"Книговидавництво – це не лише бізнес, це частина стратегії та ідеології країни", – книговидавець Ростислав Лужецький

"Книговидавництво – це не лише бізнес, це частина стратегії та ідеології країни", – книговидавець Ростислав Лужецький

Як українська індустрія книговидання переживає карантинні обмеження, як шукає нові форми взаємодії з читачами та якої підтримки очікує від держави розповідають гості програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" засновник та співвласник видавничого дому "Комора", книжковий дизайнер та художник Ростислав Лужецький, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль та головна редакторка сайту "ЛітАкцент" Ірина Троскот.

0:00 0:00
10
1x

"Наразі увесь культурний пласт сильно потерпає. З об’єктивних та суб’єктивних причин ми на очах втрачаємо зацікавлену  авдиторію. Це неможливість проведення ані фестивалів, ані акцій, ані ярмарків – це абсолютно зрозуміла мінусова арифметика і потужний удар по книговидавцях", – вважає засновник і співвласник видавничого дому "Комора" Ростислав Лужецький.

Культурна галузь зазнала чи не найбільших потрясінь. Видавці вже зараз підраховують збитки через скасовані книжкові фестивалі, перенесені авторські тури, понад два місяці не працювали книгарні, купівельна спроможність багатьох любителів книги впала за час карантину. Відтак, галузь може врятувати терміновий перегляд державної політики і зміна ставлення до книговидавців місцевих громад.  

"Культура як і ідеологія – надважливий, стратегічний об’єкт будь-якої держави. Ми вже маємо тяжкий досвід 2014 року. Стратегічно не підтримуючи культурну галузь, держава, на жаль, втратила і частину території, і частину людей, адже наш опонент діяв зовсім інакше", – зазначає Ростислав Лужецький.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль вважає, що український ринок книговидавництва і в кращі часи не дуже добре почувався, а нині, під час пандемії, тим більше. 

"Зараз ми маємо драматичне падіння накладів, якщо не катастрофічне – у чотири рази, порівняно з тим же періодом минулого року. Словом все дуже "весело"... Дуже сильно зменшилися продажі книжок, але поки що важко оцінити на скільки", – констатує директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.    

Днями мережа магазинів "Книгарня "Є" заявила, що планує збільшити продаж російськомовної літератури. На цю заяву соціальні мережі відреагували по-різному. У відповідь мережа книгарень додала, що поки що остаточного рішення у цьому питанні вони не мають.

Видавець Ростислав Лужецький, вважає цю новину сигналом SOS від видавців до держави.

"На мій погляд, це був SOS "Книгарні "Є" у такій формі. Якщо держава зараз не займе певну позицію підтримки видавців, не компенсуватиме орендну ставку тим, хто продає українську книжку, вона втратить не тільки цю галузь і цей ринок, вона втратить територію і людей. Дехто не розуміє, що книговидавництво це не лише бізнес, це частина стратегії та ідеології країни. Ідеологія не може бути покладена на рейки традиційного бізнесу", – наголошує засновник і співвласник видавничого дому "Комора" Ростислав Лужецький.

Головна редакторка "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка на 24-ій зустрічі марафону "Брейн Шторм марафон" спрогнозувала падіння книжкового ринку в Україні через карантинні обмеження на 70%.  

"Я переконаний, що падіння може досягнути такого показника, якщо у держави не буде розуміння куди варто рухатися. Уся експансія російськомовної літератури оплачується Росією. Це абсолютна продумана війна", – підкреслює Ростислав Лужецький.

Головна редакторка сайту "ЛітАкцент" Ірина Троскот також розділяє думку колег і вважає, що книжкова галузь нині у дуже критичному стані.

"З того, що я спостерігаю, ситуація дуже критична. По-перше не було зроблено жодних кроків з боку держави, щоб підтримати і книговидання, і книгопоширення. Ну, й власне, читачі, ті хто купував книжки, теж трішки пригальмували. Я мовчу про закриття книгарень на час карантину. Все ж таки книжка продукт, який хочеться взяти в руки, погортати перш ніж придбати. У нас поки що немає такої традиції купувати книжки онлайн. Звичайно, цей процес починається, але він ще не настільки потужний, щоб ми могли перейти повністю онлайн, тому, звичайно, карантин вдарив по галузі дуже сильно", – говорить головна редакторка сайту "ЛітАкцент" Ірина Троскот.

На фото: засновник і співвласник видавничого дому "Комора" Ростислав Лужецький