часів Київської Русі до окупації Криму й війни на Донеччині та Луганщині. 

О 21:00 у програмі "Оперний абонемент" — знаменита опера Георгія Майбороди "Ярослав Мудрий".

24 серпня

Прямі ефіри

З 9:00 почнеться святковий ефірний марафон до Дня Незалежності. У програмі "Культура.Live" відбудуться включення з регіонів, аби почути, як у різних областях святкують цієї миті.

Також у випуску — як проголошували незалежність вустами очевидців. Цікаві факти розповість народний депутат кількох скликань Іван Заєць

Прямоефірний марафон продовжить програма "Імператив" про історії трансляцій парадів до Дня Незалежності на Українському радіо. Гості ефіру — радіоведучі Анатолій Табаченко й Нелля Даниленко.

Уже ввечері в наступному випускові програми "Імператив" ведучий Василь Шандро говоритиме про історію боротьби за незалежність України у ХХ столітті — від ідеї до реалізації.

Поезія

Протягом дня в ефірі звучатиме спецпроєкт до Дня Незалежності "Україна в поезії". Поезію Тараса Шевченка читає Юрко Прохасько, Івана Франка — Василь Шандро, Лесі Українки — Наталя Коломієць. В авторському виконанні прозвучать вірші Юрія Андруховича, Катріни Хаддад та Івана Малковича. Поезію Євгена Плужника читає Дмитро Хоркін, Віри Вовк — Ірина Славінська, Ірини Жиленко — Олена Гусейнова, Грицька Чубая — Соломія Чубай.

Музика

До Дня Незалежності Радіо Культура презентує музичний портрет незалежної України. Спочатку в спецвипуску проєкту "Тільки музика. ДискоДрайв" свою добірку запропонує слухачам ведуча Наталка Писанка.

У програмі "Єврорадіо" з Наталею Попудрібко — класична музика у виконанні українських музикантів, творчість яких є візитівкою України у світі.

Про знакові хіти незалежної України розповість ведуча Катря Гончарук у програмі "Ліра".

Проєкт "Концертний зал" запросить слухачів у світ музики композитора Олександра Білаша, автора легендарної пісні "Два кольори". В ефірі — класика української пісні ХХ століття у виконанні Оркестру народної та популярної музики Українського радіо (диригент — Михайло Пікульський), Тріо бандуристок Українського радіо й запрошених солістів. Презентує донька композитора Олеся Білаш.