Закінчення локдауну. Наскільки ефективним виявилося таке обмеження?

Закінчення локдауну. Наскільки ефективним виявилося таке обмеження?

Від сьогодні України виходить із посиленого карантину, який діяв із 8 січня, і повертається до карантинних обмежень, які діяли у грудні, тобто до адаптивного карантину. Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Павло Ковтонюк в ефірі Українського радіо прокоментував, чи дійсно ці обмеження виявилися ефективними і чи варто чекати, що їх можуть запровадити змогу.

0:00 0:00
10
1x

Чи вдалося збити хвилю захворювань після новорічних свят 

У нас як такої хвилі захворювань до новорічних свят уже не було. Ретроспективний аналіз показав, що ще з першої половини листопада в Україні сталося плато, тобто захворюваність зупинилася. Вона була на високому рівні, але не росла. І в такому стані з того часу і дотепер вона перебуває. Ми не бачимо, яка реальна кількість хворих людей, оскільки впала кількість тестувань. Але ми бачимо, що стабілізувалася кількість хворих у лікарнях та кількість людей, які помирають. Вони радикально не зменшуються, але і не зростають. 

Чи реально можна оцінити ефективність цього жорсткого карантину 

Дуже важко оцінювати ефективність, якщо що ти не знаєш, для чого він був. Логіка карантину після новорічних свят слабо зрозуміла. Безумовно, він вплинув на захворюваність, бо були обмеження. Але важко сказати, чи було досягнуто цілей, бо самі цілі важко озвучити. Ми не взяли під контроль поширення, яке досі доволі сильне. Можливо, піку після новорічних свят і не було, але нічого не заважає йому початися зараз, після того, як карантинні обмеження закінчилися. Ці обмеження, швидше за все, нам просто відкладуть нову хвилю на лютий. Вона все одно буде. 

Як протікає пандемія в Україні у порівнянні з іншими європейськими країнами 

Основне питання полягає в тому, що українська логіка запровадження обмежень і зараз, і раніше дуже відрізняється від західноєвропейської, де карантини вводять в момент хвилі, коли вона знаходиться на своєму злеті, з метою збити її до рівня, який дозволяє контролювати пандемію без жорстких обмежень. Тому криві захворюваності в Європі йдуть стрімко вгору, а потім після їх локдаунів, йдуть стрімко вниз. В Україні таких графіків не було ніколи. Фактично у нас хвилі пологі, але високі. Карантинні обмеження їх дещо сповільнюють, але ніколи не доводять до рівня, коли можна повністю вийти з обмежень і сказати, що ми контролюємо наше поширення, яке зараз незначне.

Поширення зараз все одно значне. Воно може зрости. Ми його не контролюємо, бо тестування надзвичайно низьке, найнижче в Європі.Тому ми не знаємо, скільки людей зараз хворіє і лише чекаємо, щоб більше людей не потрапляло в лікарні вже як наслідок пандемії. Тобто коли в лікарнях почне зростати кількість хворих, тоді ми будемо знати, що у нас пішов ріст. Але тоді вже буде пізно. Ми  вже пропустимо момент початку спалаху. 

Коли з’явиться вакцина на комерційному ринку 

Степанов прогнозує появу вакцини на комерційному ринку до літа. Але мене більше цікавить почути від міністра, коли вакцина буде не на комерційному ринку, а у держави, щоб вакцинувати наші пріоритетні групи ризику безкоштовно. На комерційному ринку вакцинуватися будуть люди, які не є у групах ризику: які або не підпадають за віком, або які перехворіли і хочуть вакцинуватися. Вони за свої кошти провакцинуються. У нас зараз пріоритет вакцинувати людей старшого віку, людей із супутніми хворобами, медиків, військових тощо. І це треба робити терміново. Україна дуже запізнюється з вакцинальною кампанією. Ми одні з останніх в Європі. 

Фото: УНІАН

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук