"Європейці мають прямі наслідки газогону "Північний потік-2"": про підйом цін на газ у Європі і вплив цього на український ринок

"Європейці мають прямі наслідки газогону "Північний потік-2"": про підйом цін на газ у Європі і вплив цього на український ринок

15 вересня ціна газу на голландському хабі TTF перевищила 73 євро за МВт-год, що відповідає понад 900 доларам за тисячу кубометрів. Вартість жовтневих ф'ючерсів підскочила майже на 10% за дві години після початку торгів. Чому подорожчав газ в ефірі Українського радіо розповідає експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x

Яка причина стрімкого зростання ціни на газ

"Газпром" користується ситуацією, адже в усьому світі відбулося відновлення економіки, зокрема й в Європі. В країнах Південно-східної Азії зріс попит на газ, також додалося те, що декілька свердловин в північних родовищах зупинили, щоб зробити реконструкцію, а нові свердловини ще не вводять. "Газпром" ще й створює дефіцит, а у європейців зараз обмежені можливості компенсувати це. Росіяни користуються тим, що склалася така ситуація, обмежують постачання газу і мотивують це тим, що Сибірські родовища також відпрацьовані,там аварія, а через Україну вони не можуть збільшити транзит і наполягають на тому, щоб "Північний потік-2" запрацював нормально, на повну потужність. Це дійсно шантаж.

Чи може Україна вже стверджувати "а ми ж говорили"

Вже можна так казати. Німцям ми точно можемо заявити це. Вони роздягнули не лише Україну, а й партнерів по Європейському Союзу, зокрема й словаків, бо забрали у них транзитні гроші. Вони мотивували тим, що збільшували безпеку постачання газу, мовляв, їм легше домовлятися з "Газпромом". Тепер вони побачили, наскільки це безпечніше і дешевше. "Газпром" тепер використовує свої позиції монополіста, бо тепер одна компанія може так маніпулювати ринком, і тоді він був лише постачальником, а нині вже як і транзитер. Тому там собі заклали бомбу. Ситуацію вже можна трактувати як газову війну. Європейці мають прямі наслідки газогону "Північний потік-2". І це тільки початок.

Чи можуть українці побутові споживачі бути нині спокійними

Можуть бути. Оскільки є річний контракт, який є законодавчо закріпленим, тому постачальники зобов’язані дотримуватися домовленої ціни. Очевидно, що це будуть робити завдяку газу власного видобутку. Побутові споживачі можуть бути спокійними на відміну від промислових, адже вони повною мірою відчують ті ціни, які є зараз.

Як зростання цін відчують промислові споживачі

Може бути неприємний момент, якщо буде аномальний холод, тоді не завжди вистачає палива на електростанціях, тоді переходять на резервний газ, тому через це теж можуть підскочити ціни.

Чи може Україна збільшувати свої запаси

Ми збільшили запаси і там ще є стара ціна. З тими запасами, які є зараз, ми проходили помірні зими. Сподіваюсь, що нам їх вистачить і надалі. Якщо ж буде сувора зима, як от попередня, тоді доведеться збільшувати постачання.

Чи можна очікувати подальшого зростання ціни на газ

Все може бути. Однак тоді європейці включать якісь механізми. Можливо, вже час перейти до якогось кризового регулювання. "Газпром" буде тиснути до того часу, поки не сертифікують і не запустять "Північний потік-2”. Далі за логікою "Газпром" повинен знизити ціну, щоб показати, що цей газогін є важливим.

Чи може такий шантаж Росії вплинути на процес запуску і сертифікації "Північного потоку-2"

Зараз його запустять, бо можуть замерзнути зимою. Та я сподіваюсь, що європейські експерти зроблять висновки, що треба відмовлятися від російського газу, оскільки він є предметом політичних маніпуляцій. Це дуже небезпечно, що в будь-який момент Газпром показує силу. Він може створювати дефіцит і різко підвищувати ціни. Дешевий російський газ ― це міф. Це вирішують на найвищому рівні ― буде він дешевим чи дорогим. "Газпром" ― це компанія, яка перш за все вирішує політичні питання. Їм було вигідно розвивати з німцями співробітництво, вони продавали їм дешевий газ, щоб ті стали їхніми лобістами, а тепер росіяни притисли всіх. На росіян як на надійних постачальників сподіватися не можна.

Читати далі: Чи здатні Україна та Польща похитнути монопольне становище "Газпрому"? Пояснює експерт

Зазначимо, тижнем раніше вартість газу на голландському хабі становила 700 доларів. Однак 14 вересня показник вперше перевищив позначку 800 доларів.

Фото: pixabay.com