МВФ поліпшив економічний прогноз для України та світу. Що це означає для простих українців?

МВФ поліпшив економічний прогноз для України та світу. Що це означає для простих українців?

Міжнародний валютний фонд оновив свої прогнози розвитку економіки на найближчі роки та покращив оцінку світової економіки до 6 % в 2021 році. Україну, відповідно до прогнозів, очікує 4 % зростання ВВП. Про це йдеться у даних World economic outlook від Міжнародного валютного фонду. Що це означає для простих українців Українському радіо пояснив економіст Михайло Кухар.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Українська економіка поточного 2021 року зросте на 5,1 %, а МВФ прогнозує 4 %. Це нижче, ніж зростатиме світ, однак Україна – це доганяюча великі країни економіка, тому ми, як правило, розвиваємося швидше під час циклу економічного зростання. В Україні це проявляється тим, що зростають зарплати", – розповів Михайло Кухар.

Економіст пригадав, що за рік кризи в нас на 11 % зросли заробітні плати і на цей рік IMF Group Ukraine прогнозує збільшення середнього рівня оплати в доларовому еквіваленті праці принаймні на 16 %: "Середня зарплата становитиме 703 долари до кінця року в Києві та 500 доларів в середньому по країні". 

"Тому коли кажуть, що рівень життя падає, це дивно, оскільки рівень інфляції нижче. Якщо брати гарні роки 2017-2019, то кожного року на 15-20 % і більше зростала заробітна плата українців, а інфляція всі роки була більш повільна. Все ж таки ми багатіємо. Це видно й по зростанню роздрібного товару. Українці з такою швидкістю багатіють, що навіть не встигають витрачати всі гроші. Тому на 31 % зросли депозити українців в банках в рік кризи", – наголосив Кухар.

Проте, він зауважив, що, попри збільшення депозитів, українські громадяни не довіряють банкам і це природно: "Ми живемо в країні, яка за чверть століття пережила три важкі банківські кризи. Пройде ще 10-15 років, перш ніж ми почнемо довіряти банкам, як голландці чи громадяни інших країн". 

Також Михайло Кухар розповів, що збільшення заробітних плат українців лише на 20 % пов’язане зі збільшенням мінімальної заробітної плати: "В основному приріст за рахунок приватного сектору, який конкуруючи за робочу силу, підвищуватиме заробітні плати. В нас немає безробіття і вже через півроку після кризи поновилося зростання зарплат, а підприємці підвищують зарплати лише тоді, коли люди звільняються і конкурують за працю".

"В нас є шалена трудова міграція зі східних областей України до західних, наприклад, з Сумської області до Львівської. Жителі Львівської області виїжджають на роботу в країни східної Європи та Італію, але, оскільки відкриваються сотні нових підприємств, на їхнє місце приїжджають люди з Харківської, Сумської областей. Вони працюють за 500-600 доларів, які є прийнятними для сумчан, але неприйнятними для львів'ян, які в Польщі вміють заробляти 700-1000 доларів", – пояснив Кухар.

Також, за його словами, ми маємо приріст трудових мігрантів в розмірі 1 200 000 чоловік за останні 5-6 років із середньої Азії, В’єтнами та Африки.

Окремо експерт розповів, що разом з економічним зростанням зменшується розшарування між багатими і бідними: "Це характерно як для індустріально розвинутих країн, так і для країн, що розвиваються. Виникають великі капітали, вони концентруються, але це не гроші окремих фізичних осіб, які за них купують собі яхти. Це гроші, які йдуть на наукові дослідження та винаходи, а також на великі інвестиції. Наприклад, вже витрачено понад трильйон доларів на технічне удосконалення iphone від першої до десятої моделі. Це не гроші Стіва Джобса, тому нічого страшного в такій концентрації немає".

Фото: DW