Олег Немчінов про Кабмін в умовах карантину, ліцензування грального бізнесу та підтримку інвесторів

Олег Немчінов про Кабмін в умовах карантину, ліцензування грального бізнесу та підтримку інвесторів

Про особливості роботи уряду в умовах коронакризи, видатки на утримання секретаріату КМУ, ліцензування грального бізнесу та як в цей непростий час втілюються деякі урядові реформи Українському радіо розповів міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов.

0:00 0:00
10
1x

Про умови діяльності Кабміну під час адаптивного карантину та зміни в роботі:

Є Кабінет міністрів України як колективний орган виконавчої влади, який ухвалює розпорядчі рішення, є Секретаріат КМУ, який забезпечує введення таких рішень у виконання, та апарати міністерств. Що стосується апаратів міністерств та апарату КМУ, то, я думаю, за понад пів року карантину всі вжепризвичаїлися. В залежності від тих чи інших обставин здійснюються карантинні заходи.

Ні для кого не секрет, що в місті Києві, де  розміщені всі центральні органи виконавчої влади, рівень захворюваності не найнижчий. Ми знаходимося в помаранчевій зоні й нас не оминає коронавірус. В нас були випадки захворюваності і заступників міністрів, і державних секретарів, і їхніх заступників, і керівників центральних органів виконавчої влади.    

Що стосується роботи уряду, то найбільша інновація, яка була – це ухвалення змін в регламент КМУ, який дозволяє не просто проводити засідання уряду онлайн, а визначає порядок, авторизацію, щоб потім не було питань. Крім того, в нас є важливий елемент підготовки до засідань уряду, називається урядовий комітет, який очолюють віцепрем’єри, де відбувається узгодження позицій перед внесенням постанов та розпоряджень або проєктів законів, указів. Вони також можуть відбуватися онлайн, хоча поки що таких прецедентів не було. 

Про видатки на КМУ та утримання його секретаріату:

Ми залишилися з видатками на заробітну плату й не маємо капітальних видатків. Ми планували закінчити капітальний ремонт даху, адже будинок уряду – це своєрідна пам’ятка мистецтва, яка потребує капіталовкладень. В нас є проблема з так званою великою залою. Засідання уряду відбуваються в малій залі, натомість є проблема з проведенням більших заходів.

Видатки на це були передбачені в бюджеті цього року, але ми, так само як і всі органи центральної виконавчої влади, залишилися без капітальних видатків. В нас лише видатки на забезпечення діяльності. 

Про видатки на Кабінет міністрів України у 2021 році:

Ми лишаємося в своїх видатках. Хочемо завершити формування директоратів політик, що є важливим індикатором для макрофіну і також хочемо провести невідкладні ремонтні роботи, зокрема ремонт даху над Великою залою. Якщо говорити про дах, то зважаючи на складність цього об’єкту, йдеться про декілька десятків мільйонів гривень. 

Загалом сектор забезпечення діяльності загальнодержавних функцій в проєкті бюджету складає 58,7 млрд гривень на все. 

Про кадрові ротації в уряді:

Ми живемо в парламентсько-президентській республіці, український уряд призначає парламент, де є монобільшість партії "Слуга народу". Вони вправі давати оцінку як в цілому уряду, так і окремим його членам. Станом на зараз мені невідомі будь-які конкретні факти. 

Про комісію, яка регулюватиме ліцензійну діяльність в сфері грального бізнесу:

Сьогодні ухвалене рішення про створення центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом, комісія, яка буде регулювати ліцензійну діяльність, контролювати виконання ліцензій та здійснювати супровід діяльності, пов’язаної з азартними іграми, букмекерською та лотерейною діяльністю. Вона не буде регулювати діяльність видів спорту, які відповідно до закону віднесені до спорту. Це не буде стосуватися боулінгу, більярду та спортивного покеру. 

В комісії буде сім членів. За законом в нас є різночитання, тому що народні депутати проголосували таким чином, що є два варіанти обрання керівництва комісії. Я думаю, що ми підемо шляхом закону про державну службу, який передбачає формування складу комісії через комісію корпусу вищої служби. Оскільки зараз в нас діють перехідні положення, пов’язані з карантином, я думаю, що буде оголошений добір, а після добору буде повноцінна конкурсна процедура. 

Щодо легалізації грального бізнесу, то передбачається створення декількох реєстрів. Перший і найголовніший – це реєстр лудоманів, тобто людей, залежних від ігор, щоб їх не допускати до цього бізнесу. Другий – це реєстр офіційних закладів, які будуть мати ліцензії і право працювати. І ціла низка моніторингових заходів,в тому числі й "контрольні закупки", коли такі заклади будуть ліквідовуватися.

Про інвестиції та інвестиційних нянь:

Вчора відбулася презентація invest guide, в якому є 60 готових проєктів. Власне це Ukraine invest –інвестиційні менеджери, які здійснюють супровід проєктів. Проєкти стосуються галузі it, приватизації, агробізнесу та стартапів. 

Українська економіка може, я думаю, очікувати мільярди гривень. Ми не робимо різниці між інвестиціями закордонними і українськими, правила гри рівні абсолютно для всіх. На прикладі приватизації готелю "Дніпро": з 3 мільйонів доларів до понад 40 мільйонів доларів. Це українська компанія, але вона, наскільки я розумію, залучала гарантії іноземних банків. Вони пройшли перевірку фінмоніторингу і, наскільки я розумію, угода завершена.  

Ми підтримуємо законопроєкт про інвестнянь. По-перше, там буде закріплена персоналізація супроводу інвесторів. По-друге, це надання максимального режиму сприяння регіональним органам.  І найголовніше, як на мене, – це гарантія повернення інвестицій, можливості їх реінвестування. 

Про реформу державної служби: 

Ухвалено проєкт закону про кадровий резерв, в якому передбачалось в тому числі й відновлення конкурсів. Але президент ветував це і повернув в Раду зі своїми зауваженнями. Він передбачав більш рішуче відновлення конкурсної процедури, ніж передбачали депутати. Очікується в сесійній залі на жовтень.Наступного тижня буде засідання профільного комітету, яке буде розглядати ці зміни, по якому ми відновимо конкурсну процедуру в умовах соціального дистанціювання. 

Є питання в забезпеченні прозорості тестування, є питання до розв'язання ситуативних задач, якщо вони будуть відновленні для категорії А, є питання в тестуванні на логікутаіноземні мови. 

ФОТО: Українське радіо