Ексзаступник міністра охорони здоров’я про зонування з запізненням та найбільші ризики під час другої хвилі COVID-19

Ексзаступник міністра охорони здоров’я про зонування з запізненням та найбільші ризики під час другої хвилі COVID-19

Заступник міністра охорони здоров’я у 2016-19-му роках Павло Ковтонюк вважає, що зонування в Україні відбувається із запізненням. Де він бачить прорахунки та маніпуляції нинішнього керівництва МОЗу, Ковтонюк розповів у ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Від сьогодні в Україні набуває чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Відповідне рішення прийняла Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 10 вересня.

В Україні побільшало "червоних" зон із найсуворішими карантинними обмеженнями.

фото - Telegram: Олег Немчінов

Також зазначається, що Київ і Вінниця через погіршення ситуації з коронавірусом потрапляють до "помаранчевої" карантинної зони. Це означає, що в цих містах забороняється робота хостелів, турбаз, розважальних закладів у нічний час, забороняються планові госпіталізації до лікарень, робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури також вводяться обмеження для культурних заходів.

Сама тактика зонування має сенс, але в Україні вона вводиться з запізненням, вважає ексзаступник міністра охоронздоров’я Павло Ковтонюк. "Ми вводимо зони з насиченими кольорами ті райони і міста, де основний спалах, динаміка була вже в минулому. Якщо у них 2-3 тижні тому був спалах: люди захворіли, у них були певні симптоми, потім ті, хто мав тяжкий перебіг, потрапили в лікарню. Система зонування бачить наслідки, які приходять за 2-3-4 тижні, а не тоді, коли відбувається спалах".

У Харківській, Одеській областях та у місті Києві ситуація почала загострюватися ще на початку серпня, говорить він. Але якраз тоді змінили методику, і система зонування не помічала цих міст. "За тиждень-два ці три області будуть уже в червоній зоні. Все більше районів та міст. Але, вже буде пізно, тому що реагувати треба було в серпні", – зазначає Ковтонюк.

Також колишній посадовець звинувачує нинішнє керівництво МОЗ у маніпуляціях статистикою летальності від COVID-19. На минулому тижні міністр Максим Степанов заявив, що показник летальності в Україні на сьогодні становить 2,1% — це один з найнижчих показників у Європі.

"Ситуація не просто інша, вона – зворотна. В Україні сьогодні найвищий ризик померти від COVID у Європі, – говорить Павло Ковтонюк, – Було зманіпульовано показником. Треба дивитися на смертність за останній тиждень-два. І в Україні померло більше людей за ці тижні, ніж у цих трьох країнах, з якими міністр нас порівнював – Німеччиною, Францією і Великою Британією".

Фото - Павло Ковтонюк, Facebook

Українська так звана друга хвиля відрізняється від європейської тим, що у нас росте не лише кількість випадків зараження, а кількість госпіталізацій та смертей, каже Ковтонюк.

Він пояснює, що рецепт успіху країн, які долають ковід, це – тестування. "Якщо система тестувань розгалужена, і тест зробити доступно та легко, його результат приходить миттєво, тоді дуже легко реагувати на ранні прояви COVID у людини".

Багато європейських країн нормально переживають другу хвилю, тому, що, поки у них діяв карантин, вони побудували потужні системи тестування і відстеження контактів, говорить він. "Україна системи тестувань не побудувала, ми думали, що карантин вилікує на від коронавірусу, і у нас один із найнижчих у Європі показник тестування. Міністр зробив заяву, що вони вийшли на показник 300 тис. на день. Це теж маніпуляція, тому що хворих у нас теж 3000 на день. Тобто, відношення хворих до тестів у нас – 1 до 10, а це поганий показник. Повинно бути 1 – 5 % На три тисячі хворих мало б бути 60 тисяч тестів на день. Наша система охорони здоров’я не допомагає стримувати вірус", – зазначає ексзаступник Міністра охоронздоров’я.

Рішення уряду не проводити потужне тестування Ковтонюк назвав політичним. "З квітня – це загальносвітова практика ВООЗ, інших урядів та організацій, які кажуть, що до того часу, поки в нас не з'явиться вакцина або ліки, контролювати коронавірус зможуть тільки тести. В Україні це чомусь ніколи в пріоритеті не було, у нас був доволі великий фонд на боротьбу з коронавірусом. З нього майже нічого не використали, решту віддали на МВС та будівництво доріг, замість того, щоб придбати більше лабораторій, навчити фахівців, а приватні лабораторії не інтегровані в єдину систему".

Також колишній заступник міністра охорони здоров’я дав прогноз щодо поширення коронавірусної інфекції: "Зараз в Україні відбувається внутрішнє поширення вірусу. Що вплине? Це і слабка система тестування і те, що ми зараз не можемо дати собі раду в тих епіцентрах спалаху, які зараз є. Це Київ,Тернопільська область, Харківська область. З’являються міста, де раніше не було спалахів. На цю ситуацію треба негайно реагувати. Реакції такої поки що особливо не видно. Поряд із цим, у нас почався сезон навчання. Я менше думаю про школи, більше – про університети, де є гуртожитки, які стали величезним фактором для поширення ковіду. І так само з жовтня ми чекаємо на сезон грипу, і можна помножити на два тяжкість нашої ситуації з ковід".

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін
Якщо є можливість — варто зробити бустерну дозу вакцинації — доктор медичних наук про ковід в Україні
"Covid-19 не зник, але став сезонним": експерт про коронавірус в Україні