Криза у відносинах Польщі і Євросоюзу: влада заявляє про вихід із ЄС

Криза у відносинах Польщі і Євросоюзу: влада заявляє про вихід із ЄС

Масові протести викликало рішення Конституційного суду Польщі, що положення договору про Європейський Союз несумісні з польською конституцією. Люди вийшли на вулиці із гаслом "Я залишаюся в ЄС". Чи повторить Польща долю Британії та чи вийде із Європейського Союзу, розповів Українському радіо керівник фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Польська опозиція вважає, що влада почала процес виходу Польщі зі складу Європейського Союзу. Протести, організовані опозицією, пройшли під гаслом "Залишаємося в Європі". Колишній прем’єр-міністр Польщі та лідер Громадянської платформи Дональд Туск написав у своєму Твіттері "Операція із виведення Польщі із Євросоюзу, яку запланував лідер партії влади Лех Качинський, активно почалася. Якщо ми залишимося байдужими, то його ніщо не зупинить".

Водночас провладні газети у Польщі майорять іншими заголовками, зокрема "Польська конституція проти німецької гегемонії" або "Туск атакує польський суверенітет".

Передумови кризи

Провладна польська партія "Право і справедливість" давно стоїть на позиціях особистої думки про Європейський Союз. Коли Анджей Дуда прийшов до влади, тоді партія отримала більшість у Сеймі і змогла сформувати свій уряд. Тоді мав місце скандал щодо Конституційного суду, коли обрання п’ятьох суддів трибуналу було не зовсім зрозумілим.

Польський президент не прийняв присягу обраних суддів, натомість фактично проштовхнув інших суддів, взявши владу в Конституційному трибуналі під свій контроль. Уже тоді, в 2016 році, Брюссель наполягав на зміні відносин між Європою і Польщею, та намагався приструнити польську владу, щоб вона виконувала вимоги Європейського Союзу. Однак тоді цього не відбулося, Польща відстояла свої права. Влада змінила закон про ЗМІ, провладна партія змогла ставити своїх людей на керівні посади на телебаченні. Якщо в Україні громадське телебачення ще не набрало великих обертів, то в Польщі воно дуже популярне і впливове.

Про кризу відносин Польщі і ЄС

Польща починає свою гру, куди втягнуті населення, партії і політичні сили.

"Вважаю, що це не остаточна спроба Польщі вийти з ЄС. Я був днів десять тому у Польщі, дивився, що відбувається всередині країни. Більшість поляків вважають, що Європа дала дуже сильний поштовх для розвитку економіки. За останні 20 років Польща просунулася дуже серйозно вперед", — зазначив Олег Вострих.

На думку експерта, прогресивні поляки вважають, що позитивні зміни у країні сталися завдяки Європейському Союзу і завдяки європейським грошам. На польських об’єктах інфраструктури, зокрема сміттєспалювальних сучасних заводах, автобанах, швидкісних потягах є таблички "зроблено за рахунок Європейського Союзу".

Однак останнім часом економіка Польщі почала падати. Очевидно, через популістські кроки і виплати, що потягнули з бюджету додаткові відрахування. Економіка погіршилася і політичне становище провладної партії почало хитатися. До того ж, Євросоюз останнім часом не дуже задоволений Польщею через рішення Конституційного трибуналу і обмежив грошові можливості країни.

Експерт вважає, що крок, коли Конституційний трибунал Польщі підтвердив верховенство закону країни над правовим режимом ЄС, ймовірно, направлений, щоб Євросоюз сів за стіл переговорів, став більш гнучким щодо Польщі і продовжив фінансування польських програм. З іншого боку, цей крок відволікає увагу поляків від незадовільного економічного стану.

Про єдине законодавче поле ЄС

Польщі головне не загратися, оскільки ситуація у світі загалом не проста, Євросоюз може зайняти жорсткішу позицію, вважає Олег Вострих. Якщо партія "Право і справедливість" піде на конфлікт із ЄС, то ризикує втратити владу. Цю партію підтримують переважно у селах. Великі міста – Варшава, Лодзь, Познань – стоять на прогресивних засадах і вимагають розвитку Польщі у Євросоюзі.

Фото: ukr.radio