Іпотека під 5-7%: чи цікаві такі кредити українцям та яке майбутнє в такого кредитування?

Іпотека під 5-7%: чи цікаві такі кредити українцям та яке майбутнє в такого кредитування?

22 лютого в рамках форуму "Україна-30" Президент України Володимир Зеленський заявив, що цього року українці зможуть оформити іпотеку під 7 % річних. Більше того, за словами Зеленського, з кожним місяцем програму будуть спрощувати. Чи справді в Україні може з’явитись дешева іпотека, за яких умов це може статись та чи готовий до цього ринок нерухомості та банківська система Українському радіо розповіли президент Асоціації українських банків Андрій Дубас та віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Іпотека може бути дуже сильним драйвером для української економіки. Експерти підрахували, що одна гривня, вкладена у новобудову, дає на виході 11,5 гривень, оскільки більшість матеріалів для будівництва вироблені в Україні. Тому іпотека в Україні потрібна і це факт", – розповів Андрій Дубас.

Проте, за його словами, в порівнянні з країнами ЄС щодо частки іпотеки, ми займаємо одну з останні позицій – 0, 7 %: "В сусідній Польщі, наприклад, цей показник 25 %, а в більш розвинутих країнах він доходить до 40 %". 

"Якщо платіж по іпотечному кредиту в розмірі 20-30 років буде співмірний з платежем за оренду такої квартири, то набагато краще виплачувати свою власне житло. Тим паче, що у 2018 році облікова ставка Нацбанку була 18 %, а сьогодні вже 6 %, які тримаються протягом останніх півроку", – зауважив Дубас. 

Разом з тим, експерт пояснив, чому, попри очевидні вигоди іпотеки, цей вид кредитування не є надто популярним у банків: "В банківській системі регулятором є НБУ, який видає постанови, які всі банки зобов'язані виконувати. В Нацбанку передбачено доволі великий рівень резервів для українських банків по кредитуванню нової забудови, первинного ринку нерухомості. Тому банкам економічно менш цікаво працювати на цих програмах. Справа в тому, що в Україні доволі заплутана і проблемна ситуація з ринком забудови. Деякі забудовники можуть напряму видавати кредити, деякі – використовують інвестиційний фонд. Ці складні моделі не дать банку на первинному ринку нерухомості відноситися до майнових прав як до твердої застави". 

"Ми маємо багато випадків, коли забудовники не виконують свої зобов'язання. І так банк видав фізичній особі кредит на купівлю нерухомого майна, людина його сплачує. Будівництво може тривати рік-два-три, а через три роки будинок, наприклад, не здається в експлуатацію. Починається судова тяганина, яка затягується на 10 років. Банк вимагає від фізичної особи сплати тіла кредиту та відсотків, а фізична особа каже, що не отримала житла. Тому на сьогодні НБУ має доволі жорсткі вимоги щодо кредитування первинного ринку нерухомості", – пояснив Андрій Дубас. 

Він наголосив, що Асоціація виступає за те, аби вимоги НБУ були однакові як для первинного, так і вторинного ринку нерухомості: "Якщо такі умови будуть, то за пару місяців дуже багато банків почнуть пропонувати іпотечні кредити по середньоринковим ставкам. Другий момент – це захист інтересів банківської системи в цілому. Повинен бути наведений порядок в будівництві: якщо забудовник зобов’язався збудувати будинок, то він його повинен збудувати". 

Віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал, в свою чергу, розповів, що за статистикою, майже 70-75 % запитів у відділі продаж новобудов – це запити або на купівлю майнових прав з розстрочкою, або, при можливості, в кредит: "Попит на іпотеку є високим і буде збільшуватися. Основною перепоною є те, що не всі можуть показати офіційний дохід". 

Однак, як зауважив Топал, кредити під 7 %, про які говорив Володимир Зеленський, – це не пряма іпотека, а програма компенсації комерційної ставки банків, які будуть акредитовані при Фонді: "По-друге, ця програма не розповсюджується на людей, які знаходяться в черзі на поліпшення житлових умов та на певні категорії населення. Третє обмеження стосується квартир в будинках, не старших трьох років. В Україні відсоток таких будинків дуже малий". 

"З плюсів такого кредитування – це те, що ви можете побудувати свій власний будинок і вас мають включити в цю програму, а також купівля в новобудовах. Проте дуже великий ризик, що не всі забудовники пройдуть відбір у банків. Тому в перший час програма не злетить так, щоб масово вплинути на ринок", – підсумував Топал.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук