Вулична їжа: правила виживання від лікаря

Вулична їжа: правила виживання від лікаря

Наближається літо і тема харчових отруєнь стає дедалі актуальнішою. Як залишитися здоровим, вживаючи вуличну їжу та на що варто звернути увагу при виборі страви в ефірі Українського радіо пояснює завідувач просвітницького відділу Київського центру громадського здоров’я, кандидат медичних наук Отто Стойка.

0:00 0:00
10
1x

Як вберегти своє здоров’я 

На жаль, простого рецепту немає. Універсальна порада — не їсти вуличну їжу. Але буває так, що людина зголодніла, додому вже немає часу повертатися, тоді перекус на вулиці — єдиний вихід. 

Якщо вже так трапилося, то важливо спершу помити руки з водою та милом. Навіть якщо ви не знайшли місце, де це можна зробити, не забудьте обробити руки антисептиком. 

Також краще звертати увагу на стаціонарні кухні, з чистими робочими поверхнями. Ціна страви не завжди впливає на її якість, але й дуже дешева їжа має викликати питання. 

Крім того, рекомендується обирати страви з меншою кількістю оброблених продуктів, особливо м’ясних. За можливості додати більше сиру, ніж м’яса. 

Серед м’яса ліпше надавати перевагу цілісним шматкам, аніж фаршу. Воно не має бути пересмаженим чи занадто масним. До того ж, воно не повинно довго лежати на сонці. 

Раджу звертати менше уваги на тістечка з заварними кремами, які не зберігають у холодильниках. 

Погано очищені і вимиті овочі теж можуть завдати шкоду здоров’ю, але меншою мірою. Переважно люди отруюються м’ясом чи кондитерськими кремами. 

Читати далі: Перші весняні: як не отруїтися грибами. Поради фахівців

Що робити, якщо з’явилися симптоми отруєння

Якщо відчуваєте, що ваш стан погіршився, то можна навмисно викликати блювоту, щоб швидко очистити шлунок. Коли з’являється біль у животі, тоді не варто зволікати, краще одразу звертатися до лікаря. Важливо перевіряти температуру, якщо вона підвищується — це поганий симптом. 

Читати далі: Заморські дари: чим корисні екзотичні фрукти та чи мають вони протипоказання? Пояснює дієтологиня

Нагадаємо, у 2018 сталося масове отруєння шаурмою у Києві, на лікарняних ліжках тоді опинилися понад 90 людей, серед них були і діти. Всі куштували фастфуд у різних районах столиці, у більшості була підозра на сальмонельоз. У результаті перевірки, Держпотребслужба призупинила роботу 25 кіосків з шаурмою.