Чого чекати від політичного сезону-2021? Прогнози політтехнолога

Чого чекати від політичного сезону-2021? Прогнози політтехнолога

Період "Післясвят" настав і в політичному житті України. Активно розпочинає свою роботу Верховна Рада. Завтра парламент проведе перше засідання у 2021-му році. Цього тижня депутати вирішили плідно попрацювати і винесли на розгляд низку обговорюваних законопроєктів: про реформу СБУ, створення Бюро економічної безпеки, закон про Всеукраїнський референдум, поновлення конкурсів на держслужбу, податок на дохід від Google та заборону поліетиленових пакетів. Також депутати планують заслухати доповідь прем’єр- міністра Дениса Шмигаля про тарифи та міністерку соціальної політики Марину Лазебну. Початок політичного сезону-2021 в ефірі Українського радіо коментував керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про доповідь прем’єра Шмигаля і тарифи 

Його позицію я би назвав пасивною: "Давайте, ціни будуть зростати, а ми будемо щось робити". Конкретних пропозицій від нього я не бачу. Недавно було озвучено заяву Міністерством соцполітики, що вони збільшать субсидії на 10 млрд. Але, якщо порівняти з попередніми урядом та президентом, то там було закладено 70 млрд на субсидії, і зараз в бюджет закладено 30, і навіть, якщо додадуть, то буде 40. Думаю, цього буде недостатньо, щоб заспокоїти людей.  Ми будемо бачити "нападки" усіх опозиційних платформ та партій, які тільки не представлені в парламенті. В Раді буде спекотно, тим більше, що люди продовжують виходити по всій країні і буде продовжуватись тиск на владу. Цікавим буде голосування по пану Вітренку – чи все ж таки його призначать Міністром економіки. Він був одним з організаторів підйому цін на електрику і скасування пільгового тарифу до 100 КВт.

Народовладдя від Зеленського або закон "Про всеукраїнський референдум"

Такого законопроекту у нас не було давно. Тут лишається питання, чи будуть його втілювати в життя, чи будуть його використовувати. Також зрозуміло, що цей законопроект будуть використовувати різні політичні сили, у тому числі, і в передвиборчій боротьбі. Наприклад, ОПЗЖ буде рухати питання НАТО – давайте проводити референдум, в тому числі долучаючи людей з ОРДЛО. Тимошенко буде порушувати питання землі, бо це – її електорат і вона проти продажу землі.

 Про реформу Служби Безпеки України та можливі дочасні парламентські вибори

Я б цю подію (йдеться про повідомлення, що Служба безпеки України затримала свого співробітника за звинуваченням у підготовці вбивства колеги – ред.) не пов’язував з достроковими виборами, думаю, мають бути більш вагомі події.  Хоча Верховна Рада вже створила юридичну можливість для розпуску парламенту. Наприклад, не провели сесію в межах 30 днів, коли пішли на канікули в кінці грудня і почали працювати у січні – там термін перерви був більше ніж 30 днів. З СБУ у нас вже давно назрівала проблема: СБУ більше опікується контрабандою, точніше "кришує" контрабанду, займається різними "наїздами" на бізнесменів. І варто давно вже прибрати так звану "економічну лінію" з рук СБУ. Вони повинні займатися захистом держави. І думаю, що після такого випадку, все-таки, буде проведена реформа СБУ.

 Про рейтинг Зеленського: продовжить падіння

Деякі програмні пункти президент Зеленський виконав: цей же Закон про народовладдя, депутатську недоторканність вони все-таки обмежили. Але зараз вже розчарування, тому що в нього і так був достатньо високий кредит довіри, тобто, 73% - це безпрецедентно для будь-якої країни, хоча, від любові до ненависті один крок. Сильно рейтинг Зеленського "підкосять" тарифи - це питання важливе, особливо для його електорату, який очікував від нього скорочення, а не підвищення тарифів. Це буде дуже сильно на нього впливати, особливо тому, що тенденція падіння популярності є, вона достатньо вагома. І далі розчарування буде більше, тому що в парламенті, коли бачать, що немає високої підтримки у президента, воно все теж починає "хитатися", депутати починають менше звертати увагу на те, що хтось приходить із офісу президента  або з кабінету міністрів. Очікування на зміну системи не справдились, тому що українці  повинні розуміти, що є нові політики, а є застарілі обличчя в українській політиці. Нові політики стали застарілими, бо продовжили ті ж тенденції в політичному та економічному житті. 

Фото: 5 Канал

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
"Цього року може бути серйозний стрибок вартості комунальної платіжки" — Попенко
"Щоб ми розуміли, хто наші Герої" — Будерацький про озвучені втрати України у війні
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
"Для нас результат скоріше позитивний" — Краєв про підсумки Мюнхена-2024
Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов