Свобода віросповідання: чи можна через Covid-19 обмежувати паломництво хасидів до Умані?

Свобода віросповідання: чи можна через Covid-19 обмежувати паломництво хасидів до Умані?

Юдейський Новий рік Рош Га-Шана, який відзначається за місячним календарем, припадає на 18-20 вересня. В рамках святкування щороку до українського міста Умань приїздять брацлавські хасиди, які відвідують могилу засновника свого вчення цадика Нахмана Брацлавського. Цього року в зв’язку з пандемією гостро постало питання щодо безпеки цього заходу, адже попри заклики відмовитись від приїзду людям похилого віку чи з групи ризику, очікується від 5 до 10 тисяч осіб. Чи можуть бути обмежені такі події, як паломництва під час святкування Рош Га-Шана в Умані, в контексті пандемії Covid-19, що каже про це міжнародне законодавство та як відреагують на можливу заборону приїзду паломників уманчани радіо Культура розповіли дисидент, правозахисник, співпрезидент єврейських общин “ВААД України” Йосиф Зісельс та членкиня Комітету експертів рамкової конвенції про захист нацменшин Ради Європи, віцепрезидентка Української асоціації міжнародного права Ольга Буткевич.

0:00 0:00
10
1x

"Я багато років знайомий з проблемами, які зав'язані навколо Умані і паломництва хасидів. Не треба про це багато знати, щоб зрозуміти, що така сукупність релігійних людей, а приїздить від 30 до 40 тисяч людей за один тиждень, дуже ускладнює цю проблему. І влада Ізраїлю, і влада України розуміють, що це призведе до ще одного спалаху епідемії коронавіруса, який і так в нас ніяк не вгамується. На відміну від більшості країн, ми досі не пройшли через пік цієї хвилі", – висловив свою думку Йосиф Зісельс

За його словами, до Рош Га-Шана залишилося дуже мало часу і досі нічого не вирішено: "Й Україна, й Ізраїль відмовляються від штучної заборони, бо пов'язують це з певними аспектами. Перший – електоральний, адже в Україні місцеві вибори. Відомо, що через Умань проходить 30-40 тисяч паломників і за один тиждень вони залишають приблизно 30-40 мільйонів доларів в кишенях уманчан. Це дозволяє їм потім рік не працювати. Також існує й корупційний аспект: на хасидах всі заробляють, починаючи від кордону і ним де закінчуючи, коли через тиждень вони будуть відлітати", – розповів Зісельс. 

Правозахисник відзначив, що за всі ці роки і Умань, і Україна майже нічого не зробили для облаштування інфраструктури, підведення додаткових джерел питної води чи вивезення сміття.

Читати також – Рош Га-Шана в Умані: що думають про приїзд паломників організатори заходу?

"Контролювати фізичну дистанцію між паломниками неможливо: коли я був там, то не міг навіть поворушитися, так тісно навколо стояли люди. Що з цим робити ніхто не знає, бо ніхто до цього серйозно не готується. Зверну увагу, що паломництво є не лише в Умані і не лише в Україні: нещодавно було паломництво на могилу одного видатного рабина в Казахстані. В тому паломництві були, зокрема, й українські рабини та хасиди і вони привезли з собою коронавірус. Тобто це завжди має такий неприємний аспект і ризик для здоров'я і навіть життя", – наголосив Йосиф Зісельс.  

Він висловив припущення, що цього року буде менше хасидів-паломників, проте критично поставився до спроможності влади втримати ситуацію під контролем: "На мій погляд, приїде від 5 до 10 тисяч. Дійсно будуть якісь рекомендації не летіти, будуть лякати Covid-19. Але що вдасться навести порядок, я не вірю". 

"Я сьогодні бачив повідомлення, що віряни Московського патріархату зробити велику ходу на тисячу людей, незважаючи на те, що рекомендували їм цього не робити. Якщо ми своїх громадян не можемо заохотити виконувати правила, як ми можемо хасидів, з якими дуже важко домовлятися", – зауважив Йосиф Зісельс.

Читати також: Мер Умані Олександр Цебрій про те, чому Україна має заборонити в'їзд паломникам-хасидам цього року

Членкиня Комітету експертів рамкової конвенції про захист нацменшин  Ради Європи, віцепрезидентка Української  асоціації міжнароного права  Ольга Буткевич, в свою чергу, навела приклад того, як з подібної ситуації виходять інші країни: "Наприкінці липня відбувся традиційний хадж мусульман до Саудівської Аравії, до священної для мусуман Мекки. Ще відбувається щороку і цього року влада Саудівскої Аравії прийняла рішення не дозволяти в'їзд іноземцям на цей захід".

"Щоб було зрозуміло, щороку туди приїздить від 2 до 3 мільйонів людей. Це, звісно, не масштаби Умані, але порівняти можна. Влада країни, враховуючи епідеміологічну ситуацію, вирішила не дозволяти в'їзд всім іноземцям, які приїздять на хадж. Прибути на захід дозволялося лише місцевим мешканцям, а також тим іноземцям, які вже були на території країни", – розповіла Буткевич. 

Загалом, як пояснила Ольга Буткевич, міжнародне право дозволяє відхід від цілого ряду прав людини з міркувань охорони здоров'я: "Це і Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, Загальна декларація прав людини і Європейська конвенція про права людини, 9-та стаття якої передбачає саме свободу релігії. Друга частина цієї статті говорить про те, що дана свобода може бути обмежена з міркувань охорони здоров'я населення". 

"Разом з тим, в Україні не надто відповідально підходять до накладання карантинних обмежень. Адже з правової точки зору питання карантину в нас взагалі не врегульоване від початку карантинних обмежень. Україна, накладаючи карантинні обмеження, порушила і свої міжнародні зобов'язання, і положення Конституції", – підсумувала експертка. 

ФОТО: Український репортер