Бюджет-2021: що не влаштовує депутатів у головному фінансовому документі?

Бюджет-2021: що не влаштовує депутатів у головному фінансовому документі?

18 вересня Кабмін презентує у Раді проект бюджету-2021. Член фракції партії "Слуга народу", голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький та член фракції партії "Батьківщина", перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Іван Крулько в ефірі Українського радіо прокоментували, чи є проект бюджету реалістичним і збалансованим, чи влаштує він народних депутатів та довкола яких видатків можуть буду основні суперечки.

0:00 0:00
10
1x

"Я думаю, що будуть виступи депутатів, щоб профінансували інфраструктуру на їх округах, бо наша інфраструктура в печальному стані. Загалом бюджет дуже реалістичний. Фактично це показники бюджету 2020 року, тобто докоронавірусні і без врахування інфляції. Тобто цей бюджет може бути цілком виконаний. І основні суперечки будуть точитися навіть не довкола самого бюджету, а довкола вимог до податків", ─ зазначив Мар'ян Заблоцький.

Нардеп від "Слуги народу" зауважив, що податки будуть дещо підвищуватись.

"Деякі підвищення податків були закладені ще декілька років тому. Незалежно від того, що ми робимо, у Податковому кодексі прописано, що акцизи на тютюнові вироби щороку піднімаються на 20%. І щороку ціна на сигарети буде рости. Звичайно, підняття мінімальної зарплати є підвищенням податкового навантаження на заробітну плату. Але це необхідно, тому що у нас кількість працюючих є меншою, ніж кількість пенсіонерів. І нам критично необхідно мати надходження, щоб ми могли забезпечити хоча б цей недобрий рівень пенсії, який є зараз", ─ сказав Заблоцький.

На фото: Мар’ян Заблоцький, znaj.ua

Член фракції партії "Батьківщина" Іван Крулько прокоментував, над якими положеннями проекту бюджету доведеться найбільше попрацювати і чи підтримає проекту бюджету "Батьківщина".

"Впродовж найближчих двох місяців парламент розглядатиме бюджет. Вчора відбулося заслуховування міністра фінансів і його заступників, які на бюджетному комітеті презентували цей бюджет. Сьогодні у парламенті відбудеться його представлення для всіх народних депутатів. Якщо говорити, чи буде підтримувати "Батьківщина" цей бюджет чи ні, то у такому вигляді точно можу сказати, що не буде. На нашу думку, цей бюджет є нереалістичним. Він закладає надзвичайно високий дефіцит бюджету у 270 млрд гривень ─ це 6% ВВП. Таким чином, є великі перестороги того, що бюджет просто не буде виконано. Крім того, весь дефіцит бюджету планується покрити за рахунок запозичень через випуск облігацій внутрішнього займу. А хто потім буде ці борги виплачувати і в який спосіб? Якщо бюджет поточного року дефіцитний майже на 300 млрд гривень, наступний ─ 270 млрд, то економіка, яка зараз падає, просто не витримає таке навантаження. Значить, включать станок, будуть друкувати гривню, а це за собою потягне інфляцію, яка за собою просто з’їсть доходи громадян", ─ зазначив Крулько.

На фото: Іван Крулько, facebook.com/ivan.krulko

Нардеп наголосив, що цей бюджет майже не передбачає підвищення соціальних стандартів.

"80 гривень доплата до пенсії пенсіонерам на наступний рік ─це ніщо і просто знущання. Уряд пояснює нам, що для двох категорій пенсіонерів, які старше 75 і 80 років, буде доплата 400 і 500 гривень відповідно щомісяця. Але до цього віку доживає дуже мало людей. Менше мільйона пенсіонерів отримають доплати. А що робити з іншими 11 мільйонами пенсіонерів? Чому вони не отримують пенсію, яка має дорівнювати хоча б мінімальному фактичному прожитковому мінімуму? І це дуже серйозна проблема, що соціальні стандарти знову залишаються нижчі, ніж найнижча межа бідності", ─ сказав він.

Щодо підвищення мінімальної заробітної плати, її планують підвищити до 6500 гривень. Але, за словами Крулька, "це не призведе до підвищення заробітної плати бюджетників".

"Їхні заробітні плати прив’язані до відповідного тарифного розряду, який у свою чергу прив’язаний до прожиткового мінімуму. Тому до того часу поки не буде підніматися прожитковий мінімум, то до того часу зарплата бюджетників не росте. Підвищення мінімалки насамперед ФОПів. І тепер друга група ФОП буде змушена платити додатково 536 гривень на місяць, третя група ─ 390 гривень, а утримання одного робочого місця для ФОПа зросте до 2000 гривень. Це означає, що у ковідний рік, коли малі підприємці ледве вижили, а багато хто закрився, на них хочуть накласти ще додаткове навантаження, яке вони просто можуть не пережити. І це означатиме втрату робочих місць, втрату підприємницької активності і потім втрати для бюджету. Тому ми не можемо погодитися на пропозиції від діючої влади", ─ пояснив нардеп.

Крулько повідомив, що "Батьківщина" подаватиме пропозиції до цього законопроекту, які будуть стосуватися освітніх і медичних програм.

"До 1 жовтня всі народні депутати можуть подавати пропозиції. Вже з наступного тижня бюджетний комітет планує розглядати бюджет. Ми говоримо, що недостатньо на освіту, медицину і соціальні стандарти. Хоч бюджет називається можливостей і розвитку, але таке враження, що це можливості розвитку силових структур і Офісу президента. Тому що їхні витрати зростають: на Офіс Генерального прокурора + 26,6%, Службу безпеки України ─ 22,8%, Державне бюро розслідувань ─ 75,4%, Офіс президента ─ 39%. Тобто кошти знаходяться на це, а не на соціальні програми, освіту і медицину", ─ сказав Крулько.

Фото: УНІАН

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук