Новий план – нові темпи? Експерт про національний план вакцинації від COVID-19

Новий план – нові темпи? Експерт про національний план вакцинації від COVID-19

В Україні планують пришвидшити темпи вакцинації проти коронавірусу. Для цього на засіданні Ради національної безпеки і оборони було ухвалено рішення про ще один національний план вакцинації. Як зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, документ потрібен для того, аби підняти питання вакцинації в Україні на більш високий рівень й таким чином забезпечити щеплення 60-70 % дорослого населення до кінця цього року. Раніше, як нагадав міністр, в Україні діяла дорожня карта вакцинації, яка передбачала п’ять етапів процесу щеплення українців. Про те, як поєднати Національний план вакцинації з дорожньою картою та якими вакцинами можна буде щепитися в Україні Українському радіо розповів член експертної групи оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я, лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Відмінностей Національного плану від дорожньої карти за структурою осіб, яких слід вакцинувати, та черговістю небагато. Національний план, який своїм указом вже ввів в дію Президент, має більшу юридичну силу і охоплює не лише роботу Міністерства охорони здоров’я, а й інших центральних органів виконавчої влади. Також передбачено більш жорсткий контроль за виконанням плану на місцях", – розповів Сергій Дубров.

Скоріш за все, за словами експерта, Національний план також включатиме в себе п’ять етапів вакцинації: "Перший етап ми вже практично завершили. І зараз активно проводиться вакцинації другої групи, відповідно до другого етапу".

Згідно дорожньої карти, перший етап вакцинації припав на січень-квітень 2021 року і охопив осіб з найвищим ризиком розвитку COVID-19. Йдеться про тих людей, які виконують критичні функції в боротьбі з коронавірусом – лікарів. Планувалося вакцинувати 367 тисяч осіб, проте наразі вакциновано 305 тисяч. 

"Серед 367 тисяч осіб не всі 100 % забажали вакцинуватися, а близько 30-35 %, як в середньому по Україні. Тому в 304 тисячі вакцинованих входять й особи з другого етапу вакцинації, який має відбутися в квітні-червні 2021 року та охопити 2,5 мільйони людей", – пояснив Дубров.

Він наголосив, що наразі очікується поставка понад 22 мільйонів доз вакцини різних виробників. Три вакцини вже зареєстровано в Україні: Pfizer, Sinovac та CoronaVac. 

"Китайська вакцина 25 березня вже доставлена в Україну та 10-12 днів буде проходити всі процедури перевірки безпеки. Й не пізніше 9 квітня після схвалення державним експертним центром її також будуть використовувати. Наразі в Україну вже було поставлено 715 тисяч вакцини: 500 тисяч Covishield та 215 тисяч – CoronaVac", – зауважив експерт.

Він пояснив, що перший етап вакцинації в Україні загальмувався тому, що в українців не було достатньої кількості інформації про щеплення, а також тому, що ця інформація не завжди була правдивою: "Певні сумніви закладаються через існуючу інформаційну політику, коли говорять про ускладнення, не високу ефективність чи що не потрібно вакцинуватися тим, в кого високий рівень імуноглобуліну. Хоча рівень імуноглобуліну G взагалі не потрібно досліджувати, тому що він не відображає ступінь напруженості чи ефективності імунітету. Також говорять, що тим, хто перехворів, не потрібно вакцинуватися, хоча це не так".

"Треба давати відкриту і чесну інформацію і кожна людина буде для себе приймати рішення: хоче вона забезпечити собі на півроку-рік імунітет і не ризикувати та лежати у відділенні інтенсивної терапії на ШВЛ чи обирає лотерею", – підкреслив Сергій Дубров.

Він зазначив, що велика кількість людей старшого віку вже вакцинуються в понад 3,5 тисячах кабінетів щеплень, не рахуючи мобільних бригад: "Якщо буде достатня кількість вакцин, потенційно можна буде проводити щодня щеплення понад 130 тисячам осіб".

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук