Новий навчальний рік: як працюватимуть школи в карантинних умовах

Новий навчальний рік: як працюватимуть школи в карантинних умовах

Новий навчальний рік в Україні розпочався 1 вересня, але з урахуванням на епідемічної ситуації в кожному регіоні країни. Співзасновниця ГО "Смарт Освіта" Іванна Коберник в ефірі Українського радіо розповіла, як працюватимуть школи в карантинних умовах.

0:00 0:00
10
1x

"Центральна влада скинула всю відповідальність на місцеві влади. Більше того, навіть просто на директора школи, тому що у всіх рекомендаціях і Міністерства охорони здоров’я, і Міністерства освіти і науки чомусь головним відповідальним за все дотримання протиепідемічних та профілактичних заходів призначений директор школи. Це є абсолютно безвідповідально і несправедливо, оскільки при цьому держава не виділила жодної цільової субвенції і не забезпечила антисептиками і захисними засобами ні вчителів, ні дітей, хоча з бюджету освіти у Фонд боротьби з COVID-19 було забрано п’ять мільярдів гривень", ─ зазначила Іванна Коберник.

Коберник наголосила, що "мала б бути цільова субвенція на організацію навчального процесу в умовах пандемії, яка включала б не лише захисні засоби та антисептики, а й навчання вчителів, як працювати з дистанційними технологіями і за методиками змішаного навчання".

Щодо графіку роботи шкіл, це покладено на директора школи.

"Це розумне рішення. Тому що у сільських школах, де мало дітей, легко організувати соціальне дистанціювання і не потрібно висувати жорстких умов, оскільки у школі достатньо приміщень, аби діти не скупчувалися. Що стосується столичних шкіл, то пропозиція з навчанням тиждень через тиждень є узгодженою з батьками і таких випадків не багато. Є випадки, коли зробили гнучкий графік, а саме ─ різний початок уроків. Таким чином, уникається скупчення дітей. Але це означає інший графік роботи і будь-яке розділення класів означає додаткові години роботи вчителів. Відповідно, це так само мало б вимагати цільової субвенції і додаткової оплати праці вчителів. Найбільше мене обурює, що директорів призначили ще й відповідальними за виявлення хворих дітей. Коли директор має займатися іншою управлінською роботою?", ─ прокоментувала вона.

Інфографіка: МОЗ

Як повідомив т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет, заклади освіти рекомендовано забезпечити засобами індивідуального захисту, засобами за дотриманням правил особистої гігієни та відповідним обладнанням – безконтактними термометрами, антисептиками тощо. Крім того, рекомендовано встановити особливі умови організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти.

Зазначимо, вчителі мають стежити за дотриманням правил безпеки у школі учнями та забирати їх до школи від батьків (батьки можуть заходити лише на територію школи, але не в саме приміщення. Педагоги мають перед уроками запитати учнів про самопочуття та, якщо в класі є хворий, виявити ознаки захворювання та ізолювати цього учня.

Фото: brproud