Податкова амністія від Зеленського. Хто і на які нововведення може очікувати?

Податкова амністія від Зеленського. Хто і на які нововведення може очікувати?

2 березня Верховна Рада України на засіданні підтримала включення до порядку денного низки законопроектів, ініційованих президентом Володимиром Зеленським, про податкову амністію. Що таке податкова амністія від президента в ефірі Українського радіо поясноє директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Хто повинен декларувати свої доходи передбачені цими законами

Тривалий час у нас було достатньо врегульоване валютне законодавство, це призводило до того, що бізнес відкривав рахунки з його порушенням, використовував офшорні рахунки. Також, щоб вести свою діяльність бізнесмени прагнули зменшити своє податкове навантаження. Цей закон спрямований на те, щоб люди мали можливість задекларувати свої кошти, тримати їх чистими та інвестувати у тому числі в економіку України, щоб вона розвивалася. Мета закону — зняти напругу серед бізнесу та отримати додаткові джерела надходження інвестицій в Україну. Це стосується як внутрішніх інвестицій, так і зовнішніх. 

На тих осіб, які на сьогоднішній день зобов'язані подавати декларації, бо вони здійснюють державницькі чи представницькі функції (депутати, міністри, чиновники) дія цього закону не розповсюджується. Це ж стосується і членів їх сімей. Він поширюється лише на бізнес. 

Читати далі — Допомога підприємцям від влади: як бізнесу захистити свої права 

Які переваги матиме сімейний бізнес

Дехто у минулому-позаминулому роках стикався з фінансовим моніторингом (це контроль тих грошей, які ви хочете інвестувати). Наприклад, ті люди, які хотіли б вкласти гроші в облігації внутрішньої державної позики або власний депозит, отримали вимоги від банка про джерела походження коштів. Якщо у громадянина відсутня відповідна податкова декларація, що кошти отримані законим шляхом і за них сплачено всі податки, то вони не могли інвестувати. Часто люди зберігали кошти під подушкою або в банці, у такому випадку гроші не працювали на економіку. Завдяки цьому закону, якщо у вас сума до 400 тисяч гривень, то не потрібно подавати декларацію. Кошти, які ви маєте, будуть визнані такими, з яких сплачені відповідні податки, що вони отримані легальним шляхом. Тобто ви зможете ці кошти інвестувати. Фінмоніторинг у банку не буде до вас мати питань, якщо ви плануєте інвестувати суму меншу за 400 тисяч гривень. І це, звичайно, є позитивним моментом, який може запустити певний процес в економіці.

Занепокоєння полягає у тому, що це може бути лише разова акція. Бо ми розуміємо, що дехто сплачував податки і тепер вони будуть почувати себе не дуже добре, адже є люди, які сплачували набагато менший відсоток. Якщо це буде разова акція, то всі зрозуміють, що той, хто не сплачує податки, понесе кримінальну відповідальність за такий злочин.

Зазначимо, що Президент Зеленський запропонував дати змогу громадянам з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 подати так звану одноразову добровільну декларацію. Заповнити її людина зможе онлайн (особисто) або через нотаріуса. Сплатити податок потрібно буде протягом 10 днів з моменту подання декларації. 

Фото: pixabay.com