Територіальна доступність дитсадків. Освітній омбудсмен пояснює як дітям гарантуватимуть це право

Територіальна доступність дитсадків. Освітній омбудсмен пояснює як дітям гарантуватимуть це право

В Україні про дитсадок для дитини треба починати турбуватися, коли мама з малюком ще в пологовому. 34 тисячі дітей не мають можливості відвідувати дитсадок в Україні. Учора в першому читанні народні депутати ухвалили законопроєкт, що зобов’язує забезпечити територіальну доступність дошкільної освіти.

Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов в ефірі Українського радіо пояснює, що  дитина з 6 до 18 років має гарантоване право вчитися в закладах загальносередньої освіти, але ця норма не діє для дітей дошкільного віку. "І це створює проблеми для батьків, оскільки багато дітей не мають можливості відвідувати заклади дошкільної освіти Тому, новий законопроєкт я дуже гаряче підтримую. Але і розумію проблеми, які виникають під час реалізації цього Закону, коли він буде ухвалений".

А головною проблемою освітній омбудсмен називає гроші. Адже, для того, щоб створити достатньо садків, потрібно їх фізично побудувати. Він розповідає,  які кроки треба зробити після того як документ набуде чинності: "Далі треба працювати з органами місцевого самоврядування, з територіальними громадами. І я переконаний, що треба впроваджувати державні програми, які будуть підтримувати місцеве самоврядування, щоби вони мали можливість будувати ці садочки, хоча б на умовах, що 50% дає державний бюджет, 50%- місцеве самоврядування".

Також лишається питання забудови. Особливо у великих містах та їх передмістях, коли через велику кількість нових житлових масивів, не вистачає місць у садках. Закон передбачає, що якщо немає місць у садочку, то влада має запропонувати перелік таких закладів, максимально наближених до місця проживання. Сергій Горбачов пояснює як це працює: "Є реєстр, є електронна черга. Вони влаштовані таким чином, що батькам можуть пропонувати кілька варіантів вільних місць в садочках і батьки мають варіант обирати той, який їм найбільш підходить. Але, не завжди ті варіанти, які пропонує електронна система, підходить батькам, а інколи дійсно фізично немає таких закладів.  Тому попереду нас чекає величезна робота, і – фінансова, і – містобудівна". Освітній омбудсмен вважає, що депутати мають заборонити забудову без врахування розташування необхідної кількості дитячих садочків та шкіл та закладів охорони здоров’я. "Бо ті спальні райони, які виникають у нас в великих містах, це – грубе порушення прав дітей і батьків. І я би хотів звернути увагу батьків, які спокушаються умовно низькою ціною на житло в новобудовах: не вірте забудовникам щодо обіцянок, що поруч школа, бо школа може бути приватною, будьте уважні, йдіть на місце – на власні очі подивіться чи є взагалі та школа, зайдіть до неї та дізнайтеся умови навчання, зайдіть на сайт та дізнайтеся, чи зможе школа прийняти вас на навчання, чи є садочок, куди можна буде відвести дитину".

Фото: УНІАН