Дмитро Хоркін: Суспільне радіо уважно стежить за дотриманням професійних та етичних стандартів у своїх програмах

Дмитро Хоркін: Суспільне радіо уважно стежить за дотриманням професійних та етичних стандартів у своїх програмах

Професійні та етичні стандарти роботи ЗМІ, безумовно, потребують регулювання, але це мають бути питання саморегулювання учасників ринку без участі держави або з мінімальною участю з її боку. Про це заявив Дмитро Хоркін, член правління НСТУ, відповідальний за платформу радіо, в ході міжнародної онлайн-дискусії "Саморегулювання медіа: європейський досвід та український контекст".

За словами Дмитра Хоркіна, з точки зору місії суспільного радіомовлення дотримання професійних та етичних стандартів журналістики надзвичайно важливе для всіх радіостанцій Українського радіо. Останні чотири роки Українське радіо зокрема та вся Національна суспільна телерадіокомпанія загалом фактично задають ці стандарти.

"Два роки тому, у рік президентських та парламентських виборів, ми стали співініціаторами й першими долучилися до медіаруху "За усвідомлений вибір". Це була надзвичайно корисна ініціатива, коли ціла низка медіа вперше свідомо погодилися брати участь у моніторингах на предмет дотримання виборчого законодавства і стандартів мовлення",  розповів Дмитро Хоркін.

Також він розповів, що за дотриманням стандартів на Українському радіо стежать на кількох рівнях. По-перше, є редакційна рада. Вона на своїх засіданнях може розглядати порушення з боку журналістів чи ведучих. Приміром, якщо була використана мова ненависті, мала місце нетерпимість чи певні неетичні висловлювання.

"Ми уважно аналізуємо її висновки та рекомендації й відповідно до них ухвалюємо певні рішення. У нас були прецеденти, коли ми відмовилися від послуг певних ведучих",  розповів Дмитро Хоркін.

А нещодавно на Українському радіо з’явився контентний комітет, який стежить за дотриманням стандартів і цінностей Суспільного в тих програмах, які готуються для радіоканалів сторонніми виробниками контенту.

Окрім того, дуже ефективною й корисною Дмитро Хоркін назвав роботу Комісії з журналістської етики.

"На бордингах із нашими співробітниками ми періодично розглядаємо та обговорюємо її рекомендації, вчимося на чужих помилках",  каже член правління, відповідальний за платформу радіо.

Онлайн-дискусію "Саморегулювання медіа: європейський досвід та український контекст" було організовано Міжнародною програмою "Саморегулювання медіа" ITP Media, що виконується за дорученням Шведського агентства з питань співробітництва в галузі міжнародного розвитку СІДА/SIDA організаціями НІРАС Швеція/NIRAS Sweden, International Media Support (IMS), Fojo Media institute/Linnaeus University та Global Reporting Sweden AB.

У ній досвідом та своїми думками щодо саморегулювання ЗМІ обмінювалися медіаексперти з різних країн.

Лайф Льонсман, член правління Нордичного журналістського центру в Данії, колишній віцепрезидент Європейської мовної спілки та директор Данського радіо DR, розповів про данську та шведську моделі саморегулювання ЗМІ, а також про статус та репутацію журналістів Данії й Швеції.

Петру Маковей, виконавчий директор Асоціації незалежної преси Молдови та секретар Ради преси Молдови, а також Борис Наварсардян, президент Єреванського пресклубу, член Наглядової ради з етики ЗМІ, поділилися досвідом саморегулювання медіа в країнах молодих демократій (у Молдові та Вірменії відповідно).

Про можливості та перепони для ефективного саморегулювання медіа в Україні, окрім Дмитра Хоркіна, говорили також Тетяна Лебєдєва, учасниця проєкту ITP Ukraine, членкиня Комісії журналістської етики, Марина Сингаївська, заступниця генерального директора Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ", а також Денис Бігус, автор та ведучий програми "Наші гроші".

Українське радіо — найпопулярніше розмовне радіо країни — в Києві мовить на частоті 105 FM. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.