Чи варто сподіватись на відновлення співпраці з МВФ? Пояснює радник Президента Олег Устенко

Чи варто сподіватись на відновлення співпраці з МВФ? Пояснює радник Президента Олег Устенко

Україна та Міжнародний валютний фонд можуть досягти домовленостей на рівні staff level agreement у найближчі два місяці. Про це 6 квітня в ефірі одного з телеканалів заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Що таке угода staff level, чи справді для України вигідна співпраця з МВФ, скільки кредитних грошей та коли Україна зможе отримати від МВФ та який рівень інфляції чекати в цьому році? Про все це Українське радіо дізнавалось в радника Президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олега Устенка.

0:00 0:00
10
1x

"Технічні консультації з МВФ продовжуються: більша частина перемовин вже була проведена. М’яч на нашій стороні, більше того, я сказав би, що він знаходиться у Верховній Раді. Все, що стосується технічних моментів, зокрема, бюджету 2022-2023, перебуває в технічному обговоренні між МВФ та Міністерством фінансів. Йдуть перемовини між Національним банком України та МВФ в питаннях, що стосуються проблематики монетарної політики. Також є технічні консультації з нашим Міністерством енергетики та Міністерством юстиції. Але те, що знаходиться зараз на розгляді у Верховній Раді є ключовим для того, щоб ми могли підписати staff level agreement, попередній договір про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Й можна буде рухатися далі в тому напрямку, який було обговорено, коли взагалі відкривалася ця програма на 5 мільярдів доларів фінансування", – розповів Олег Устенко.

Експерт наголосив, що не вважає критику щодо співпраці України та МВФ обгрунтованою: "Я не сказав би, що це кабальні умови щодо всього, що стосується державного бюджету. Хіба погано намагатися в наступному році зменшувати дефіцит державного бюджету і виходити з того рівня, який є зараз – з 5 % ВВП спускатися до 3 % ВВП? Хіба погано жити власним коштом або відповідно до власної кишені? Хіба погано займатися розвитком ринку газу та енергетики в Україні? Хіба погано мати нормальну судову систему і впевнене антикорупційне законодавство?".

"Ми маємо пройти зараз важкий 2021 рік з точки зору, що нам треба фінансування. Але ті реформи, які ми маємо зробити, ми маємо зробити не для МВФ для себе. Наприклад, Ісландія на початку кризи 2008-2009 років відкрила програму співпраці з МВФ на п’ять років, але закрила її через 3 роки, тому що не було потреби продовжувати програму. Й це не означає, що ти не будеш співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, а лише те, що ти не братимеш в нього гроші", – розповів Устенко.

Проте, як наголосив експерт, в теперішніх умовах, які склалися в світі, для країн, чия економіка лише розвивається, альтернативи МВФ немає: "Звичайно, ти можеш не співпрацювати з МВФ, але тоді маєш вирішити, чи погоджуєшся ти на зменшення дефіциту бюджету просто зараз. Варто мати збільшений дефіцит державного бюджету в період, коли економіка країни виходить з кризи, бо це дає можливість стимулювання". 

На питання, скільки і коли Україна може найближчим часом отримати від МВФ, Олег Устенко зауважив, що цифра зараз не важлива: "Знаковим є те, що Україна підпише staff level agreement і програма буде продовжена. В України є достатньо велике боргове навантаження, яке накопичувалося завжди, і в цьому році ми сплачуємо борги, які накопичувалися протягом останніх десяти років. 600 мільярдів гривень підлягає виплаті за внутрішніми та зовнішніми боргами і з ним ми маємо віддати 450 мільярдів гривень, тіло кредиту 150 мільярдів гривень йде на погашення відсотків, які ми сплачуємо. А коли мова йде про програму з МВФ, яку було відкрито на 5 мільярдів доларів, 2,1 мільярда ми отримали, а 2,9 – можемо ще отримати. Цього року в більш оптимістичному сценарії мова йде про три транші і 2 мільярди доларів. І якщо порівнювати 60 мільярдів гривень і 600 мільярдів, які має бути віддано загалом, то це 1/10 частина. Тому з цієї точки зору МВФ важливий лише для того, щоб нам отримати доступ до більш дешевого фінансування".

"Також МВФ нам потрібен, тому що це знакова подія, яка дозволяє залучати в економіку країни інвестиційні кошти. Якщо подивитися на попередній рік, можна побачити, що прямі іноземні інвестиції не заходити практично в жодну країну, яка відноситься до груп з перехідними економіками. До цієї групи відносимося й ми і в минулому році в нас були від’ємні показники за прямими іноземними інвестиціями, тому що були ризики, бушував COVID, інвестори намагалися шукати будь-які можливості не просто вивести кошти, а  й зберегти їх", – пояснив Олег Устенко.

Наостанок радник Президента розповів, що на поточний рік очікується інфляція на рівні 7 %: "Це не лише прогноз Національного банку, але й МВФ та більшості експертних інституцій. Інфляція на рівні 5-8 % цілком прийнятна для країн, що розвиваються. Але просто розглядати інфляцію без зросту доходів населення неможливо. Тому якщо подивитися на середній рівень заробітної плати, який  розглядається державним бюджетом на цей рік, то мова йде про показники біля 13 тисяч гривень. Це трохи більше 7 % збільшення, тому навіть якщо інфляція буде 7 %, то щонайменше погіршення економічного стану для населення немає. А якщо ми зможемо побачити 7 % інфляційних, скоригованих на 4 % зростання, яке буде в цьому році, то середня заробітна плата буде збільшена на рівні 11 %. Це буде означати, що реально доходи населення зростають".

Фото: DW