Спецпроєкт "Знову вибори". Кандидати під мікроскопом: як перевірити "обличчя з білбордів"?

Спецпроєкт "Знову вибори". Кандидати під мікроскопом: як перевірити "обличчя з білбордів"?

Новий Виборчий кодекс, відповідно до якого відбудуться вибори, передбачає голосування за пропорційною системою з відкритими партійними списками. Це означає, що українці голосуватимуть не тільки за партію, яку хотіли би бачити в обласній, районній чи місцевій раді, але й за конкретного депутата цієї партії. У бюлетені навпроти кожної партії буде вписано від п’ятьох до дванадцяти її представників, з-поміж яких можна буде обрати бажаного депутата. Безперечно, це дає ширші можливості для волевиявлення, але також і підвищує відповідальність. Як перевірити біографію кандидатів, їхній майновий стан та минуле? "Українське радіо" в спецпроєкті "Знову вибори" розповідає про низку порталів з відкритими публічними даними, які дадуть можливість дізнатися все про кандидатів у мери чи в депутати.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Аби зробити усвідомлений вибір, і зрозуміти, чи справді кандидат відповідає вашим ідеалам, потрібно зібрати про нього чи про неї якомога більше інформації. 

· Біографія кандидатів

Очевидно, що знайомство із кандидатом варто розпочинати з дослідження його біографії. Зазвичай більш чи менш повні біографічні довідки можна знайти у відкритих джерелах у мережі Інтернет. Біографія дасть можливість дізнатися про освіту й досвід роботи людини, її життєвий шлях. Далі доцільно знайти сторінку чи профіль досліджуваного кандидата у соціальних мережах і подивитися на її зміст, довідатися про що й як саме пише потенційний депутат. Втім, оприлюднені в Інтернеті офіційні біографії та сторінки в соціальних мережах можуть сформувати неповне, а подеколи й навіть хибне враження про людину. Вони покажуть той образ кандидата, який йому вигідно показати.

Більш цілісну картину можна здобути, звернувшись до низки корисних ресурсів. 

· Майновий стан кандидата

Найперше слід дослідити майновий та фінансовий стан кандидата, зайшовши на сайт Єдиного державного реєстру декларацій. Увівши прізвище, ім’я та по-батькові кандидата, можна дізнатися про його доходи, а також коштовні речі, нерухомість, транспортні засоби, кошти у власності кандидата. Особливо корисно порівняти декілька декларацій за різні роки. Це не лише дасть можливість побачити вашого кандидата в динаміці, але й може відкрити приховані статки. Річ в тому, що, готуючись до балотування, деякі кандидати переписують частину активів на близьких людей чи родичів, аби здаватися менш заможними. Часто виборці схильні надавати перевагу "бідним2 кандидатам, і це змушує їх корегувати свій образ відповідно до очікувань електорату.

Якщо після вивчення кількох декларацій справді з’ясується, що активи кандидата істотно зменшилися, то доцільно поглянути, кому саме кандидат продав чи передав свої бізнес-активи. Для цього достатньо скопіювати з декларації код компанії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і знайти її за допомогою ресурсу оупен-дата-бот. Даний ресурс оперативно покаже всю інформацію про власників компанії та останні зміни щодо прав власності. Нового керівника можна перевірити за допомогою публічних реєстрів або ж просто переглянути, чи присутня людина в декларації у списку родичів кандидата.

· Голосування кандидата

Зрештою, в разі, якщо кандидат балотується у депутати або на посаду голови міста чи села не вперше, то варто ретельно вивчити його діяльність на цій посаді у попередній каденції. Скажімо, якщо мова йде про депутата місцевої ради, то на сайті відповідної ради слід пошукати інформацію про голосування депутата. Крім того, громадянська мережа ОПОРА в межах свого проєкту «рада фо ю» збирає інформацію про кожне голосування. Наразі перевірити депутатів на цьому ресурсі можна в семи містах – у Вінниці, Луцьку, Львові, Миколаєві, Харкові, Кривому Розі й Дрогобичі. Цікаво, що цей сайт дає можливість побачити так званих друзів по голосуванню кандидата. Якщо обрати відповідну опцію, то з’явиться список п’яти депутатів, які найчастіше голосували аналогічно з досліджуваним кандидатом. У такий спосіб можна дізнатися, з якою групою депутатів він мав найтісніші зв’язки. 

ФОТО: pixabay