Спецпроєкт "Знову вибори". Батьки VS місцева влада: хто має фінансувати ремонт дитячих садочків?

Спецпроєкт "Знову вибори". Батьки VS місцева влада: хто має фінансувати ремонт дитячих садочків?

Місцеві вибори, які пройдуть в Україні 25 жовтня, матимуть визначальний вплив на якість життя місцевих громад. Однак, у суспільстві у досі є плутанина з тим, за що відповідають центральні й місцеві органи влади. Спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори" береться відповісти на найпоширеніші запитання щодо функціоналу місцевих очільників. Одне з таких питань – забезпечення шкіл теплом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Звідки з’явилася практика грошових поборів з батьків

Збір грошей з батьків у садочках і школах "родом" з 90-тих, коли і центральний, і місцеві бюджети переживали дефіцит, і грошей справді не вистачало. У ті часи батьки узагалі часто здавали гроші безпосередньо вихователям або директору й не контролювали їхні витрати. Сьогодні принаймні утворені батьківські ради, які цілком контролюють видатки з батьківського фонду. Проте традиція добровільних пожертв нині вже настільки укорінилася в дитячих садочках, що на практиці ухилитися від сплати внеску непросто. Причому, тиск створюється не так керівництвом закладів, як самими батьківськими радами. Відтак, частина батьків здають гроші лише із тих міркувань, аби до їхніх дітей не було особливого ставлення.

Що треба знати всім батькам

Якщо запропонували здати "на шпалери", фарбу чи утеплення, слід пам’ятати два факти. Перший – якою б сильною не була традиція збору грошей з батьків – такі внески можуть бути лише добровільними та благодійними. Й другий – сьогодні не 90-ті, й дитячі заклади освіти цілком фінансуються із місцевих бюджетів.

Адже, на практиці часто складається парадоксальна ситуація – з зібраних батьками грошей оплачуються статті видатків, на які насправді садочку виділяються гроші. Закупівля миючих та гігієнічних засобів, канцелярських товарів та меблів, встановлення обладнання й устаткування, заміна вікон або проведення поточних ремонтних робіт закладається у місцевий бюджет і передається на баланс закладів. Але керівництво садочків як мінімум не акцентує на цьому увагу, а нерідко й заохочує батьківські ради фінансувати ці напрямки з власного фонду.

В Інтернеті можна знайти історії, що з батьківського фонду були оплачені навіть штрафи за порушення садочком пожежної безпеки. Тобто, садок наражав дітлахів на небезпеку, і ще й оплачував свої порушення батьківським коштом.

Хто насправді є власником дитсадка 

Потрібно запам’ятати ключову річ – оплачувати ремонт та здійснювати ремонтні роботи повинні не батьки і не вихователі, а власник дитячого навчального закладу. Власником більшості дитячих садочків є територіальні громади, чий бюджет вже сформований громадянами, які заплатили податки. І чий бюджет вже передбачає здійснення всіх необхідних робіт. Відтак, найперше, що потрібно зробити батькам, які сумніваються в необхідності додатково оплачувати ті чи інші видатки садочків, це звернутися із запитом до місцевого відділу освіти.

Керуючись законом про доступ до публічної інформації, слід запитати, яке фінансування передбачене на дитячий садок у поточному році і на що саме передбачені кошти. Не зайвим буде також одержати відомості про те, що було профінансовано у попередні роки. Власне, маючи ці документи, можна буде аргументовано поцікавитися у керівництва закладів, навіщо оплачувати статті видатків, які і так фінансуються місцевим бюджетом.

Проте запитом про інформацію взаємодію з місцевою владою обмежувати не варто. Добробут садочка визначається органом місцевого самоврядування, який вирішує, що і в якому обсязі профінансувати. Відтак, значно ефективніше з боку батьківської ради було б не збирати гроші з батьків, а разом з навчальним закладом заздалегідь звернутись до відділу освіти з переліком необхідних робіт. 

Сьогоднішнє законодавство дає можливість співфінансувати капітальний ремонт з бюджетів різного рівня. Участь у ньому можуть узяти як органи місцевого самоврядування, так і обласна державна адміністрація. Місцева рада повинна створити й представити відповідний проєкт під державне фінансування. Але найпершу роль мають виконати громадяни – вибрати саме таку зацікавлену на ініціативну місцеву владу.

Ілюстративне фото - з відкритих джерел  

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Суд скасував постанову про неможливість провести вибори у прифронтових громадах. Коли чекати на нові вибори?
Вибори мерів у Броварах, Новгород-Сіверському та Борисполі: чи є несподіванки? Коментує політолог
Харків поховав Кернеса: хто тепер контролюватиме місто?
Другий тур виборів: чому знову перемагають чинні мери