До роковин Голодомору: спеціальні програми на Радіо Культура

До роковин Голодомору: спеціальні програми на Радіо Культура

До Дня пам’яті жертв голодоморів та 87-х роковин вшанування пам’яті жертв геноциду Радіо Культура підготувала низку програм. Спецвипуски стартували 23 листопада й триватимуть упродовж тижня.

Продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська зазначає: "Культура допомагає дати раду травмі — а чи бодай сприяє розмові та думанню про неї. Саме тому про трагічні події українських Голодоморів ми вкотре плануємо говорити крізь призму мистецтва, історії та їх зв'язку з реальністю. В нашому ефірі весь тиждень з 23 листопада пропонуємо простір для медитації та якісних співрозмовників: у фокусі нашої уваги свідчення очевидців, дослідження фахових істориків і твори мистецтва, що апелюють до теми Голодоморів. Головною для нас є увага до постаті людини, до досвіду тих, хто вижив, до пам'яті про тих, кого більше немає з нами. Цього року звучить гасло "Збережи пам'ять. Збережи правду". Радіо Культура пропонує разом зберігати й поширювати пам'ять. Слухайте наші програми та обговорюйте їх у родинному колі чи з друзями. Кожен і кожна з нас можуть розповісти свою історію".

Уже доступні такі подкасти: 

  • "Дослідження Голодомору 1932–1933 років. Нові документи та спогади" — говорить Тетяна Швидченко, кандидатка історичних наук, заступниця директора Інституту дослідження Голодомору. Слухати

  • У програмі "Згадати все" проєкт "Пам’ять роду". Презентація однойменного видання. Говорять Наталя Позняк і Громовиця Бердник. Слухати.  

  • «Марія»: найвідоміша у світі виставка про Голодомор уперше в Україні. Розповідає Яна Гринько, кураторка виставки "Марія" в Україні.  Слухати

  • У програмі "У своїй тарілці" говоримо про голод 1947 року й рецепти виживання. Гостя: Наталія Ханенко-Фрізен. Слухати

  • У програмі "Імператив" з ведучим Василем Шандром у центрі уваги унікальна знахідка: історики виявили зошити вчителя із записами й поезіями про голод у 1930–1933 рр. Гостя програми Оксана Юркова, історикиня, дослідниця української історіографії першої половини ХХ століття, кандидатка історичних наук, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ. Слухати.

  • 27 листопада у програмі "КультураLive"Леся Марущак, мисткиня, авторка виставки "Марія" (Канада).

У спецпроєкті Світлани Свиридко-Сєрової "Аудіокнижка" щодня з 25 до 29 листопада о 20:30 лунатимуть спогади свідків Голодомору.

Проєкт Українського інституту національної пам’яті "Пам’ять роду" пропонує історії людей, які пережили голодомор 1932–1933 рр., переказані їхніми нащадками. Читають Галина Стефанова, Василь Чорношкур, Борис Лобода, Нелля Даниленко, Лариса Недін. Слухати першу серію спогадів

28 листопада в ефірі Радіо Культура прозвучать тематична поезія та музичні й театральні програми, зокрема:

  • о 16:10 — ораторія Євгена Станковича "Панахида за померлими з голоду" на слова Дмитра Павличка;

  • о 19:10 — спеціальний випуск програми Олесі Білаш "Українське ретро";

  • о 21:00 — монорадіовистава "Цвіркун" за оповіданням Василя Трубая "Голод".

Нагадаємо, Радіо Культура — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. В ефірі  Радіо Культура — музика від найкращих виконавців країни й світу, радіотеатр, поезія та проза вустами авторів, а також новини культурного життя.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.