Старт для стартапів: як пандемія вплинула на розвиток інновацій в Україні?

Старт для стартапів: як пандемія вплинула на розвиток інновацій в Україні?

З початком пандемії коронавірусу, яка внесла корективи в усі сфери життя, величезна частина активностей людей з офлайну перейшла в онлайн. У всьому світі люди все більше і більше задовольняють свої потреби за посередництвом інноваційних продуктів, підвищуючи попит на них. Як зміни сьогодення повпливали на розвиток стартапів в Україні, як зі своєю ідеєю потрапити до бізнес-інкубатора та вийти на міжнародний рівень та які напрямки все ще чекають інноваційних рішень Українському радіо розповіли керівник бізнес-інкубатора Ukrainian Future Малої академії наук України Віталій Лісовий, засновниця стартапу PRO.SPORT PLATFORM Анна Степура та засновник стартапу Harmix Назар Поночевний.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що змінилося з початком пандемії для розвитку інновацій в Києві?

"Інновації є і вони потрібні, враховуючи те, що зараз з’являються нові ринки, нові звички у людей. Адже є певні обмеження, що провокує появу нових рішень, продуктів, які б задовольняли потреби, які з’явились впродовж періоду пандемії, тому кількість стартапів за час пандемії зросла", – розповів Віталій Лісовий

Він пояснив, що стартап – це бізнес, який містить інновацію і поліпшує наявні послуги, які вирішують потреби споживачів або клієнтів: "Зараз інновації пов’язані з тим, що в період пандемії з’явились певні потреби, обмеження. Наприклад, стартап PRO.SPORT PLATFORM пов’язаний із тим, що люди хочуть продовжувати слідкувати за своїм здоров’ям та тримати себе в формі і займатись спортом. Проте, через певні обмеження, вони не можуть фізично працювати зі своїм тренером, щоб відвідувати спортзал".

Як потрапити до бізнес-інкубатора та як підтримуються стартапи?

"Ця платформа потрапила до нас в бізнес-інкубатор Ukrainian Future, тому що постійно йде відбір команд, резидентів через наші освітньо-консалтингові програми. Також, щоб потрапити до нас, потрібно звернутись за допомогою форми на сайті ufincubator.com, яку треба заповнити. Там є блок "Як стати резидентом?", який треба заповнити. Ми розглядаємо заявку, спілкуємося з розробником стартапу чи представником", – пояснив Лісовий.

Також, за словами експерта, досить активно ведуться сторінки Ukrainian Future Incubator в соцмережах Instagram та Facebook, де можна напряму написати в приватні повідомлення.

"Якщо говорити про статистику, то йдеться про близько 70 учасників з різними цільовими аудиторіями та віковими групами. Ми працюємо й зі стартапами, які існують як юридичні особи, так і з молодшою категорією – старшокласниками і тінейджерами. Наприклад, Назар Поночевний потрапив до нас вперше в 10 класі. Це кейс, як із початкового стартап-табору, коли ми взагалі знайомимо із середовищем підприємництва і стартапів, ми можемо виростити повноцінний стартап, який залучає реальні інвестиції та має монетизацію", – розповів Віталій Лісовий.

Він пояснив, що коли бізнес-інкубатор працює з резидентом на довготривалій основі, за ним закріплюється постійний супровід та менторство: "За кожним стартапом закріплений ментор. Ми даємо можливість і право стартапу брати участь в наших освітньо-консалтингових програмах, на яких ми додатково залучаємо менторів з інвестиційних фондів, бізнесу, власників ІТ-компаній, нашу дорадчу раду. Ментор дає поради на етапі інвестиційного доопрацювання маркетингового плану, планування залучення перших клієнтів, оцінки результатів тестувань продукту. Тобто на довготривалій перспективі ми працюємо зі стартапом досить тісно. Й додатково залучаємо людей ззовні, які в ідеалі навіть можуть проінвестувати, якщо бачать, що команда зацікавлена".

"В першу чергу це дає залучення інвестицій. Також, якщо стартап цікавий, він потрапляє в певний short-list й далі при спілкуванні вже не тільки ми працюємо над просуванням нашого резидента, а мережа. Це step-by-step процес, бо в ідеалі йдеться про вихід на нові ринки", – наголосив Лісовий.

Що потрібно, аби стартап вийшов на міжнародний рівень?

"Для цього потрібно створити продукт, протестувати його в нас, вдома, і, не чекаючи рік-два, одразу виходити на міжнародний ринок. Йдеться про адаптацію продуктів на іноземні мови: англійську, іспанську та інші популярні мови", – розповіла Анна Степура.

Що таке Harmix?

Засновник стартапу Harmix Назар Поночевний розповів в ефірі Українського радіо про свій стартап. За його словами, йдеться про інтелектуальний сервіс, який автоматично добирає правильну музику до відео: "Зараз мільйони людей по всьому світу стикаються з проблемою, що потрібно десь знаходити музику і правильно добирати її до своїх відеороликів. Саме тут в дію вступає Harmix, який допомагає автоматично проаналізувати твій відеоролик, навчався на тисячах фільмів і розуміє, яку музику найкраще дібрати". 

"Я сам є композитором, а у вільний час займаюся відеомонтажем та формуванням штучного інтелекту, то у мене виникла ідея скомбінувати це для того, щоб робити інтелектуальний аналіз. Такого ще в світі не існує. Йдеться про аналіз за допомогою певних програмних засобів, у даному випадку ми використовуємо технології машинного та глибинного навчання, які аналізують більш ніж вісім тисяч параметрів у відео та музиці. Наприклад, наша програма може чітко описати, що відбувається у відео, які там є об’єкти, де змінюються кадри, сцени, освітлення, колір. Після цього система аналізує ваше відео і , оскільки навчалася на фільмах, розуміє, які до ваших параметрів потрібні параметри для музики. Потім вона або генерує музику з конкретними параметрами, або знайде її десь на базах", – пояснив Назар Поночевний.

Він підкреслив, що зараз використовуються лише безкоштовні бази даних, проте йде співпраця з платними базами та лейблами щодо створення своїх сервісів, які будуть генерувати музику, позначену нашими авторськими правами.

Як це  бути стартапером та чи всі ідеї можна монетизувати?

"Бути в середовищі таких речей – це круто для себе самого, тому що ти завжди серед людей, які мають круті ідеї. Інноваційних ідей багато, проте ідей, які можуть бути впроваджені на ринок, не так багато. Не кожна інновація може бути сприйнята ринком та не завжди потрібна користувачу", – розповів Віталій Лісовий.

За його словами, на ранніх етапах розробки стартап одразу пропонують користувачам для того, щоб отримати зворотній зв’язок та зрозуміти, наскільки продукт корисний та має переваги за своїм основним функціоналом над конкурентами.

Які зараз популярні напрямки для розвитку бізнес-ідей?

"Напрямки у всіх на слуху і дійсно відображають те, що відбувається. Йдеться про медтех, тому що  з медициною зараз пов’язано дуже багато сервісів, починаючи від онлайн-замовлення та доставки ліків, інтернет-консультацій та спілкування з лікарями. Також можна говорити про фінтех та безпеку фінансових операцій, кібербезпеку, оскільки в нас зараз все менше поводження з готівкою і більше користування коштами онлайн. І, безумовно, це стартапи пов’язані з доглядом за собою та рішення на базі штучного інтелекту", – підсумував Віталій Лісовий.

Фото: pixabay