"Чорнобиль — не про минуле, а про сьогодення і майбутнє": експерти про міфи й реалії катастрофи

"Чорнобиль — не про минуле, а про сьогодення і майбутнє": експерти про міфи й реалії катастрофи

Згідно з опитуваннями, яке у 2020 році провів Міжнародний інститут соціології: 47% українців досі вірять радянським фейкам про Чорнобиль. Тож, про Чорнобильське досьє КДБ, й розвінчування міфів 35-річної давності, в ефірі радіо Культура головна редакторка проєкту "По той бік новин" Альона Романюк та кандидат історичних наук і дослідник історії суспільно-політичного життя в Україні в другій половині 1940-1980 років, один із упорядників видання "Чорнобильське досьє КҐБ" Олег Бажан.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що стало справжньою причиною аварії на Чорнобильській АЕС?

Якщо опиратися на документи, які зберігаються в Чорнобильському досьє КДБ, то Комітет державної безпеки при Раді Міністрів УРСР, ще на початку 80-х років повідомляв, що реактор РБМК-1000  має свої недоліки, саме стосовно безпеки. Тому, про це вже було відомо і радянські спецслужби регулярно повідомляли вище партійне керівництво республіки про численні аварії, зупинки на ЧАЕС. Лише у 1983-85 роках, внаслідок недотримання технологічної дисципліни, помилок проектантів, непрофесійних дій інженерно-технічного персоналу відбулося 9 аварій і 68 відмов основного обладнання атомної електростанції. Тобто, сама аварія на ЧАЕС була запрограмованою і це треба визнати, бо серед основних складових Чорнобильської катастрофи, ми можемо вказувати на конструкторські недоліки, на помилки персоналу, і експлуатацію цього стратегічного об'єкту, і організаційно-управлінські причини. В сенсі, що і Москва, і Київ знали про проблеми, але не робили потрібних висновків. 

Про некомпетентність радянських вчених, урядовців і тих, хто будував електростанції

Існувало декілька типів реакторів, які експлуатувалися, в тому числі,в Україні, в Радянському Союзі. Кращі за своєю досконалістю, будувалися за кордоном: в Болгарії, Югославії. Коли ми говоримо, про реактор РБМК-1000, то він був націлений на те, щоб виготовляти або збагачувати уран. Іншими словами, це - атомна бомба, яка виробляє світло. Дійсно, були певні проблеми. Але ті, хто придумав цей реактор свято вірив в те, що він не вибухне. Казали, що цей "мирний атом" працює виключно на економіку країни і не потрібно боятися, що він призведе до ядерного лиха. Були схожі аварії, але меншого масштабу, наприклад, на Ленінградській АЕС. Якби не було замовчування і провели роботу над помилками, то, можливо, не було б таких страшних наслідків від аварії на ЧАЕС. У розсекречених документах КДБ зазначається, з якими порушеннями норми будувався 4-й реактор. Тобто, не все було ідеально і питання про те, коли б трапилася аварія - лише питання часу.

Дехто з дослідників вважає, що представники владних органів, через неусвідомлення масштабів і розгублення, зволікали із інформуванням населення. Чи так це?

Існує певний міф, що влада навмисне приховувала серйозність ситуації і з цим дійсно слід погодитися. Але, заради об'єктивності, хотів би зауважити про відсутність контролю радіаційної установки, яка б могла охоплювати великі території за межами АЕС. Отримати в реальному часі інформацію про радіаційний фон на великих територіях було досить складно. А вирахувати певний моніторинг таких радіоактивних випадів на значних територіях було неможливо. Тому, влада, безумовно, певну інформацію приховувала, але повністю, нажаль, певний час не могла оцінити масштаби катастрофи. Першими, хто повідомив про аварію на ЧАЕС, вже наступного ранку, були шведські вчені. З боку СРСР, під міжнародним  тиском, тільки 28 квітня з'явилося коротке повідомлення, мовляв, відбулася аварія і наслідки ліквідовуються. Не було ніяких пояснень того, що відбувається. Більше того тим лікарям, які розуміли, що відбувається і розуміли наслідки аварії, дуже швидко рекомендували замовчувати цю інформацію. Замість діагнозу "променева хвороба", людям ставили діагноз "вегето-судинної дистонії". А ті лікарі, які намагалися заперечити ці псевдо-діагнози, отримували догану чи були звільнені, у зв'язку із "поширенням чуток пліток і залякуванням".

Про кількість людей, які померли від променевої хвороби в розсекречених документах

На жаль, такої інформації там немає. Питання про кількість жертв внаслідок опромінення залишається відкритим. В цих документах вказано тільки про заходи радянських спецслужб як локалізувати панічні настрої і, відповідно, правдиву інформацію про Чорнобиль. З документів ЦК КПУ бачимо, що коли вже не було можливості приховувати аварію і західні журналісти хотіли відвідати, в тому числі, і радіоактивний Київ, то на засіданні оперативної групи ЦК УПУ постало питання: як поводитися з іноземними кореспондентами, якщо ті завітають до лікарень. Володимир Івашко, один із тодішніх  партійних лідерів Комуністичної партії України, дав доручення Міністру охорони здоров’я Романенку, щоб той підготував зразкову лікарню. 

Про паралель між інформаційною катастрофою тих часів і наслідками, які ми спостерігаємо зараз 

Можна провести паралель між катастрофою, яка сталася на Чорнобильській АЕС та великою інформаційною катастрофою, яка супроводжувала цю аварію і наслідки якої ми і досі спостерігаємо. Чому зараз такий рівень недовіри до владних інституцій? Це почалося ще за часів Радянського союзу, а Чорнобильська катастрофа стала найбільшим акцентом, який призвів до тотальної недовіри до влади. За минулорічними результатами досліджень, 60% українців вірять у міфи та фейки Чорнобиля і, так само, цьогорічні дані показують, що більше 60% українців вірять, що коронавірус - штучний. Хоча всі вірусологи та дослідники, які керуються доказовою медициною говорять про його природнє походження і природні мутації. 

Чорнобиль - не про минуле. Чорнобиль - про сьогодення, про майбутнє і, в тому ж числі, про атомну енергетику, як вона повинна розвиватися, яким повинен бути контроль громадськості, щодо екології. Ці питання повинні бути у фокусі уваги українців.

Фото: Служба Безпеки України

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський