Радник Тихановської про затримання опонентів Лукашенка, вплив Росії, ситуацію в Білорусі, міжнародну підтримку та відносини з Україною

Радник Тихановської про затримання опонентів Лукашенка, вплив Росії, ситуацію в Білорусі, міжнародну підтримку та відносини з Україною

Олександр Лукашенко заявив про підготовку замаху на нього та його дітей. У свою чергу, білоруська КДБ на території сусідньої союзної держави Росія затримав кількох людей, серед них , громадянин США, адвокат Юрась Зенкович, автор біографії про Лукашенка Олександра Федути. Заявлялося, що зазначені особи "готували військовий переворот із залученням місцевих та українських націоналістів". Радник кандидатки у президенти Білорусі Світлани Тихановської Франак Вячорка в ефірі Українського радіо коментував події.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Радник Тихановської Франак Вячорка називає все, що відбувається зараз навколо опонентів Лукашенка "провокацією, узгодженою з білоруськими та російськими спецслужбами". "Зрозуміло, що зустріч, яка нібито відбулася в Москві з білоруськими генералами, була запланована, була зрежисована. І Кремль і Мінськ використовує це для того, щоб ще більше "закрутити гайки", екскалувати репресії, і, можливо схилити Лукашенка до підписання якихось інтеграційних угод".

Про вплив Росії на ці процеси та до чого тут "вагнерівці" 

Дуже мало інформації. Сьогодні, наприклад, сплило те, що деякі ситуації могли статися через внутрішні конфлікти у спецслужбах Росії. Дуже багато запитань – невідомо, чому це відбувається саме в Москві? Невідомо, навіщо ФСБ так відкрито підтримує цю операцію. Я не думаю, що там є якась "третя сила". Думаю, вони просто скористалися білоруськими громадянами, вплели декілька громадян США. І, зараз ця тема розкручується, як колись у сталінські часи "видумувалися" змови, щоби покарати всіх іншодумців.

Мені це нагадує ситуацію з "вагнерівцями". Спочатку вони приїжджали щоб робити переворот та скидати Лукашенка, і Лукашенко скористався цим, щоби заборонити пікети і демонстрації в Мінську та регіонах. І перед виборами все було заборонено через "вагнерівців". А за тиждень до виборів у серпні минулого року, вияснилося, що мета приїзду "вагнерівців" зовсім інша. Лукашенко обіцяв, що видасть їх Україні, але повернув до Росії. Звісно, зрозуміло, що все це гра. Вона спробують зманіпулювати, притягти до цієї ситуації максимально інформаційний простір і теж зірвати можливість діалогу. То, останні тижні, ми з Офісом Оксани Тихановської пробуємо знайти людей з режиму Лукашенко,  з ким можна спілкуватися щодо мирного виходу з кризи. І ця ситуація, насправді, дуже заважає – коли людей заарештовують і звинувачують у спробі перевороту, то досить важко притягнути адекватні сили, готових до діалогу.

Про владу  та довіру до політиків усередині Білорусі

Ми думаємо, що на виборах перемогла Тихановська. Бо, по усіх опитуваннях, вона набирала від 55 до 75 %. На жаль, усі бюлетені були знищені. Але вона заслуговує цю легітимність і максимальну довіру – через 8 місяців після виборів абсолютна більшість білорусів їй довіряє. Лукашенко має 15-20%, здебільшого, це люди, які працюють в державному секторі та в регіонах,  та під впливом державної пропаганди – через телебачення – вони вірять, що це був замах з притягненням зовнішніх сил. Думаю, Лукашенко розуміє цю зміну, що він більш не популярний політик, що він більше "батько", як він раніше себе позиціонував.  Тому він перейшов у більш мілітаристський формат роботи – він оточив себе генералами, військовими, офіцерами. Кожного дня набирає політичних в’язнів – пробує репресивними методами контролювати ситуацію. Ми ж намагаємося будувати нові структури, працювати з робітниками,  створювати стачкоми, страйкові комітети; залучати студентів; і працювати з міжнародною спільнотою – ОБСЄ, Євросоюзом. Сьогодні у Вільнюс приїхала амбасадорка США Джулі Фішер. Будемо думати з нею як із цієї ситуації виходити

Про вплив США, ЄС та ОБСЄ на ситуацію

Ми знаємо, що  Євросоюзі були введені санкції проти Лукашенка та членів його родини. І всі рахунки мали б бути "заморожені". Але, і український досвід показує, що всі, хто має гроші, ніколи не реєструють їх на себе – реєструють на наближених, різні "фірми-прокладки". То цих "грошей Лукашенка" ми можемо і не знайти без спеціалістів. Завдяки деяким розслідуванням, ми знаємо про "гаманці Лукашенка" в Швейцарії, але, протягом осені вони повиводили ці гроші. Тому ми вважаємо, що гроші Лукашенка можуть бути в Заливі, в Арабських Еміратах, і там ми не маємо доступу, щоб їх відстежити.

