Найоплачуваніші професії: хто в Україні заробляє найбільше?

Найоплачуваніші професії: хто в Україні заробляє найбільше?

За даними Державної служби статистики, середня номінальна заробітна плата штатного працівника зі сфери інформації та телекомунікації у серпні становила 24 тис. 813 гривень, що є найвищим показником серед усіх інших сфер діяльності. На другому місці з незначним відривом знаходиться сфера фінансової та страхової діяльності. Середня номінальна зарплата штатного працівника цієї сфери у серпні становила 23 тис. 537 грн. Трійку лідерів за середньою зарплатою у серпні замикають сфери державного управління й оборони, а також обов’язкового соціального страхування. Середня номінальна зарплата штатного працівника цих сфер становила 21 тис. 207 грн. Як молодь обирає майбутню професію і які спеціалісти є затребуваними на ринку праці в ефірі Українського радіо розповідає фахівчиня з профорієнтації Ірина Плешакова.

0:00 0:00
10
1x

Як формується рівень зарплат для працівників різних професій

Будь-який керівник дивиться на фах людини і на її компетенцію, саме навички і впливають на рівень зарплати. Сильний фахівець, який може управляти командою, проектами, комунікувати з підлеглими і партнерами буде заробляти багато. Повірте, так відбувається в будь-якій сфері.

Чи відповідають дані Державної служби статистики тому, що дійсно відбувається на ринку праці

Це офіційна статистика, але всі ми знаємо, що ІТ-сфера заробляє найбільше. Це правда. HR-спеціалісти або рекрутери розповідають цікаві історії, що хлопці, які пропрацювали у ції сфері кілька місяців, можуть вимагають за свою роботу не менше 30 тисяч доларів на місяць.

Читати далі: 74% українців не влаштовують їхні зарплати: що відбувається на ринку праці? Пояснює експерт

Чи є в Україні нестача технічних фахівців

Так, це правда. Мова йде й про нові професії на ринку праці, які будуть пов’язані з інженерією, технікою, наукою. На жаль, наші виші трохи впали в рейтингах, тому студенти, які хочуть займатися наукою, змушені їхати за кордон, шукати гранти в інших країнах.

Чому найпопулярнішим серед абітурієнтів є факультет філології

Вступають частіше туди, де не треба складати іспит з математики. Цього року 30% випускників шкіл не склали іспит з математики на необхідний рівень, тому вони вступали на ті спеціальності, де цей предмет не потрібен. Однак я знаю багато випадків, коли після першого курсу підлітки переводяться на інший факультет, де математика вже потрібна.

Читати далі: Чому майже третина випускників не склали ЗНО з математики: коментує експерт 

Про профорієнтацію

Профорієнтація у світі й в Україні змінилася. Раніше була методика Є.Клімова, наче лише тест на профорієнтацію найкраще визначав, ким ти можеш бути і з чим можеш працювати. Сьогодні вже так не визначають майбутню професію. На щастя, є сучасні тести і методики, які визначають сильні сторони людини, здібності. Нині люди працюють не в професії, а в проектах, і якщо хтось вміє чудово керувати такими проектами, то може змінювати роботу в різних сферах, мова йде про управління. 

Читати далі: Загублене покоління, трудова міграція та податок на дохід: як Україна втрачає своїх громадян — коментує соціологиня

Про стереотипи щодо різних професій

Зараз дуже важко знайти гарну бригаду, яка могла б зробити ремонт, адже у таких спеціалістів графік вже розписаний на рік вперед. Аграрії говорять про те, що важко в сезон знайти хороших комбайнерів або людей, які будуть працювати на складній техніці, а це сфера, яка дуже швидко розвивається, де будуть з’являтися нові професії і робочі місця. Так само шукають гарних фахівців в космічній галузі, серед біологів і хіміків. Українці іноді змушені запрошувати фахівців з інших країн, бо буває важко знайти вузькоспеціалізованого фахівця.

В Україні щороку випускають 36 тисяч юристів, а потреба ринку ― 6 тисяч спеціалістів. Це ще один міф, що юристи гарно заробляють. Там дуже велика конкуренція.

Чи впливають на вибір професії заробітна плата, премії, курси, медичне страхування

Так, впливають. Нині, крім зарплатні, звертають увагу на "бонуси" і навіть на місце розташування офісу. Сучасні роботодавці пропонують своїм співробітникам learn & development program, тобто програми з навчання, підвищення кваліфікації, вивчення іноземних мов, десь пропонують відвідувати спортзал. Все це впливає на вибір робітниками роботодавців.

Зазначимо, за інформацією Держстату рівень безробіття в Україні серед осіб у віці 15-70 років у 2 кварталі 2021 року становив 9,3%, що на 1,2 в .п. нижче, ніж у 1 кварталі 2021 року та пояснюється як сезонним чинником, так і послабленням карантинних заходів на тлі скорочення у 2 кварталі рівня захворюваності на COVID-19. Водночас рівень безробіття залишається вищим порівняно із докризовим періодом (2018-2019 рр.) та потребує посиленої уваги з боку центральних та місцевих органів влади. 

Фото: pixabay.com