Радіо "Культура" розповідатиме про усе найцікавіше з Нью-Йоркського літературного фестивалю

Радіо "Культура" розповідатиме про усе найцікавіше з Нью-Йоркського літературного фестивалю

2 і 3 жовтня у смт Нью-Йорк Донецької області вперше відбудеться Нью-Йоркський літературний фестиваль (НЛФ). Радіо "Культура" — інформаційний партнер заходу.

На фестивальних поетичних читаннях, дискусіях, лекціях та концертах зберуться топові українські письменники, зокрема: Сергій Жадан, Галина Крук, Тамара Горіха Зерня, Вікторія Амеліна, Катерина Міхаліцина, Світлана Поваляєва, Олена Стяжкіна, Ольга Герасим'юк, Руслан Горовий, Галина Вдовиченко, Олексій Чупа, Сашко Дерманський. До участі в подіях фестивалю запрошено письменницю й ведучу Радіо "Культура" Олену Гусейнову. З місця подій на Радіо Культура звучатимуть прямі включення Олени та інших відомих авторок і авторів, які беруть участь у фестивалі. 

"Історія про літературний фестиваль у Нью-Йорку Донецької області — це чудова історія про повернення до джерел і пам’яті. Тож для Радіо "Культура" цілком закономірним є рішення про інформаційне партнерство з цим фестивалем. До речі, в Краматорську чути Радіо Культура на 91,3 FM — і це для всіх нас чудова нагода наблизитися й бути там, де наша аудиторія. Нам дуже цікаво, яким чином зазвучать голоси відомих авторок і авторів у новій локації, адже Нью-Йорк вперше приймає літературний фестиваль. Мені видається важливим говорити про Донбас і як про місце культури, місце діалогу та творчості", — говорить виконавча продюсерка Радіо "Культура" Ірина Славінська.

2 і 3 жовтня о 12:10 в авторській програмі письменниці Лесі Ворониної "Книжковий лабіринт" прозвучать розмови з Вікторією Амеліною, Сергієм Жаданом та місцевими вчительками про "День вчительки"; з Катериною Міхаліциною та дитячими письменниками — про дитячу програму, а також з переможницею конкурсу есеїв та членами журі — про конкурс есеїв для старшокласників "У пошуках справжніх історій".

Фокусна тема цьогорічного НЛФ — "Справжні імена. Справжні історії". 

"Сталінський режим колись змінив Нью-Йорк на Донеччині до невпізнання: справжнє ім’я відібрали в 1951-му, історію — ще раніше. Коли ньюйоркців різних національностей, як і більшість українців, депортували, розстрілювали, вбивали голодом або "просто" — хоча, можливо, це і не найпростіше — навчили мовчати та забувати. Справжнє ім'я Нью-Йорк собі вже повернув, тепер — час повертати справжню історію. Чи радше — історії. Бо таке складне минуле та сьогодення, з яким маємо справу повсюди в Україні, можна повернути та осмислити лише в багатоголоссі — в добрій літературі та добрій довірливій розмові", — коментує засновниця НЛФ, письменниця Вікторія Амеліна.

У межах партнерства, на фейсбук-сторінці Радіо "Культура" відбуватимуться трансляції таких фестивальних заходів:

2 жовтня

13:30–14:30 — дискусія "Від імені війни. Про кого ми пишемо, коли пишемо про війну?". Учасниці: Тамара Горіха Зерня, Олена Стяжкіна, Модераторка: Галина Крук

3 жовтня 

12:30–13:30 — поетичні читання-розмова "Поезія на лінії. Координати: дім". Учасники/ці: Галина Крук, Катерина Міхаліцина, Світлана Поваляєва, Ольга Поворозник, Олексій Чупа, Олена Гусейнова. Модерує: Олена Гусейнова.

13:45–14:15 — правозахисний марафон читання листів політв'язнів "Листи з-за ґрат на лінії". Учасники/ці: Вікторія Амеліна, Олена Стяжкіна, Олексій Чупа, Олена Лотоцька, Карина Варфоломієва.

16:00–16:45 — Нью-Йоркські читання Сергія Жадана.

Крім літературної програми, у межах НЛФ відбудеться екскурсія селищем. Її проведуть місцеві активістки та активісти з ГО "Ініціативна молодь українського Нью-Йорка". А поетки літературної студії "Голос Нью-Йорка" візьмуть участь у поетичному марафоні разом з провідними українськими письменниками. Поруч із музикантами з Торецька, Нью-Йорка та Авдіївки виступатимуть відомий харківський гурт "Лінія Маннергейма" та вінницький проєкт "Очеретяний кіт".

Родзинкою фестивалю стане проєкт "Брехт & Джаз | Жадан & Токар: німецька поезія, американська музика, український Нью-Йорк".

А для старшокласників Нью-Йорка Вікторія Амеліна та організаторка фестивалю Олександра Папіна започаткували конкурс есе "У пошуку справжніх історій". Журі, що складається з письменників та журналістів, визначить п'ять переможців, які поїдуть в освітню мандрівку до Києва та Львова. Повну програму фестивалю можна переглянути на сайті НЛФ.

Фото: Суспільне