Травма або пошкоджене майно від бурульки: хто відповідальний і як отримати компенсацію

Травма або пошкоджене майно від бурульки: хто відповідальний і як отримати компенсацію

Снігові брили та бурульки калічать українців і їхнє майно. Один із таких випадків стався днями на вулиці Прорізній у центрі столиці: на жінку впала брила льоду. Хто за це відповідатиме? Як домогтися компенсації з подібні випадки, в ефірі Українського радіо розповів адвокат Василь Мірошниченко.

Компенсація. Хто має її сплачувати

Адвокат розповідає, що компенсацію має платити особа, яка несе відповідальність за утримання будинку. "Для цього треба звернутися до "Правил утримання будинків", і відповідно до цих правил, власник має виконувати роботи, щодо скидання снігу чи льоду з дахів. Міська рада має створити комісію щодо розслідування нещасного випадку невиробничого характеру і скласти відповідний акт".

Для цього, каже Василь Мірошниченко, слід  звернутися до управління  житлово-комунального господарства з запитом – хто є власником будівлі. Далі – звертатися до цього правовласника з вимогою відшкодувати шкоду. І, якщо правовласник відмовляється відшкодовувати ці збитки  - звертатися до суду.

 Наскільки реально отримати компенсацію?

Для цього варто подбати про докази, каже правник: Слід зробити фотографії, які прив’язують нас до цієї події. Якщо є свідок, треба зафіксувати ті дані осіб, що бачили цю події, щоб їх можна було викликати до суду. Також, треба зберігати всі чеки про придбання ліків, або про  надання медичних послуг. "І, от, коли, виявиться, що тілесні ушкодження відносяться до легких, і це – буде справою приватного обвинувачення, далі адвокат має збирати докази, а не слідчий.  Цю постанову слідчого теж треба зберігати для суду. І тоді можна досягти відшкодування шкоди – прямої – вартості ліків, лікування, реабілітації, так і відшкодування морального характеру – відшкодування моральних збитків", – додає адвокат .

Про попереджувальні стрічки, написи та бурульки з кондиціонерів

Василь Мірошниченко також уточнює, що навіть, якщо про небезпечні місце попереджали відповідні стрічки та написи, все одно можна розраховувати на компенсацію в разі нещасного випадку:  "Закон чітко покладає обов’язки на утримання в небезпеці! – не стрічками обгороджувати територію, де можуть впасти бурульки – а треба їх прибирати! І, наявність стрічки – не звільняє від відповідальності. Інша річ – зменшити розмір компенсації".  

Також, зауважує він, якщо бурулька впала з кондиціонеру квартири, тоді ОСББ, наприклад, відповідальності не має нести.  "Власники квартир мають дотримуватись умов щодо утримання квартири в межах утримання своїх квартир. ОСББ не заходить до кожної квартири і не чистить бурульки на кожному балконі чи лоджії.  Дахи – безумовно – власність спільників квартир, але, кондиціонери – туди не входять, якщо це – не спільне майно власників. Але, якщо винен  власник квартири – він – як власник приватної території – має відповідати особисто".

Фото: УНІАН