Куди поїхати цьогоріч у відпустку? Радить Мар’яна Олеськів

 Куди поїхати цьогоріч у відпустку? Радить Мар’яна Олеськів

Про розвиток вітчизняного туризму та нові маршрути для мандрівників в ефірі Українського радіо розповідає керівниця Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

0:00 0:00
10
1x

Державне агентство розвитку туризму України (ДАРТ) тісно співпрацює з Державним агентство автомобільних доріг України задля поліпшення інфраструктури на Українських курортах. "Це напевне вперше, коли в Україні є такий комплексний підхід до розвитку туризму. Ми аналізуємо ті маршрути, які вже українці мандрують, прокладаємо їх на мапах, оцінюємо інтерес з боку українців, аналізуємо пошуки в гуглі, дані з обладміністрацій та громад, а також від туроператорів. Таку інформацію ми передаємо Укравтодору і пропрацьовуємо разом з ними, як комплексно розвивати цю територію. По кожній області в рамках проєкту "Туристичні магніти" у нас є розвиток маршрутів, які пролягатимуть через основні культурні, природні, туристичні пам’ятки, екстремального, активного туризму з тим, щоб потім їх можна було об’єднати в міжрегіональні маршрути. Зокрема "Мале карпатське коло" – це міжрегіональним маршрутом, який об’єднує три області. Туристичні магніти вони є кожній області, але десь вони краще розвинені, більш популярні і мають кращу інфраструктури, а десь вони мають потенціал, але є менш розвиненими. Одним з наших завдань є пріоритизація, тому що Україна дуже велика. Ми не можемо скопіювати шлях Грузії, оскільки вона менша.  У нас дуже широкий потенціал, але протягом цього року нам важливо зосередитися і вибрати ті пріоритетні регіони, в яких ми почнемо, і я в яких ми вже працюємо як і з Міністерством інфраструктури, Укравтодором, залізницею, так із Міністерством регіонального розвитку для того, щоб зусилля держави було пріоритизовано саме в розвиток туризму тих регіонів", – коментує Мар’яна Олеськів.

На запитання, які регіони будуть пріоритетними цьогоріч і що нового можна буде побачити експертка зазначає: "Окрім традиційних курортів західного регіону та морських курортів цього року я би радила відвідати Полтавщину. Там є річка, на якій розробляється маршрут для катання на байдарках. Крім того, на Полтавщині є кілька культурних центрів: це і Решетилівка і Диканька і Опішня, де є прекрасний музей гончарства. А поруч в Харківській області – Пархомівка, де зараз розвивається арткластер. Це музей, в якому є твори Малевича і який є для українців доволі невідкритим. На Рівненщині зараз активно розвивається гастротуризм. Цікаві локації для туризму: Острог, Тунель кохання, Дубенський замок. В таких містах ціни є значно нижчими, ніж у розкручених локаціях. І звісно Донеччина – це "Шлях позначений сіллю". Обласна адміністрація активно розробила цей маршрут. Він поки що недосконалий, але для тих мандрівників, які вже все бачили ми його радимо. Крім того, печери та замки Тернопільщини – це ті об’єкти, які багато українців ще не відкрили для себе".

Фото: Мар'яна Олеськів Слово і діло