Найаристократичніше шоу "Королі і капуста" — знову на Українському радіо

Найаристократичніше шоу "Королі і капуста" — знову на Українському радіо

Цієї суботи, 3 квітня, на Українському радіо стартує другий сезон шоу про життя аристократів "Королі і капуста". Програма виходитиме щосуботи об 11:07. Авторка і ведуча — Сніжана Старовицька.

0:00 0:00
10
1x

Квітень — найсвятковіший місяць у європейських монархіях. Саме цього місяця народилася королева Великої Британії Єлизавета II й відзначають свої дні народження монархи Данії та Нідерландів. Тому всі квітневі випуски програми будуть присвячені європейським монархіям та їхнім зв’язкам із Україною. 

Приміром, уже цієї суботи, 3 квітня, мова йтиме про коштовності британської, данської та нідерландської королівських сімей. Гостем програми стане Олексій Краєвський — відомий український колекціонер, лектор з історії костюма та історії коштовностей, який вже багато років досліджує цю тему та розповість слухачам безліч цікавих деталей про вміст монарших скарбниць.

У новому сезоні у програмі з’являться нові рубрики. У "Королівському кіно" ведуча  розповідатиме про нові фільми і серіали, присвячені життю королів та аристократів. У "Королівській бібліотеці" — про книжки, написані членами монарших сімей або їхніми біографами. А у "Шляхетній кухні" слухачі дізнаватимуться про традиційну українську високу кухню: які страви подавали у сім’ї гетьмана Скоропадського або за яким рецептом робили улюблене морозиво Лесі Українки.

Залишається рубрика "Огляд аукціонів". 

"Я роблю огляд того, що продавали на минулому тижні Sotheby's, Christie's та інші світові аукціони, а також розповідаю історії найцікавіших лотів. Дуже цікаво, як змінюються смаки багатих людей за часів пандемії. Приміром, на останні аукціони було викинуто рекордну кількість сумок Hermes Birkin, за якими раніше модниці вишиковувалися у черги. Натомість європейці почали купувати більше предметів мистецтва та колекційних вин. Життя за часів карантину змінилося, скасовані всі світські заходи, від благодійного Балу Троянд у Монако та королівських кінних перегонів на стадіоні Ескот у графстві Беркшир до світських прийомів на честь днів народження членів монарших сімей. Отже, психологія покупок теж змінилася", — розповідає Сніжана Старовицька.

Гостями нового сезону "Королів та капусти" будуть українські дипломати, історики, мистецтвознавці, арт-критики. Приміром, Андрій Алфьоров, кінокритик і кінопродюсер, член журі багатьох кінофестивалів в Україні і закордоном, розповість в одному з випусків про те, що насправді криється за ідеєю продюсерів запросити темношкірих акторів на ролі британських аристократів XVIII століття. А також про секрети серіалу "Корона" та роль в його популярності британської королівської родини.

Лариса Латипова, дослідниця української старовинної кухні, яка випустила про неї вже три книги, розповість про те, що їли українські шляхтичі та інтелігентні родини у XVII-XIX століттях. А Маргарита Стафійчук, мистецтвознавиця та наукова співробітниця музею Ханенків, підбиватиме разом зі Сніжаною Старовицькою річні підсумки європейських аукціонних торгів, розповідатиме, що відбувається на аукціонному ринку України, а також говоритиме про меценатство і допомогу українським музеям. 

"Головне, про що я хотіла б сказати у цій програмі, це те, що аристократія — це не лише гроші чи світське життя. Це, перш за все, величезний культурний пласт. На жаль, Україна понад сто років була виключена з європейського культурного процесу. Проте насправді у будь-якому королівському домі Європи можна відстежити спорідненість з Україною. А українська шляхта тим часом мала свої традиції, свою вишукану кухню. Ми навіть мали відповідник британського Royal English: існувала шляхетська українська мова. Саме час сьогодні про це згадати", — каже Сніжана Старовицька.

"До життя аристократів прикута увага величезної аудиторії у всьому світі. Українці — не виняток. Напевно, саме тому програма "Королі і капуста" минулого сезону так полюбилася слухачам Українського радіо. Дехто навіть зізнавався, що відкрив завдяки їй нові захоплення. Впевнений, у новому сезоні програма матиме ще більше шанувальників. А наші слухачі — величезну кількість справді ексклюзивної інформації та справжнє естетичне задоволення", — зазначив виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо Юрій Табаченко.

Сніжана Старовицька — відома журналістка, культурологиня, колекціонерка рідкісних парфумів (до 2014 року мала більше 400 екземплярів). Має таке саме хобі, як у королеви Данії Маргрете — з дитинства займається балетом, і як у королеви Єлизавети — обожнює їзду верхи. Вивчає нідерландську мову, захоплюється Північним Ренесансом, стежить за долею шедеврів Босха, Рембрандта, ван Хейсума та інших малих і великих голландців.