За наявності політичної волі, мир на Донбасі може бути встановлено до кінця поточного року – Вітольд Фокін

За наявності політичної волі, мир на Донбасі може бути встановлено до кінця поточного року – Вітольд Фокін

Перший заступник голови української делегації в ТКГ, перший прем’єр-міністр Вітольд Фокін в інтерв’ю Українському радіо розповів про своє бачення того, який статус має мати Донбас, те, коли справді можна закінчити війну з Росією, коли б мали проводитись місцеві вибори по всій території України та чи принесе якусь користь чергова зустріч лідерів Нормандської четвірки. Публікуємо основні коментарі з другої частини інтерв’ю.

0:00 0:00
10
1x

Про врегулювання конфлікту на Донбасі та особливий статус окремих територій:

Я зараз працюю з однією розумною людиною над тим, який саме статус треба надати вільній економічній зоні. Ідея надзвичайно приваблива і реальна. Те, що ми мріємо про потік інвестицій, то цього не буде ніколи, бо немає мотивації. З якого чорта лисого якийсь мільярдер із США чи іншої країни приведе на зруйнований дотла Донбас свої гроші, куди він їх вкладатиме? 

Програма, над якою я працюю зараз із автором ідеї, полягає на тому, щоб користуватись способом суперфіцій, надавати юридичне право під юрисдикцією потужних ведучих держав світу віддавати землю. Тобто уряд не випускає контролю за використанням цієї землі, земля не втрачає своєї державності, але віддається в руки людині, яка навіть має право передавати цю землю в спадщину. Це гарантує безпеку інвестиціям.

Про те, коли мають проводитись місцеві вибори на всій територій України та як забезпечити безпеку виборів на окупованих територіях: 

Ніхто не може мені пояснити, чому одночасно не проводяться вибори в районах, які знаходяться під контролем держави. Чому позбавлені можливості використати конституційне право по пів мільйона громадян. І я не знаю, як це пояснити нашим контрагентам по переговорах. На мій погляд, Верховна Рада могла б досягти своєї мети дуже легко, якби просто написала в постанові, що 25 жовтня проводяться вибори по всіх областях і районах, а в окремих підконтрольних районах Донбасу провести вибори умовно 25 березня. Відпали б всі спроби виявити претензії до України. Наші цього не зробили, просто викинули їх. В кращому випадку сказали, що зробимо це навесні. 

Я цілком погоджуюсь з тим, що перш ніж проводити вибори, треба забезпечити безпеку. А в яких засіб – вирішувати керівництву країни. Як один із засобів, я б запропонував використати мандат Ради безпеки і утворити на цих територіях тимчасовий міжнародний уряд. 

Читати також: Вітольд Фокін про онуку, участь у ТКГ та заяви щодо особливого статусу Донбасу й амністію

Про те, чи вдасться досягти миру і у якій формі: 

Новороський приклад неприйнятний. Я переконаний, що при наявності політичної волі, при наявності закону про заборону пропаганди війни, мир на Донбасі може бути встановлено задовго до кінця поточного року. Я не бачу тупикових пропозицій чи становища. Це вигадується спеціально, щоб зірвати процес.

Про те, чи принесе Україні користь чергова зустріч лідерів Нормандської четвірки:

Якщо брати до уваги сьогоднішній стан, то великого зиску від того, що збереться Нормандська четвврка, я не бачу. Треба посунутися до миру, така можливість є. Якщо домовитися по одній позиції, то можна розраховувати на компроміс по другій позиції. Правильно каже Леонід Макарович, що без компромісу нічого не буде, в чомусь треба поступитися. Я, наприклад, проти того, щоб зробити поправки в Конституції та особливий режим для окремих районів Донецької та Луганської областей закріпити законодавчо надовго чи назавжди. Конституція – це не прохідний двір, щоб її кожного разу змінювати на догоду комусь з діячів. А якщо буде прийняте рішення про запровадження вільних економічних зон, можна переконати представників Росії, що це і буде відповіддю на їхнє прохання закріпити право областей на особливий статус. 

ФОТО: Українське радіо