Ми чекаємо, що США введуть нові санкції щодо білоруських підприємств, пов’язаних з нафтовою промисловістю. Коли це відбудеться, то це дуже "вдарить" по Лукашенку і по його посібниках. Але багато цих підприємств співпрацює з Україною. І новий  санкційний режим передбачає, що всі інші компанії не зможуть співпрацювати. Невідомо як це повернеться.  Але ми все одно чекаємо на більш активні дії з України – для нас порозуміння з українським керівництвом дуже важливо.

Про зв’язок  "Україна-Білорусь"

Я не бачу жодного дрейфу Білорусі в бік Росії. Протести восени були викликані виборами, тим насильством, яке було продемонстровано владою. Але, зараз люди протестують не тільки через те, але і за гідність, незалежність. І ми бачимо, що Лукашенко практично змінив всю вертикаль, і не може гарантувати ні стабільність, ні мир, на яких він тримався більше 26 років. Зараз таких масштабних протестів не має тому, що тільки де яка об’ява з’являється, то пів Мінська перекривається, бронетехніка входить в столицю, закриваються станції метро, громадський транспорт і просто не дають можливості зібратися. Люди підходять до маршів креативно – вивішують прапори, роблять якісь флешмоби, перфоманси. Щодо України, можу сказати, що від самого початку відчувалася підтримка України, це допомагало, надихало білорусів на спротив. Ми – найближчі народи в регіоні. Але зараз, останні місяці відчувається якась дистанція. Я розумію логіку, раціональне пояснення  – Україна воює і їй важливо зберегти свій північний кордон, а будь-яка допомога Білорусі може привести до того, що Лукашенко пустить російські війська на кордон.  Я хочу звернути увагу українського народі та керівництва,  Лукашенко і є одна з головних загроз, якщо він сьогодні не пустив російські війська на кордон, то це не значить, що він завтра їх не пустить. Ті зміни ,які почалися в нашій країні  – в інтересах України теж. 

Чи не призведе Лукашенко репресивними діями до нових масових заходів-протестів

Поки що Лукашенко діє в рамках "розумних репресій" - допоки не з’явиться ефект обурення. Так відбулося 12 серпня, поки він бив людей протягом трьох днів, але потім, коли стало відомо про катування у в’язниці Мінська, то наступного дня вийшли тисячі, а у тиждень вийшли 200 тисяч протестувальників. Вони зараз б’ють людей, затримують,  заарештовують, але слідкують щоб це не було занадто, щоб це не спровокувало виходу людей в центр Мінська. Коли вони бачать, що якийсь арешт призводить до реакції, то вони навіть декілька людей відпускали. Як приклад, коли відпустили правозахсницю Тетяну Гацуру-Яворскую. Але не треба забувати, що в Білорусі 340 в’язнів політичних, 3 тисячі кримінальних справ, близько 1000 людей заарештовані по "політичних" статтях, їм загрожує від 3-х років в’язниці, понад 10 людям загрожує смертельна кара, і, взагалі, понад 35 тисяч людей пройшли через затримання та репресії. Це просто якась неймовірна цифра в історії Білорусі. 

 Про умови можливого приїзду Світлани Тихановської до України

Чекаємо на запрошення. Є запрошення від Верховної Ради. Є контакти з Дмитром Кулебою. Думаю, що треба, щоб цей візит відбувся. Треба, щоб ці зустрічі були на найвищому рівні. Вже відбувалися  віртуальні зустрічі в форматі Люблінського трикутника. Але, думаю, що особисті зустрічі відкрили б нові можливості в нашій співпраці.

Фото: facebook.com/viachorka

Останні новини
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Новини по темі
Чому Україні та Грузії вдалося, Білорусі ні, а Росія не здатна? Експертка про революції
Ядерний вибух на ЗАЕС буде страшнішим за Хіросіму та Нагасакі — Юрій Костенко
До 30 осіб щодня намагаються незаконно перетнути держкордон України
"Якщо Лукашенко дасть зброю білорусам для війни в Україні, то вони обернуть її проти нього" — радник Тихановської
Валерій Чалий: "Росіяни програють на фронтах, тож пішли шляхом терористичних атак і руйнування цивільної інфраструктури"