COVID-фонд перевірять. Економіст пояснив можливі наслідки зловживань

 COVID-фонд перевірять. Економіст пояснив можливі наслідки зловживань

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсує аудит "коронавірусного" фонду, витрати якого викликали широке обговорення в суспільстві та занепокоєння міжнародних партнерів України. Про що свідчить початок перевірки, та як він вплине на подальші відносини держави з донорами, в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор CASE України Дмитро Боярчук.

0:00 0:00
10
1x

Прем’єр Денис Шмигаль заявляв, що всі дані про витрати з "коронавірусного фонду" доступні на веб-сайті Міністерства фінансів і вони постійно оновлюються. Але виникають питання про їх ефективність, тому що немає алгоритму, як ці кошти будуть використовуватись, пояснює виконавчий директор CASE України Дмитро Борячук. "У пресі є багато статей, що в Фонді є зловживання, і Держаудитслужба має відповісти наскільки це все є ефективним, чи були зловживання і т.д. На підставі цього аудиту будуть вирішуватись питання чи продовжать нас підтримувати іноземні партнери. Знову ж таки, викликають великі сумніви рішення виділення коштів Фонду на ремонт доріг".  

Президент Володимир Зеленський в кінці жовтня розповів, що гроші, які виділили на будівництво доріг, були виділені з суми, виграної у Газпрому в Стокгольмському суді. "Ми забрали $3 млрд у "Газпрому", відсудили ці гроші, і їх отримав "Нафтогаз". І тут ми зрозуміли, що ми можемо зробити велику програму. Ми розраховували на всі ці гроші. Потім ми зрозуміли, що треба розвивати не тільки дороги – є й інші проблеми. 33–35 млрд грн із цих майже 100 млрд грн ми домовилися, що ми їх витрачаємо на дороги. І всі це бачать – дороги будуються. Тому що ніхто не зупинив цю програму. Гроші з "Нафтогазу" передали в бюджет. І частину від цих мільярдів було витрачено на важливу програму, яка забезпечує інфраструктуру",  –  заявляв глава держави.

 Однак, Дмитро Боярчук розповідає, що фонд було створено у березні, рішення про перерахування грошей "Нафтогазу" приймалось  пізніше. "Це трошки різні історії. Тобто, COVID-Фонд не створювався для будівництва доріг. Тут є  великі сумніви з приводу того, що нам скажуть міжнародні донори. Використання коштів на дороги сприймається чітко як політичний елемент для покращення свого іміджу перед місцевими виборами",  –  зауважив він. 

 Який буде висновок за результатами аудиту – важко сказати, каже економіст. "Про цільове використання, я впевнений, що це – нова історія, щоб якимось чином це пояснити. На 2020 рік ніхто не планував скільки грошей "витягувати" з "Нафтогазу", ніхто не планував скільки грошей "витягувати" з "ПриватБанку". Просто з’явилася така необхідність, почали дивитися, в кого "в кишені" є якісь гроші,  для того, щоб їх мобілізувати до бюджету. Очікувався досить великий дефіцит для цього року. Тому попросили Нафтогаз перерахувати левову частку прибутку, підійшли до ПриватБанку, до інших державних підприємств. І таким чином наповнили частину бюджету. Я б не зв’язував ці події з виграшем".   

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Covid-фонд: допомога чи афера?

Питання грошей із COVID-фонду, на його думку, є одним із напружених факторів наших відносин з міжнародними донорами, з МВФ: "Люди позичають нам гроші і для покриття фінансування цього фонду, а потім вони бачать, що це використовується не на ті речі, які передбачались. Дороги - це важливо, але наявність гарантованого місця лікування для важких хворих - більш актуальне питання, і урядовці повинні були думати про це півроку тому". 

Дмитро Боярчук говорить, що у випадку виявлення порушень під час використання грошей COVID-фонду, на можновладців чекає політична відповідальність. "Якщо б це було визнано, що це відповідальність Кабміну, то кредитори перестають працювати з цим Кабміном і проходить заміна. Але, в даній ситуації, можна стверджувати, що це була ідея президента. І відповідальність буде покладатись на президента та його команду".

Нагадаємо, 6 листопада, під час години запитань до уряду в ВР прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що  Державна аудиторська служба розпочала перевірку COVID-фонду. Він підкреслив,  що 10,4 млрд грн з Фонду було спрямовано на соціальні програми – підтримку безробітних, виплати по лікарняних для медиків, виплати родинам фізичних осіб - підприємців, які зупинили свою діяльність на час карантину. Крім того, на 19 млрд. грн.  профінансовані проєкти із будівництва інфраструктури. 

У квітні 2020 року Верховна Рада проголосувала за  створення фонду боротьби з коронавірусною інфекцією. Розмір фонду сягав 66 млрд грн.

У червні парламент дозволив виділити частину коштів фонду на будівництво доріг.

Фото: Андрій Смолій, Facebook